• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
Današnja šetnja po polju je urodila plodom, našel sam neke dinare. Idem sutra po novi Fendt velik ko kuća 😀

Prilozi

• 20231226_160346.jpg
    20231226_160346.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 36
  • 20231226_160418.jpg
    20231226_160418.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_20231226_160831_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20231226_160831_Samsung Internet.jpg
    31.2 KB · Pregleda: 36

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da se nadovežem , danas ujutro je na nekim vijestima rečeno da je kao jučer u crkve nahrupilo stotine tisuća vjernika , je da..neki se još nisu uspjeli odvuč doma.
crkva je institucija ..e da ..

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Mene i šogora je župnik na misi prozvao jer smo u nedjelju u blizini rezali drva jednom dedi. Radim 4 smjene, šogor radi u dvije, jako teško se uskladit. Poslije posla, u ono kasno jesensko vrijeme gdje noć brzo pada je riskantno nama koji ne znamo radit. Ne idem na mise, ne želim nikakve usluge crkve jer sve se jeb*no plaća kod njih, većinom nitko ne pita račun niti imaju bilo kakvu poreznu inspekciju. To sam slučajno saznao od lokalnog alkoholičara, pitao šogora i njegove roditelje jel istina, rekli su mi da se ne zamaram, da je. Da pustim. Sad on meni ide u kuću u subotu, jedva čekam da ga vidim. :D Naravno centa neće dobit više nikada.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@MUHA i ostali poštovani kolege koji ovo pratite, dopustite mi mali osvrt.

Iako sam za Svemir nebitan, jednako kao i jedno zrnce pijeska, "razlikujem crkvu od Crkve".
Građevinu, na kojoj su uvijek i svima otvorena vrata za duhovne potrebe smatram crkvom. Cjelokupnu vjersku zajednicu, ljude, sa svečenicima, redovnicima i ostalim okupljenim oko vjerovanja u Boga, Isusa, Mariju itd. smatram Crkvom. Smatram potrebnim imati što bolji sklad unutar zajedničke Crkve, ali i potrebnim da imamo i vremenu današnjem primjerene crkve, kao građevine kao mjesta za okupljanje, molitvu, nalaženje potrebnog "mira i spokoja"...
Kao osoba sam svjestan da u ničemu nisam savršen, nisam potpun i nisam bezgriješan, eventualno samo nastojim biti nekakav normalan čovjek, roditelj, radnik koji radi svoje zanimanje i posao. U svemu tome nastojim sebi i svojima osigurati nekakav "standard".
Smatram ispravnim da i župnik ima pravo da ima realan standard primjeren dosegu i svjetonazoru okoline u kojoj živi i djeluje.
Jasno mi je da neki reagiraju burno na eventualne smjernice čim je novac u pitanju. Jasno mi je da bi ti isti bili prvi nezadovoljni na misi tijekom zime u hladnoj crkvi, ili tijekom ljeta u vreloj i pregrijanoj prostoriji. Malo bi ljudi danas bilo zadovoljno u crkvi, na misi bez svjetla, pri samo par svijeća itd.
Smatram da i župnik ima pravo na grijani stan, na tri obroka dnevno, na standard (imati priključenu struju, plin, telefon, vodu ili kanalizaciju).
Imao sam prilike upoznati ne jednog, nego nekoliko župnika, svećenika i nisam zapamtio niti jednog koji bi na silu tražio od onih koji nemaju. Itekako se u našem kraju pamti jedan pokojni župnik (vlč. Igrec) koji ne samo da nije uzeo novčani dar u loše stoječoj obitelji, nego je čak i poklonio nešto novca, pamte ga kao takvog poštenjaka stotine ljudi ne samo ja.
Kod nas je crkva kao građevina izgrađena od nule, dobrovoljnim radom nebrojenih sati, ne prevelikog broja župljana, svejedno je uvijek na raspolaganju svima.
Na napalatu obreda sprovoda, vjenčanja gledam kao na pošteno obeštečenje župniku za izdvojeno vrijeme, vlastiti prijevoz, za garderobu itd.
Da li ima među svečenicima i župnicima onih čije ponašanje nije u skladu sa najboljim očekivanjima naroda, ima, da li smo svi mi bezgriješni i pravedni, nismo...

Moja je obitelj darivala prilikom blagoslova kuća uvijek toliko, koliko se moglo, nikada se nije pretjerivalo, tako bude kod nas i dalje.

Osobno se ne zamaram kalkulacijama, jer sam svjestan da u svakom kukolju ima žita i da u svakom žitu ima kukolja, a dok je novac u pitanju nikad dosta kalkulacija.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Znam da im nije lako.
U mojoj župi Blagoslov počinje 27. 12, a završava 16. 01. Uz Blagoslov obitelji ove godine vrše i popis članova obitelji.
Dobili smo upute sa običajima novčanog darivanja i razloge zbog kojih treba darivati i formular koji treba ispuniti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,478
...ali ne i koliko: piše prema mogućnostima, dakle svakome na volju...

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Zupnik prvenstveno mora bit Bozji sluga. Uzor narodu po skromnosti, skrusenosti i umjerenosti jer to je njegov put. Poziv u srzi, u pravom smislu rijeci. Nitko nije savrsen, on je covjek, ali sintagma Bozji sluga mora bit ugravirana u njegove srce i dusu. Zupnik ne moze bit vlasnik seoske birtije. Ni gradske ni bilo kakve. Zna se kakva je ustanova birtija, a zna se kakva je crkva. Ne moze meni takav covjek drzat propovjed i bit moj pastir. Takvih stvari na zalost ima posvuda i ne razumijem nadbiskupiju kako se to moze dozvolit.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Svi mi bi trebali biti dobri, pošteni, marljivi, iskreni ali ne ispadne to uvijek tako. Ljudski je i griješiti zar ne🙂

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
...ali ne i koliko: piše prema mogućnostima, dakle svakome na volju...
To nikad nije bil problem pa nebu ni ovo leto.
Mene kao njegovu ovčicu to zanima jer objašnjenje je klimavo kad se čita bez naočala ;) Podsječa me na ...... :unsure:

Slažem se sa @Lee Champa da su prošla ta vremena

Na vrh