• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Plugovi Lemken

• Temu pokrenuo lovrenčić
  • Datum prvog posta

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Tehnički gledano kajlica neke vrste se može ugradit na večinu plugova na tržištu a ne samo lemken,mozda nije identična kajlica ali kajlica kao kajlica se uglavnom može ugradit na svaki koji ima sličan princip same glave pluga.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Neki dan poznanik od starog naletio pogledat naš opal 090 pošto kupuje isti takav i tak gledaju i gledaju i izmjere da je brazda 16 cola.

Mi uopće nismo zagledali da ima plug kajlice a mjerili smo ga samo kod kupnje na drugoj brazdi gdje je 37 i malo bio i nakon što je sve novo stavljano više ga nismo mjerili a to je izgleda vratilo brazdu na punih16 cola.

Jučer stavio na brazde metalne šipke, stegnuo stegom i izmjerio razmake a ono 41 cm na 5 brazdi, dok jedna zadnja je 38cm pošto je jedna strana kajlice tanja od svih ostalih kajlica na plugu.

To ce se rješit kasnije da sve bude po PSu jer ionako sam mislio ramu popjeskarit i polakirat prije sezone.

Znači kod kupovine pluga dobro pogledajte jel ima kajlice i kako su okrenute da ne ispadne da se i vi čudite kak vam traktor vuce lagano 3x14 a ono 3x16 :)

Još jedna mala napomena za vlasnike opala 090 posto vjerujem da nemam samo ja taj problem.

Pošto sam imao vremena i pikala me stalno ta razlika između brazdi prvo sam sve razmake brazdi još jednom detaljno izmjerio.

Jedna zadnja brazda je imala samo 38.5cm zahvata,ostale su varirale 39.8- 41 a po trenutnoj postavci pluga trebale bi biti 16 cola tj 40.7 cm

Krenuo sam logikom da je nekoji nosač glave popigan pa reko za probu da zamjenim nosače od dvije glave. Prvi krenuo skidat ali ne ide onaj m14 čini mi se šaraf koji je osigurac brazde van nikako,uspio sam ga na kraju nekako izvadit van i ono gle čuda kompletan šaraf je u dijelu koji je u rami zamaknut na nekih 3 mm prema nazad i izgleda ko da ga je netko zavario iz tri komada.

Treba u željezaru po nove reko idem i one velike glavne m20 izvadit da si uzmem za mjeru a kad tamo niko nikud, jedva ih povadili van a neke čak i morali bušit da oslabe a ono što je najbitnije od svega skoro svi ti 20 milimetarski 8.8 šarafi su bili zamaknuti 2-5mm, neki i u koso zamaknuti.

Ne znaš ko im se više čudio, jel mi ili dečki u željezari :icon_biggrin:

Stavio sve nove šarafe i sad se magično sve brazde vratile nazad u tvorničke mjere,čak i ona zadnja koja je skoro 2 cm bila manja i malo u koso stajala u odnosu na ostale.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Nikakvo čudo za to, ako se ne varam ti si svoj plug(daske i to) sve novo stavljao, znači da je se on naorao.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Ma lako za oranje ali šaraf nije poderan pa da je zato bilo nešto zamaknuto,šaraf je i dalje na svim pozicijama 20mm debel samo je sredina zamaknuta u stranu 2-5mm ko da je ekscentričan šaraf.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Ma da oni pucaju nikome ništa ali ne mogu vjerovat da se može ovako popigat tako debel šaraf plus još ima osigurače koji pucat bi trebali.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja sam jedva uspio nabaviti dugačke plazeve za A model Opala 090, našao ih kod Ferenčaka, nakraju me izašli obadva mali ispod 100€ sa pdv.

Lemeše i ostalo potrebno čekam kod BKL-a stiže ovih dana.

Za B modele ima sve i bilo gdje da pitaš, ali za A model je več postalo umjetnost naći dijlove, stari model i sve se radi po naruđbi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Manja kvaliteta vijka ima veće razvlačenje pa se više deformira prije nego pukne.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Pretpostavljao sam da bi 8.8 vijci trebali dovoljno jaki bit pošto sam na večini novih plugova iste vidio a i ovi koji su orginalni gore su isto 8.8.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Glavni vijci i jesu uglavnom 8.8 iako bi bilo bolje da su 10.9. To je kvaliteta u kojoj se obično rade inbus vijki.
Glavni štos je u slabijem vijku koji je kao osigurač. Obično su stavljeni 5.6, a moje mišljenje je da bi bolji bili 4.8.
Kod plugova koji imaju nosače daski pričvršćene dvoreznom vezom nema problema sa zakretanjem daski. Eventualno može biti neka daska više "zapiknuta". Mana dvoreznoh veza je da se ne može širina zahvata štelati kajlicama.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Slabiji vijak kao osigurac, 5.6 ili 4.8 je premekan, savija se i gloda rupe u nosacima. Pri pucanju previse se savija pa ga ne mozes ni izbit iz rupe. Kod mene su svi 10.9, a osiguraci 8.8.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Ako su ostali elementi dimenzionirani jače nego ponese vijak 8.8 onda je OK. Na nekim plugovima su vijci različitih promjera i tamo mogu biti jači. 4.8 nije mekan kao 5.6. Kad se 5.6 deformira obično treba dosta vremena i truda da se izvadi. Imal sam prilike vaditi vijak M16 kod dvorezne veze čija sredina je bila 5 mm zamaknuta. Tantalove muke.

ddalibor

Član
Tu od
21 Lip 2009
Poruka
189
I ja to htio pitati, nisam dobro shvatio iz objašnjenja na koji način se može proširiti zahvat .......:(nerd):

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Nisam nikad vidjel plug s kajlicama, ali mislim da je jedino moguće mjesto tamo gdje su glave prišvršćene vijcima za ramu. Ako ja dobro razmem princip s kajlicama se promijeni smjer prve i druge glave u odnosu na prvu, a onda se zakretanjem (promjenom smjera) nosive rame može dobiti druga širina zahvata.
Na priloženoj skici sam pokušal prezentirati izneseno razmišljanje primjerom kaj se dobije zakretanjem glavi ulijevo (kontra sata) za 5° u odnosu na ramu uz istovremeno zakretanje rame u desno (u smjeru sata) za isti kut odnosu na smjer oranja.

Prilozi

• Zahvat brazde_promjena Å¡irine.jpg
    Zahvat brazde_promjena Å¡irine.jpg
    16.5 KB · Pregleda: 129

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kajlice kod Lemkena idu dolje na sam kozlac, ubacuju se između nosača brazde i kozlaca pod šerafe.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,630
Kajlice kod Lemkena idu dolje na sam kozlac, ubacuju se između nosača brazde i kozlaca pod šerafe.

Hvala Šanana.
Je li princip zakretanja jednak kak sam ja nacrtal i opisal, samo na drugom mjestu?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa da, princip je jednak, kajlica mu zamakne u stranu kozlac, a znamo da kozlac nosi sve segmente brazde na sebi, dok sam nosač brazde ne mjenja svoj kut.

Nemaju svi modeli te kajlice, na nekima dobiješ, na nekima ne.

Najnoviji postovi

Na vrh