• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pocetnica: OPG, obrt, porez na dobit, porez na dohodak, PDV

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Vidim da ima mnogo mijesanja pojmova te nerazumjevanja osnovnih termina. Posto mi neke stvari nisu bas jasne, a neke i znam ;). , cijenio bih da ovdje u nastavku, na jednom mjestu, te stvari razjasnimo. Mislim da ce svima biti korisno. Malo jest poduzi post, ali mislim da ga vrijedi procitati.

OPG=obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo
NN 128/02
Poljoprivredna gospodarstva upisuju se u uredima kojima pripadaju s obzirom na sjedište trgovačkog društva, zadruge ili obrta, odnosno prebivalište nositelja seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, neovisno o mjestu obavljanja poljoprivredne djelatnosti.

Obrt
NN 49/03
Obrtnik u smislu ovoga Zakona je fizička osoba koja obavlja jednu ili više djelatnosti iz stavka 1. ovoga
Zakona u svoje ime i za svoj račun, a pritom se može koristiti i radom drugih osoba.

PDV, porez na dohodak, porez na dobit
Objasnjeno na Obrisan neispravan link.
Hvala Igore

igor_peradar kaže:
by Smiljan on Fri Sep 07, 2007 6:39 pm

Bobo wrote:
Ja znam da se za povrat kapitalnih ulaganja prije mora biti u sustavu PDV-a, tj imati otboren obrt/firmu/OPG...


Ispravite me ako grijesim, ali ovdje se radi o razlicitim stvarima. Biti u sustavu PDV-a se mora biti samo ako si firma, a obrt i OPG samo ako ti je promet preko (cini mi se) 85.000kn. Za povrat kapitalnih ulaganja se nigdje ne spominje sustav PDV-a (ili sam ja u iscitavanju propisa nesto previdio)
Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV. Ima jedna paralelna rasprava Obrisan neispravan link.


Mister x wrote:
A ništa otvorit ču obrt jer tako i tako moram iči u sustav PDV-a iduču godinu.
Hvala na savjetima dečki.

Kai sto napisah gore "Registar obveznika poreza na dohodak nije sustav PDV". Cijenio bih kad bi netko mogao pitati svog knjigovodju ili nekoga tko je "in" da me se ili potvdi ili pouci.

Tako je Obveznik PDV_a je jedna stvar, a porez na dohodak druga stvar.
Porez na dohodak plačaju svi rezidenti koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti ili nesamostalnog rada, isključiv autorska prava, umjetnička djelai sl.
Također svaki obrt, pojedinac samostalne djelatnosti oGP_a, može na vlastiti zahtjev uči u sustav poreza na dobit ( kao što se oporezuju tvrtke), stim da se tada govori o dvojnom knjigovodstvu, kompliciranijem način vođenja poslovnih knjiga.


1.1. Godišnji porez na dohodak

ÄŒlanak 37.

(1) Porez na dohodak za koji se podnosi godišnja porezna prijava obračunava se godišnje.

(2) Porez na dohodak obračunava se po stopi od 15% od godišnje porezne osnovice do visine dvostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka, po stopi od 25% na razliku godišnje porezne osnovice između dvostrukog i peterostrukog iznosa osnovnog osobnoga odbitka, po stopi od 35% na razliku godišnje porezne osnovice između peterostrukog i 14-erostrukog iznosa osnovnoga osobnog odbitka i po stopi od 45% na iznos porezne osnovice koji prelazi iznos 14-erostrukog osnovnoga osobnog odbitka.

(3) Godišnji porez na dohodak utvrđuje se prema poreznoj osnovici iz članka 6. ovoga Zakona, a od utvrđenoga godišnjeg poreza odbijaju se iznosi plaćenog predujma poreza po svim iskazanim dohocima prema članku 5. ovoga Zakona te utvrđuje razlika za uplatu ili povrat poreza.

(4) Ako je rezident ostvario dohodak u inozemstvu (inozemni dohodak) i ako je taj dohodak oporezivan u inozemstvu porezom koji odgovara tuzemnom porezu na dohodak, porez plaćen u inozemstvu uračunava se na propisani način u tuzemni porez na dohodak.

(5) Obveznicima poreza na dohodak porez se utvrđuje poreznim rješenjem.

(6) Porez na dohodak po godišnjoj poreznoj prijavi plaća se u roku od 15 dana od dana dostave rješenja poreznom obvezniku.

(7) Ako je porezni obveznik tijekom poreznog razdoblja platio veći predujam od poreza na dohodak utvrđenog rješenjem, više plaćeni porez vraća se poreznom obvezniku. Iznimno, poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. ovoga Zakona i poreznim obveznicima koji dohodak utvrđuju na način propisan za samostalne djelatnosti prema člancima 19. – 24. ovoga Zakona, više plaćeni porez vraća se na njihov zahtjev ili im se uračunava u predujam za iduće razdoblje.

Evo mog osobnog iskustva; također sam u sustavu pdv_a i sustavu poreza na dohodak, i namjeravam preči u sustav poreza na dobit. Zašto? Konkretno kod mene, kad poslovanje određenog subjekta počinje ostvarivati značajniju dobit/dohodak više se ne isplati plačati porez na dohodak. npr: ako ja ostvarim dohodak u poslovnoj godini 200000,00 kn ( primici - izdaci =dohodak) država če mi rebnuti 45% poreza na dohodak, tj. 90000,00kn.
Ako pad poslujem kao dobitaš kod tog je sustavaporezna stopa 20%, tj. država mi uzme 40000,00 kn. Dakle razlika je 50000,00 kn , a da ne govorimo o možebitnom većem ostvarenom dohotku.

Nadalje prednosti dobitaša; odbitak pdv_a po primitku r-1 računa, samostalno obračunavanje i isplačivanje plaće ( kad imam novac na računu isplatim si fino plaču za puno radno vrijeme, veći iznos od propisanog državnog minimalca, a kad namam puknem četverosatno radno vrijeme ), veća mogučnost ostvarivanja investicijskih kreditnih linija ( iz osobnog iskustva).
nedostatak je taj što je način vođenja poslovnih knjiga daleko kompliciraniji ali po mom misljenju daleko pregledniji, precizniji, obveza za pdv stvara se po ispostavljanju računa

Å to mi se nesviđa kod dohotka; porezna na temelju godišnjeg rješenja sama određuje koeficijent na temelju kojeg se određuje visina, tj. iznos plačanja doprinosa, pdv se može odbit tek onda kad ga platiš ili kad ti plate, prednost je ta što poslovne knjige mogu voditi sami poljoprivrednici - jednostavnost.

Evo toliko, ako nekog zanima koja informacija slobodno pita, ja naime vodim poslovne knjige i za tvrtku i za samostalnu djelatnost ogp_a

Moja pitanja:
1. Osnivac OPG moze biti ili fizicka osoba ili obrtnik. Tocno/netocno?
2. Porez na dohodak placa fizicka osoba ili obrtnik. Tocno/netocno?
3. OPG ne placa porez na dohodak. Tocno/netocno?
4. Porez na dobit placa obrtnik (ako je u sustavu poreza na dobit). Tocno netocno?
5. Dali clan OPG-a moze postati obrtnik ili drugim rijecima dali fizicka osoba moze osnovati OPG, a onda se kasnije u OPG ukljucuje obrtnik (ista fizicka osoba osnovala obrt i onda se ta ili druga fizicka osoba ukljucuje se u OPG kao obrtnik. Ako zakoni ne razlikuju fizicku osobu od obrtnika ovo vjerojatno nije moguce)
6. Koji se troskovi u poljoprivrednoj proizvodnji priznaju kao odbitne stavke kod poreza na dohodak osim uobicajenih poreza i doprinosa te osobnih olaksica (zdravstveno, mirovinsko itd itd) Pitam zato jer sam zaposlen i ostati cu zaposlen (ne u poljoprivredi)te me zanima dali se npr. priznaje kao odbitna stavka
- trosak goriva osobnog automobila kojim bih isao do podrucja gdje imam zemlju
- gorivo traktora koji nije u vlasnistvu OPG-a ili obrtnika
- amortizacija traktora koji nije u vlasnistvu OPG-a ili obrtnika
- poljoprivredni alati, odjece, obuca
- ostalo?

Ukoliko sam nesto krivo ustvrdio molim ispravak/razjasnjenje te naravno misljenja na moje nedoumice. Naravno da za konkretne stvari treba pitati knjigovodju ali nisam bas siguran da ce dvoje knjigovodja dati jednoznacan odgovor na granicna pitanja, ako to prethodno nije eksplicite navedeno u RRIF-u kao primjer (opaska za one koji mozda ne znaju: casopis Racunovodstvo, revizija i financije. Isprika ako svi znaju.). Takodjer mislim da ovdje mozemo pomoci knjigovodjama (a i poreznim i inim sluzbenicima) da kvalitetno rade svoj dio posla jer se ista stvar moze na vise nacina protumaciti/provesti, a sve u okviru zakona.

Ajde, da cujem vasa razmisljanja/iskustva ....
 
B

Bobo

Guest
Vec se o tome pricalo, no ne da mi se traziti tema... Ne da se ljudima stalno pisati jedne te iste stvari (ima nas koji se voljimo i ponavljati, no rijetki smo)...
 

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
Točno: 1,2,4,5 (postoji zakon o spajanju poslovnih subjekata, obrt se veze samo uz jednu djelatnost npr. zidarski obrt)
Netočno: 3 (osim ako nije dobitaš)

Priznavanje troškova polovanja: Sva sredstva moraju biti u popisu dugotrajne imovine. Osobni automobil (ako tako piše u prometnoj), odbija se samo 70 % priznatih izdataka dok se 30% smatra vlastitom potrošnjom.
Dakle svi troškovi koji su vezani uz poslovanje porezno su priznati izdaci.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
Vec se o tome pricalo, no ne da mi se traziti tema... Ne da se ljudima stalno pisati jedne te iste stvari (ima nas koji se voljimo i ponavljati, no rijetki smo)...

Istina, puno se pricalo na raznim mjestima, ali ima i dosta, kao sto rekoh, mjesanja pojmova pa je ideja u jednu raspravu sve to sublimirati. Predlazem adminu jednu posebnu grupu Knjigovodstvo gdje bi na jednom mjestu razmjenjivali iskustva. Samim tim sto Bobo ne moze relativno brzo naci temu mi nesto govori ;) ..Takodjer, mogli bi se ukljuciti ljudi koji se ne bave (ili planiraju baviti) poljoprivredom vec i samo servisiraju poljoprivrednike u tom pravno/knjigovodstvenoj sferi. Najbitniji element svakog posla je naravno kako nesto uciniti (imati lijepu zemlju, vocku ili kravu ...) te kako i gdje to proizvedeno prodati, ali se dobrim vodjenjem knjiga i izborom pravog modela poslovanja moze umnogome olaksati zivot (ili otezati krivim izborom).

Dakle: Tema knjigovodstvo i pravne teme u jednu skupinu

igor_peradar kaže:
Priznavanje troškova polovanja: Sva sredstva moraju biti u popisu dugotrajne imovine. Osobni automobil (ako tako piše u prometnoj), odbija se samo 70 % priznatih izdataka dok se 30% smatra vlastitom potrošnjom.
Dakle svi troškovi koji su vezani uz poslovanje porezno su priznati izdaci.
Kazes osobni automobil samo ako pise u prometnoj. Nisam siguran da je to tocno, jer propisi spominju koristenje "vlastitog automobila u poslovne svrhe", a u tom slucaju u prometnoj automobil nije na obrtu nego na osobi. Npr. mene firma (trgovacko drustvo, d.d. ili d.o.o.) u kojoj radim posalje na put i ja idem vlastitim automobilom i firmi se priznaje kao porezni odbitak 2kn po predjenom kilometru, a automobil nije osnovno sredstvo firme. Mislim da bi trebalo biti tako i za obrt/OPG, ali ne znam kako je to u praksi. Iskustva?

Imam jos jedno pitanje/razmisljanje: Trenutno sam zaposlen i u godisnjoj poreznoj prijavi za porez na dohodak imam popunjen samo dio prihodi od nesamostalne djelatnosti. Ukiliko osnujem obrt dali u toj prijavi dodajem prihode od samostalne djelatnosti i shodno tome se izracunava porez? Ako taj prihod od obrta nije veliki (ili je "pokriven" rashodima) u konacnici mi se stanje (placanje ili povrat poreza) nece znacajno promijeniti. Nesto propustam ili razmisljam u pravom smijeru?
 
B

Bobo

Guest
Cuj, nije da ne mogu naci, nego mi se ne da o tome razmisljati... Za to imam kjnigovodju ;)

Sto se tice podforuma "knjigovodstvo" mogu ja nju napraviti, ali ne znem koja je svrha toga... Jer ovdje se ljudima bas i ne raspravlja o knjigividstvu, sto vidis i po posjecenosti svoje teme. Ako zelis podforum, dobit ces ga, nije niti najmanji problem, no sumnjem u njegovu korisnost.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
Cuj, nije da ne mogu naci, nego mi se ne da o tome razmisljati... Za to imam kjnigovodju ;)

Sto se tice podforuma "knjigovodstvo" mogu ja nju napraviti, ali ne znem koja je svrha toga... Jer ovdje se ljudima bas i ne raspravlja o knjigividstvu, sto vidis i po posjecenosti svoje teme. Ako zelis podforum, dobit ces ga, nije niti najmanji problem, no sumnjem u njegovu korisnost.

Ma cuj, knjigovodja je knjigovodja, a nije porezni savjetnik. Za to sluze porezni savjetnici. Pa ja upravo imam problem, a mislim da nisam jedini, da ce mi (eventualni) prihodi biti suvise mali da bi podnesli preveliki trosak poreznog savjetnika i/ili knjigovodje.
Knjigovodja ce provesto onos to mu doneses, a ti moras znati sto ces kako npr. kupiti.

Primjerice, radne hlace koje kupis u ducanu tekstila ti mozda mozes (dali mozes?) prijaviti da su ti radne hlace i tako si povecati odbitak, odnosno smanjiti porez kojega moras platiti. Ne razumijem zasto ljudi ne zele, na apsolutno dopustiv nacin, smanjiti si porez.

Ili koristenje privatnog auta u sluzbene svrhe (gore spomenuto)? Ne mogu vjerovati da svi koji su OPG imaju privatne aute prijavljene kao dugotrajna sredstva, a to godisnje moze biti lijepa odbitna svota. Znam koja je praksa knjigovodja/poreznjaka po opcinam. Na nekom im savjetovanju kazu da se nesto ne moze i oni se ko pijan plota toga drze, makar ni sami ne znaju zasto, a mozda nisu u pravu, a mi svi ko ovce vjerujemo im to. Danas su Narodne Novine dostupne na internetu i svaka se stvar moze provjeriti. Ako nesto nije eksplicite iskljuceno da bude odbitna stavka (npr) ona to niti ne moze biti. Nazalost, nekakvi referent u nekakvoj opcini zakljuci da nesto ne moze priznati i svi seljaci ( poljoprivrednici, poljodjelci, i tko zan kako li nazvati ) pognute glave izlaze van iz ureda. Dok istovremeno, na nekoj drugoj opcini takova stvar uredno prolazi.
Ne govorim napamet, kad sluzbeniku u poreznoj dodjes sa konkretnim propisom i trazis da ti ona citira propis po kojemu se nesto ne moze, samo se traze konzultacije sa sefom i na kraju bude "Da, gospodine. U pravu ste". Tad postajem gospodin, a do tada sam bi glupava stranka kojoj se se ogromnim natpisom u sobi trazi da iskljuci mobitel.

Mi smo svi glasni kad treba traktore na cestu izvlaciti, a ne zelimo citati propise (kakvi god smotani oni bili) i lakonski zakljucimo da nam se to neda. Mislite li da se meni to da? Naravno da mi se neda, ali jednostavno zivim gdje zivim i moram sam razumjeti nesto da bih to mogao primjenjivati. Ne moram imati tehniku kako nesto provesti u knjigovodstvu, ali moram stvar razumjeti. Naravno da me ne interesira na koji ce konto knjigovodja nesto pokontirati i hoce li mi nekakvi zavrsni izvjestaj staviti u obrazac PK1 ili PK 57 il iPK_TkoZnaKojiBroj.
 
B

Bobo

Guest
Cuj, vjerujem da je velika vecina poljoprivrednika upoznata s time sto mogu ili sto ne mogu knjiziti kao radno sredstvo, pa tako i te hlace sto spominjes. Ljudi su ovdje masovno kupovali namirnice i sve ostalo sto ne treba za rad gospodarstva, pa je inspekcija izasla na teren i pitala ih za sto u poljoprivredi koriste akvarij, recimo, glazbenu liniju, namjestaj...

Od onda se provode takve mjere provjere, da svatko zna sto smije a sto ne smije provoditi kao sredstvo rada, te na to dobiti povrat PDV-a.

Mi imamo dva automobila od kojih je jedan na plin, te je on kao takav vec oslobodjen nekih poreza, pa je drugi automobil upisan kao sredstvo rada, te na njega dobivamo neke olaksice i tako. Recimo, mogu pravdati putnom nalogom put u Gudovac, rucak na sajmu (ako dobijem racun) te ako nesto na sajmu i kupim. Sto je vrlo dobra stvar... To se vrlo lako opravda kroz OPG, tako da mogu pisati putnih naloga da sam isao na svaki sajam, te dobiti neku olaksicu. Tko ce provjeravati jesam li ja doista bio u Gudovcu ove godine ili nisam, a lako se opravda takvo putovanje...

Tako da su poljoprivrednici (bar u ovom kraju) upoznati sa prednostima i manama sustava PDV-a...
 
R

Ratarko

Guest
Ja ne bih u detalje ali naravno da možeš kupiti radna hlaće na OPG , ne samo to nego i Pampers pelene ako treba ...nije da ih ja kupujem jer nisam niti oženjen a kamoli da malu djecu imam ali znam da se može .
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
Cuj, vjerujem da je velika vecina poljoprivrednika upoznata s time sto mogu ili sto ne mogu knjiziti kao radno sredstvo, pa tako i te hlace sto spominjes. Ljudi su ovdje masovno kupovali namirnice i sve ostalo sto ne treba za rad gospodarstva, pa je inspekcija izasla na teren i pitala ih za sto u poljoprivredi koriste akvarij, recimo, glazbenu liniju, namjestaj...

Od onda se provode takve mjere provjere, da svatko zna sto smije a sto ne smije provoditi kao sredstvo rada, te na to dobiti povrat PDV-a.

Mi imamo dva automobila od kojih je jedan na plin, te je on kao takav vec oslobodjen nekih poreza, pa je drugi automobil upisan kao sredstvo rada, te na njega dobivamo neke olaksice i tako. Recimo, mogu pravdati putnom nalogom put u Gudovac, rucak na sajmu (ako dobijem racun) te ako nesto na sajmu i kupim. Sto je vrlo dobra stvar... To se vrlo lako opravda kroz OPG, tako da mogu pisati putnih naloga da sam isao na svaki sajam, te dobiti neku olaksicu. Tko ce provjeravati jesam li ja doista bio u Gudovcu ove godine ili nisam, a lako se opravda takvo putovanje...

Tako da su poljoprivrednici (bar u ovom kraju) upoznati sa prednostima i manama sustava PDV-a...

E to me zanimalo. Nego, "kazes upisan kao sredstvo rada". U knjizici kao vlasnik mu pise OPG ili ime i prezime nekog clana OPG-a? I inace, to sto govoris nije sustav PDV-a, jer da bi te olaksice iskoristio ne moras biti u sustavu PDV-a. Ispravite me ako grijesim.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ratarko kaže:
Ja ne bih u detalje ali naravno da možeš kupiti radna hlaće na OPG , ne samo to nego i Pampers pelene ako treba ...nije da ih ja kupujem jer nisam niti oženjen a kamoli da malu djecu imam ali znam da se može .


Je je ;) mogu se imati djeca, a da nisi ozenjen. Znas to ti se radi ;) ... znas onu pricu o pceli i cvijetu? :D

Inace, hvala, hvala na informacijama.

Sad su mi stvari malo jasnije. Jedino ova prica sa putnim nalozima i autom koji je u privatnom vlasnistvu osobe mi jos nije sjela. To cu ipak morati negdje i platiti da bih dobio informaciju. Nego, btw kolike su cijene knjigovodja za vodjenje OPG-a?
 
B

Bobo

Guest
Auto je upisan na ocevo ime, ali je upisan u OPG kao sredstvo rada, kao i traktori i ostalo... Traktori su takodjer na ocevo ime, jer nismo otvorili pravi OPG, nego se OPG mora zvati po nositelju (O.P.G. Ime Prezime), a nismo mogli dati ime OPG-u koje smo htijeli, jer je po savjetu knjigovodje nama to najbolje rjesenje.

Cijena knjigovodje je 250Kn mjesecno.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
Auto je upisan na ocevo ime, ali je upisan u OPG kao sredstvo rada, kao i traktori i ostalo... Traktori su takodjer na ocevo ime, jer nismo otvorili pravi OPG, nego se OPG mora zvati po nositelju (O.P.G. Ime Prezime), a nismo mogli dati ime OPG-u koje smo htijeli, jer je po savjetu knjigovodje nama to najbolje rjesenje.

Cijena knjigovodje je 250Kn mjesecno.

To je to sto me interesiralo. Fala.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Odlična je ova tema. Čitam ovaj forum satima svaki dan, i svaki put nešto novo saznam. Čak i za moju branšu. Svašta :scratch
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kontam kaže:
Odlična je ova tema. Čitam ovaj forum satima svaki dan, i svaki put nešto novo saznam. Čak i za moju branšu. Svašta :scratch
To znaci da tebe mozemo priupitnuti za knjigovodstvne teme? :)
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Aaaa teško :) Ja puno pratim knjigovodstva, ali ne znam ih sprovoditi. Tako da nema tu koristi od mene. Pod branšom sam smatrao sve oko vrijednovanja kompanija, vođenje knjiga, ulaganja, poreza i tako to. Otvorili ste mi oči u jednoj drugoj temi. Nisam svjesno računao sa tim, mislim bilo mi je poznato, ali nije dopiralo do glave i sad kad sam tebe i Bobu pročitao kao da je nešto kliknulo ;) Nego jel možete mi objasniti onaj PG i ona plaća od 8000 kuna i davanja na nju? Hvala
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
mislim da je nažalost smiljan u pravu glede ove teme. prvi put sam na toj temi i slažem se smiljane da naši ljudi podcjenjuju ovu temu a može se jako puno N O V A C A U Š T E D I T I !!! zato ću se malo uključiti u raspravu.

s obzirom da su postovi dosta stari mislim da bi se mogli malo aktivirati . ponešto se kužim u knjigovodstvo pa ako budem što znao mogu pomoči.

jedino što znam da ima dosta nepoznanica oko OPGa i rasprava.moj savjet je da se izbjegava državna evidencija što se duže može. nemojte se paliti na olakšice što vam nudi država
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
KOBAC kaže:
... cut...
jedino što znam da ima dosta nepoznanica oko OPGa i rasprava.moj savjet je da se izbjegava državna evidencija što se duže može. nemojte se paliti na olakšice što vam nudi država

Na osnovu cega savjet da se izbjegne drzavna evidencija? Obaveze i troskovi povezani sa olaksicama su minimalni. Ispravi me ako grijesim.
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kako da se izbjegne? Kar rodi višnja na 4 ha, to daleko premašuje onih 85 000 kn. Istina ako je otkupna cijena 3,65 iz toga moram dati državi cca 65 lipa, meni ostaje cca 3 kune i tu sam na gubitku, jer zna se koliko tona rodi višnja u rodu. Ali dok ona rodi, tu ima puno ulaganja, stoga mislim da je bolje potpisati sa vragomna početku nego u rodu. Jer država će svoje uzeti, a sigurno neće napraviti retro aktivno povrat do roda :) A da ne spominjem i povrće prije uroda višnje... Mislim da se na mom primjeru višestruko isplati ući odmah u sustav PDVa.
 
Na vrh