• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kolega @plus, i u ona vremena je bilo takvih u SUBNOR-u, a još ih (previše) ima i danas...

Ovo kaj danas imamo i je nastavak te juge, a ne HR za kakvu se ginulo i kakvoj smo se nadali. Vode ju isti ljudi i njihova djeca, kojima je juga u srcu a HR mrze iako od nje imaju koristi, samo mnogi toga nisu svjesni i žale za fikcijom.
Uostalom, da je juga i opstala, ne bi bilo bitno drugačije...zapravo ovo i je juga u drugom obliku. Samo se Slovenija uspjela dijelom istrgnuti iz tih ralja.

Pogledajte Poljsku, Slovačku i Češku koliko su za tih 30-tak godina napredovali, jer su se odrekli komunizma i napravili lustraciju.
U ovoj se nesretnoj zemlji to nije dogodilo i zato jesmo tu gdje smo, gotovo bez mogućnosti da više ikaj promijenimo...
Ovdje se slave izdajice i lopovi, a heroji se izdaju... To je napisano još prije 150 godina.
Razmislite malo prije nego drugi put (opet) hvalite strašilo...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,915
Nisam baš nešto živio u jugi. Ali mogu reći za poljsku da sam kao mlađi slušao priče da je tamo sirotinja i jad i bijeda.

A kad sam prije 2 godine bio u poljskoj da mogu reći da u svakoj ulici ima 5-6 obrtnika. Da su tvornice u svakom većem gradu. Da proizvode i nisko i visokotehnološke proizvode (mlazne motore a F16). I da smatram da su od te bijede i jada što smo pričali sada jedno 10 godina ispred nas.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
reklo je neki dan da je u srbiji na vladavine turaka( a zvali su ih okupatorima)porez bio 4 x manji nego danas ...ja nisam provjeravao .

da krenete od takvog razmišljanja ili da zagledate malo dalje u povijest ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
@ZJ ovdje drumom, a u poljobirtiji šumom, gde je istina? Moraš se opredjeliti.

Pogledajte Poljsku, Slovačku i Češku koluko su za tih 30-tak godina napredovali
Ne gledam vijesti, ne putujem svijetom i zabole me ona stvar kolko je ko napredoval, ali da sljedimo Jugu (kak ti veliš) onda valjda nebi tonuli....
Znam da je u Jugi u našem gradu stvoreno 2 ili 3 giganta u kojem je radilo pol grada, ako ne i više.
Milicajac je stajal kod nebodera dok su ljudi sa posla išli..... sad su tam semafori koji samo struju troše....
Danas su te tvornice postale trgovački centri koji u zadnje vrijeme služe kao parkirališta kad skokneš u grad nekaj obaviti (jebiga, tam se ne plača) ili kao prostor za izložbu auta koji se prodaju, drva na prodaju, božične jelke....Uglavnom prodaja, tvornica niks.
I kak bi mi napredovali.
Uostalom, i sam si se radije visoko obrazoval nebi li moral imati crno pod noktima

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Pročitaj prije napisano, sve je tam rečeno.
Uostalom, poznaš me valjda, pa znaš da nisam od onih koji su u kladionici i birtiji cijele dane...a nemam ni penziju.
Školoval sam se jer sam mislil da mi bu lakše. Je li ili nije, o tom po tom...
I ljudi s fakultetom delaju na zemlji...

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Mlad sam i balav. Mogu napisat damo ono sto vidim. A vidim da je stari sagradil poprilicno veliku kucu u Jugi. Imal gospodarstvo, zajedno sa roditeljima, u staroj drvenoj kuci,kupil za gotovinu novi IMT 533, kupil kamion,FAPa kljunasa, kupil novi auto, za gotovinu, zastavu 128... Onda je dosla 1991. i dogodile su se stvari, najvise nazalost sa glavom. Steta. Evo, to je neki moj pogled na Jugu, iskreno, mislim da mi nebi smetalo bit u njoj. Jednostavan sam, falilo bi mi jako malo stvari koje sada imam. Zalosno je kaj bi na stanarinu i rezije trosio oko 500 eura, a ne mogu dobit stambeni kredit i za iste novce otplacivat stan. Iako ne volim stanove, dobar su primjer. Svi podstanari na zalost daju novce u nista. To je zalost naseg drustva. Srecom pa je u birtija temi, mogu kakat koliko zelim. S obzirom da 3 dana kurim temperaturu, nije mi ni vruce sada. Vele, tko je to bolestan u 7. mjesecu? A bolest ne pita...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Pročitaj prije napisano, sve je tam rečeno.
Uostalom, poznaš me valjda, pa znaš da nisam od onih koji su u kladionici i birtiji cijele dane...a nemam ni penziju.
Školoval sam se jer sam mislil da mi bu lakše. Je li ili nije, o tom po tom...
I ljudi s fakultetom delaju na zemlji...
Vlečeš me za jezik da napišem ono kaj sam ti u živo rekel?
Radije nemoj jer znaš da nemam žulja na jeziku.

Kladionica, birtija, penzija, škola, znanje i imanje nemaju sa tim nikakve veze.

Atppt

Aktivni član
Tu od
10 Sij 2021
Poruka
272
reklo je neki dan da je u srbiji na vladavine turaka( a zvali su ih okupatorima)porez bio 4 x manji nego danas ...ja nisam provjeravao .

da krenete od takvog razmišljanja ili da zagledate malo dalje u povijest ?
Pa i Franjo Tahi podigao bunu zbog 1/10
A koliko bi buna trebalo danas podiči?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo ga i kod nas na odmoru. 👍
Nema ko nije čul za svjetsko čudo.

Laurent Simons rođen je u belgijskom gradu Ostendu, osnovnu školu je završio sa šest godina, a s devet je započeo studij u Belgiji. Diplomirao je s 11 godina te je s 12 završio master studij na Sveučilištu Antwerp.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Usporedba je kriva, plakanje za jugom...
Trebala je biti iz 1999.

Niti nam je danas svima jednako dobro ili loše, niti je to bilo u jugi. Ima danas dobrih i loših stvari, a bilo ih je i onda. Držim sebe više skromnim nego zahtjevnim pa mi nije bilo preteško prije, a nije mi ni sada. Ali činjenica je da bih voljel da su neke stvari zadržane isto kak bih i voljel da neke nikad nisu zaživjele pogotovo da ne važi izreka: nemrete vi toliko priskrbeti, koliko mi moremo pokrasti. Nemojmo pozabiti da u svakom žitu ima kukolja, a i u kukolju se najde nekaj zrnja. Dokle god netko ne dela na štetu drugih, smatram ga dobrim čovjekom, neovisno o njegovoj političkoj orjentaciji.

Dojmovi su dojmovi, a brojke su brojke. Ne bi bilo loše vidjeti brojke svakih 10 godina, ako ih netko ima. Bez komentara.
Kaj tek reči koliko smo kao narod ostarili. izgleda da više nema nikoga mlađeg od 18 godina. Tko ne vjeruje nek usporedi popis stanovnika i popis birača.

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Kak da delam djecu, to je iz moje perspektive suludo. Je, najvece bogatstvo, sve stoji, sve i ja tak mislim. Ali ja zelim svojoj supruzi i djeci priustit sve, cak i svoje vrijeme, sebe. To je na zalost nemoguce. Mogu ili radit vani pa da oni imaju, bar dok nije dost staro za jaslice i dok supruga opet ne krene radit, za donekle normalan zivot, da nis materijalno ne zafali, ili mogu delat tu, kak i sad, pa da se moramo pokrivat ovak, onak... To kod mene nebu igralo i drago mi je da ipak ima jos dosta mladih poput mene koji slicno razmisljaju i ne radaju sirotinju. Osim, naravno, onih koji ne razmisljaju i brazilaca. To je druga tema. Sto se tice manjeg broja ljudi, uskoro ce se to stabilizirat i broj ce rast. Nepalci i ostali ce doc jer realno, ovo je raj na zemlji. Klima je fenomenalna. Priroda je nevjerojatna, nema opasnih zivotinja. Strsljeni, nesto zmija, nesto vukova, ali nista specijalno. Samo neka tako i ostane za mene sto se djece tice, trenutno je najbitnije da je meni dobro i da ja uzivam.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
To je sebično razmišljanje, koje vodi k izumiranju naroda.
Tko ti bude (jednog dana) zaradil penziju?
A čemu nepalci? Upravo takve neprirodne politike treba spriječiti.

Najnoviji postovi

Na vrh