Kontam kaže:
Ajme meni. Od malog amaterskog voćnjaka upast ću dubiozu. Pa gaće ću prodati dok mi rodi voće???? Kako su oni to smislili,ma navukli ma ne poticaj. Kupiš zemlju, zasadiš voćeke i država ti ogroman dio vrati. Ali vidi ti dalje... Kako stvoriti 90.000 kn godišnje sa voćnjakom dok on ne rodi??? Ima mi stari jedan d.o.o u mirovanju, mislite da je jeftinije da si to prepišem, promjenim namjenu, adresu, osnivača ili što li već. Jel se poticaji mogu dobiti na fizičko lice? Jel se poticaji mogu dobiti na d.o.o? Katastrofa.
da lega,nažalost tako stvari stoje. ali trenutno je situacija ovakva da bi ostvario poticaj dovoljno ti je samo otvoriti opg.
smiljan je to odlično objasnio. ne moraš nikoga prijavit niti plačati obaveze niti knjige voditi. znači samo registriraš po pravilima koja če ti reči tvoji činovnici u uredima, dobiješ poticaj i šibaš bez papirologije i nemaš nikakvih obaveza prema poreznicima.tako je za sada dok nas ne prisile u sustav. moje mošljenje je da nas vočare neće dirati još par godina dok nam ne počnu vočnjaci roditi, jer bi imali samo problema s nama ( radim s minusom svaku godinu).
još nešto, kad se osamostališ i postaneš "biznismen" ili obrtnik država smatra da si dovoljno jak i samostalan da prehraniš sebe i svoje eventualne zaposlenike. nemaš više nikakvih prihoda osim što ih sam stvoriš i zaradiš. i onda kad nešto zaradiš oni se pojave i još ti uzmu dobar postotak.ZNAČI TI SAD SAMO PLAČAŠ NEKOM NEŠTO NIŠTA VIŠE NE DOBIVAŠ OD NIKOGA!!! osim toga povečavaju ti se i privatni troškovi ( ne možeš više sjedit u kući nego se moraš gibati i tražiti posao,repromaterijal i slično znači više vožnje autom, kava idr. što se mjesečno skupi parsto kuna ). I sve je dobro dok imaš dobre ulaze , e sad na tebi je da si izračunaš koliko ćeš imati zaradu od svog vočnjaka kada prodaš plod.
ali gle vraga ništa nisi napravio kad si prodao plod( ako ga uopče imaš i po kojoj cijeni i kvaliteti). dolaziš do love za tvoju plaču tek kada ti taj dotični koji je to kupio od tebe i P L A T I! a kod nas takve firme nisu baš brze i redovne
i postoji mogučnost da dođeš u probleme. još ako si digao kredit za zemlju,traktor isl. ajme si ga tebi ako nemaš drugih primanja osim tvog vočnjaka ( penziju, rad u nekoj firmi u kojoj i nečeš tako puno raditi pa ćeš imati dovoljno vremena za svoj vočnjak ili ako ti žena nije zaposlena). sve ovo što sam naveo je lako provjerljivo. ako imate nekog kolegu obrtnika ili knjigovođu može vam to potvrditi. odprilike tako žive naši mali poljoprivrednici s kojima se večina u lijepoj našoj odnosi dosta podcjenjivački i s visoka. čast Grguriču i njegovoj ekipi u poljoprivrednoj emisiji.
evo jo nekih kalkulacija grubih glede naših vočnjaka.ponovo ponavljam to se odnosi na male vočare i poljoprivrednike a ne na ljude koji rade 100-200Ha ili 20Ha vočnjaka.
znači imaš 2Ha lješnjaka u punom rodu i ničim se više ne baviš.
- da imaš 2-2,5t očiščenog to ti je po realnim cijenama 70-80.000 kn prihoda za cijelu godinu.
- mislio si prijaviti sebe i ženu tvoji troškovi su minimum 25-30.000 + 12.000 su godišnje obaveze ( plača 1.900 ti
ostaje u kuči)
- uračunaj još 10-15.000troškova obrade i repromaterijala i dođeš do cifre od 50.000tak tisučica troškova
- znači tebi ostaje 20-40.000 znači minimalac ili malo više međutim to ti je cifra ako ti je vočnjak u punoj fazi roda
( a to je tek za 10tak godina ) i ako je sve idealno ( znači godina,naplata idr.)
- bitno u ovom svemu je to ta su ti troškovi fiksni znači oni su uvjek tu a ulaz, prihod, varira od prilike do prilike
( vjerojatno če biti manji a ne veči ) i to ti je situacija ako nemaš kredit a znamo da baš i nije jeftino podiči
nasad
situacija druga :
- imaš 4Ha i 4t to je prihod od 130.000kn i to su lijepi novci zaposlit češ jednog radnika jer sad več ima dosta
posla i ne stigneš sam on ti odnese 35.000kn godišnje ako mu daš plaču od 1.900kn ( toliko on dobije na ruke )
i za te novce ti takav posao neče niko raditi ako mu daš male 3.000kn tvoji troškovi rastu na 55.000kn godišnje
znači samo te 1 radnik košta 55.000kn godišnjeg rashoda samo kad njega odbiješ več ti prihod nije 130.000kn
nego 75.000 odbi još neke troškove koje sam gore naveo i možeš sam dalje računati naš biznis
- tu još nigdje nisam ukalkulirao PDV i troškove nabave osnovnih sredstava ( strojeva,traktora isl.a vidio si šta oljasi
kaše usisavač 15.000E )
eto nadam se da sam malo pojasnio novčanu situaciju
moj prijedlog je da ako ima neko ko se bavi profi knjigovodstvom a ima želju pomoči može se slobodno uključiti
i pomoči nam savjetima jer ja nisam knjigovođa profesionalac ( zato provjeravajte ovo što pišem kod profića) i više ne pratim tolike silne promjene zakona i dr. kao nekad
ne bi bilo loše da se svako od vas pretplati na neki specijalizirani časopis kao što je smiljan naveo za primjer RRRIF. tamo sve piše premda se u zadnje vrijeme dosta pokvario i jako je težak za čitanje.
ima jedan koji mislim da je bolji ali ne mogu se sada sjetiti kako se zove
eto pa navalite u u PDV i biznis.