@MUHA i ostali poštovani kolege koji ovo pratite, dopustite mi mali osvrt.
Iako sam za Svemir nebitan, jednako kao i jedno zrnce pijeska, "razlikujem crkvu od Crkve".
Građevinu, na kojoj su uvijek i svima otvorena vrata za duhovne potrebe smatram crkvom. Cjelokupnu vjersku zajednicu, ljude, sa svečenicima, redovnicima i ostalim okupljenim oko vjerovanja u Boga, Isusa, Mariju itd. smatram Crkvom. Smatram potrebnim imati što bolji sklad unutar zajedničke Crkve, ali i potrebnim da imamo i vremenu današnjem primjerene crkve, kao građevine kao mjesta za okupljanje, molitvu, nalaženje potrebnog "mira i spokoja"...
Kao osoba sam svjestan da u ničemu nisam savršen, nisam potpun i nisam bezgriješan, eventualno samo nastojim biti nekakav normalan čovjek, roditelj, radnik koji radi svoje zanimanje i posao. U svemu tome nastojim sebi i svojima osigurati nekakav "standard".
Smatram ispravnim da i župnik ima pravo da ima realan standard primjeren dosegu i svjetonazoru okoline u kojoj živi i djeluje.
Jasno mi je da neki reagiraju burno na eventualne smjernice čim je novac u pitanju. Jasno mi je da bi ti isti bili prvi nezadovoljni na misi tijekom zime u hladnoj crkvi, ili tijekom ljeta u vreloj i pregrijanoj prostoriji. Malo bi ljudi danas bilo zadovoljno u crkvi, na misi bez svjetla, pri samo par svijeća itd.
Smatram da i župnik ima pravo na grijani stan, na tri obroka dnevno, na standard (imati priključenu struju, plin, telefon, vodu ili kanalizaciju).
Imao sam prilike upoznati ne jednog, nego nekoliko župnika, svećenika i nisam zapamtio niti jednog koji bi na silu tražio od onih koji nemaju. Itekako se u našem kraju pamti jedan pokojni župnik (vlč. Igrec) koji ne samo da nije uzeo novčani dar u loše stoječoj obitelji, nego je čak i poklonio nešto novca, pamte ga kao takvog poštenjaka stotine ljudi ne samo ja.
Kod nas je crkva kao građevina izgrađena od nule, dobrovoljnim radom nebrojenih sati, ne prevelikog broja župljana, svejedno je uvijek na raspolaganju svima.
Na napalatu obreda sprovoda, vjenčanja gledam kao na pošteno obeštečenje župniku za izdvojeno vrijeme, vlastiti prijevoz, za garderobu itd.
Da li ima među svečenicima i župnicima onih čije ponašanje nije u skladu sa najboljim očekivanjima naroda, ima, da li smo svi mi bezgriješni i pravedni, nismo...
Moja je obitelj darivala prilikom blagoslova kuća uvijek toliko, koliko se moglo, nikada se nije pretjerivalo, tako bude kod nas i dalje.
Osobno se ne zamaram kalkulacijama, jer sam svjestan da u svakom kukolju ima žita i da u svakom žitu ima kukolja, a dok je novac u pitanju nikad dosta kalkulacija.