• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plavi oglasnik i njuškalo-komentar

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Nije to dobro za moje srce. [emoji20] [emoji12] Vec sam nasel kupca za bubreg. [emoji12]
Adonis, je taj zetor mozda kupljeni v Vrbanovcu, znas mozda?

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

Posljednje uređivanje:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Hvala decki na objasnjenu, ne kuzim se bas u to.
Iskreno za rikverc ne znam dal funkcionira kalac, isprobal sam ga dva tri put samo, al meni se to ne svida, ako mi traktor preslab u 4, stavim ga u 3, kaD kalas na velikim okretajima, bas jako cukne, a kad smanjis okretaje vise ni nema smisla kalat, lakse ga stavit u nizu.
Zato, izbjegavam kalanje, u radnim brzinama mi ima sasvim dosta brzina za sve teze poslove, super spore ne koristim, a tranportne su ok, jedino je prevelik razmak od 3 do 4, tu kad imam vecu tezinu moram ga dobro poterat u 3 da u 4 lijepo nastavi, bez mucenja.
Eto vidiš u tome grmu i leži zec sa tim hi lo, dok usfali za potegnut, samo šalter gore dole, kuplung i odmah je lakše traktoru.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
On nema na salteru, nego na mjenjacu. Reverzer pomakne v desni polozaj. Al traktor bas zacuka kad prekoli brzinu. Ni meni se bas to ne svidja. Da ne trpi getriba tu?

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Pa u pravilu nebi smjelo štetit getribi, a i to se koristi baš dok treba, recimo usfali u transportu ili oranju pa dok se mašina ne rastereti,za ostalo su više manje grupe brzina kojih koliko vidim ima dosta. Neznam kak zetor ima to rešeno, ja sam to videl na kamionima kod ujaka isto na menjačima ko šalteri za struju, jedan za brzine kalat a drugi je bil hi lo, ali još je tu bila hrpa kombinacija sa ta dva šaltera gore, dole, kuplung, desno, levo, kuplung tak da je imal brzina ko sveti Petar ključeva! [emoji3] [emoji3]

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Navodno da se nebi smio koristiti power/kalanje pri večim okretajima motora, kolega ima F110 i strikno ga kala samo ispod 1500 okr motora.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Rođak na JD-u koristi kalače večinom kod punog gasa bar 10 godina i nikaj , motor slagan malo smo se igrali sa strujom ali getriba nije otvarana . Na DF-u več dva put slagana zbog kalača tak da ovisi kakva je kvaliteta .

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Sanana je mislim u pravu, nebi trebalo koristiti na vecim okretajima, al to rezultat toga kaj traktor izgubi snagu, al ako on meni padne s 2200 na 1400, prvo to se nebu desilo, a drugo, da se i desi, nebum kalal nego stavil u nizu.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Pa cemu onda sluzi. Kako onda funkcioniraju full powershift mjenjaci. Ako gubis snagu normalno da ga neces lomit u nizu na punom gasu, dok ces na visu to napravit bez problema.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
O čemu vi to?
PS i služi tome da se iskoristi PUNA snaga motora.
Probajte nježnije prebacivati Hi-Lo, pa bude mžda manje cukal (jer Fiat ima mehanički upravljane ventile). Na mnogim novima to cukanje se dade podešavati.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Moramo biti svjesni da pricamo o tehnologiji staroj 25 godina, a novi mjenjaci su uglavnom elektrohidraulicni sklopovi, puno vise brzina, puno manji razmak izmedu i puno finije ukopcavanje .

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Kak i ZJ veli to je da se iskoristi pun kapacitet motora, kad počne zapinjat, ručisa, šalter ili šta več se prebaci i dok čuješ da je opet lagano potez kontra i gas bez nepotrebnog mjenjanja brzina!

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 5020X koristeći Tapatalk

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Stalno koristim Hi-Lo, danas sam uzoro i rotirao 3,5 rali i stalno se igram sa tim naročito kod oranja usaltam u 3radnu krenem i kad zalaufa odma ga ubrzam i to bez kvacila saltam na 2000rpm i ništa ne cuka, i kad sam u transportu uvijek mi je u poveru jer tad je najbrži jer mi je razlika u 4transportnoj 5 km/h između Hi i Lo.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
To cukanje mi je sumnjivo,na JD 6000 ak zacukava onda su lamele ošle

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Kod mene na zetoru pod opeterecenjem pri saltanju ili gore ili dole samo motor promijeni zvuk i ne osjeti se puno to cukanje. Dok mi dok je prazan kad prebacim u visu trzne ili manju isto al samo se treba naucit igrat sa gasom. U visu kad ide dodas gas i drzis ruku na mjenjacu i malo oduzmes i utom momentu presaltas otprilike pogodis na kolikom ce gasu pogodit tu brzinu kretanja i sve oke barem za sad :icon_winkle:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Svaki ce pocet cuckat kad tad. Jednostavno se sklopovi trose. Dok se naucis za svaku situaciju sve ide puno finije.
I ja na ursusu koristim svaki put kad mogu i ide glatko iako je mehanicki.

Na vrh