• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,424
Kak misliš čuvati ovce? Pa toga ima kod nas napretek, ko će to čuvati?
Puhati u frulu to je već za razmisliti...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,781

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,685
Varaždine grade, ti sav si u sjaju... tako pjevamo u pjesmi, ali:

1000050139.jpg

1000050137.jpg

Mene zanima zašto to državne službe ne naplate iz imovine tih ljudskih gov*na, koji su svuda oko nas, sve zasr*li svojim biznis gov*ima??? Uostalom zašto Šinceki i dalje slobodno šetaju po HR, smiju se pritom narodu u lice??? Stvarno smo mi Hrvati tako blesavi?????

(Zna li se što je i tko je zakopao, nekakve bačve, prije dosta godina, tamo nasuprot Nekermana bliže obilaznici? Ljudi su gledali u prolazu tu rabotu... nitko ništa ne zna.)

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
996
U javnosti sada kruži nekakav podatak da se u HR godišnje uveze 700 000 tona smeća iz EU. Blizu mene postoji odlagalište komunalnog otpada za lokalne općine/gradove, ali već godinama svi svjedočimo da osim komunalnih kamiona iz obližnjih gradova i općina uredno stižu šleperi puni otpada tko-zna-odakle (registracije kamiona iz cijele HR). Logično je zaključiti da to nije lokalni otpad jer tko bi pretovarivao otpad u veliki kamion za neku lokalnu turu. Kako je operater tog odlagališta lokalni komunalac (sve je pod žicom, postoji vaga na ulazu u odlagalište, pa se valda i važe ono što stigne), ništa ne može ući u odlagalište bez nadzora. Bilo bi zanimljivo malo proći kroz papire tog lokalnog komunalca i vidjeti što i odakle su sve primali otpad i koliko su 'naknade' za to uzeli. Inače odlagalište se nalazi podalje od grada a lokalci koji 'uživaju' blagodati tog odlagališta (konstantni smrad, nepitka voda, itd.) kao neku svojevrsnu naknadu dobili su 'besplatni' odvoz kućnog smeća (vrijednost u razini cca 10 eura/mjesečno). To je cijena za koju se kupuju ljudi danas u hrvatskoj.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
996
Odlagalište johovača, Velika Mlinska, općina Trnovitica. Na karti se ne vidi odlagališate u svojoj punoj ljepoti.
Ovo lijevo od odlagališta (odlagalište izgleda kao da su rađeni zemljišni radovi) je još jedna depresija sa koje su skidali zemlju da 'saniraju' odlagalište, a kako se meni čini ta depresija pored je slijedeća za popunit smećem.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,685
Evo kako žetončić Hrebak vidi politiku u HR, misli da je borba za zbrinjavanje smeća i otpada počela njegovom aktivacijom u stranci HSLS u kojoj je prije njega vedrio i Čehok, koji je godinu ili dvije prije, dok je Hrebak još bio balavac, utrpao balirku za smeće na ulaz u VŽ iz smjera ZG.
1000050280.jpg

(Dok je Hrebak odbacio pelene i ušao u HSLS ja sam se taman nekako polako ostavio lokalne politike.)
On se usudi reči da su drugi prespavali, samo on je bio budan. Ne želim mu sad i ovdje dopisati epitete koje sada time zaslužuje.
Reci frajeru barem jednu kontru predsjedniku vlade pa da vidimo kako budu uspješni tvoji projekti i tvoji snovi.

Vlada je godinama i godinama odgađala u nedogled sve Regionalne centre i slično, te cijelo vrijeme truje narod privremenim odlagalištima, pretovarnim stanicama itd., itd. širom HR.
Da li su baš sva područja širom HR primjerena za trajno zbrinjavanje???, e pa nisu. Ima negdje i kapitalnih zaliha pitke vode itd., a ima i zona bez takvih opasnosti.
Glumi on nekakvog frajera, a nema hidrocentralu "u svojem centru svijeta", što da mu se isključi dotok struje iz krajeva, kojima on sprječava zbrinjavanje komunalnog otpada? Naravno da ne bude tako, samo previše budala vlada Hrvatskom, od lokalnog do državnog nivoa. Jadni smo mi narod, tko nam vlada. Užas.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
996
Ja isto tako ne bih volio da dopeljaju opasni/neopasni/bilo kakav otpad na ono odlagalište blizu mene (a vjerujem da će potiho i to doći kako dolaze kamioni odasvud) jer tome - izgleda - nema kraja. Da li je politika poduzela bilo kakvu zakonsku akciju da se efikasno spriječi daljnji uvoz otpada iz EU? Ako nije - nema smisla dopuštati bilo kakvo odlaganje otpada na lokalna odlagališta, osim onog iz lokalne zajednice (koja trpi posljedice odlagališta) i za koje su ta odlagališta prvotno namjenjena i građena. Zašto taj otpad ne bi 'sanirali' u Jakuševcu? Realno uvalit će ga bilo gdje - samo da se tamošnji problem nekako riješi i prizaboravi na to. Ako je istina da u HR svake godine dođe tih 700 000 tona otpada iz EU - situacija je krajnje loša i to je prvo čime se politika hitno treba pozabaviti.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,685
@Axial na tvoja vrlo jasna i ispravna pitanja nema odgovora od ondje čija je to nadležnost. Nadležna je Država i Vlada.
Zašto?
Da se prepusti lokalcima nitko ne bi na svoje - deponirao svoje smeće i/ili otpad. Radije bi on njega što dalje, makar i prvom susjedu.
Zato je to nadležnost i obaveza Države, koja mora znati gdje ima bivše recimo glinište, nepropusno tlo itd. Nadam se da me razumiješ. Jednako tako se ne može izgraditi akumulaciono jezero i hidrocentrala svugdje i bilo gdje.
Država bi morala izgrađivati povoljne uvjete za normalan život svih građana, svih ne samo nekih.
Država je kriva što nemamo u HR niti jednu spalionicu otpada, a zakonskim odredbama su regulirali da HR olako postane EU smetlište i odlagalište najgorih otpada. Tu su upleteni brojni i mnogi, od ministara do župana, koji imaju "ovlaštenja".
Nemaš ih ti, ni ja niti nama slični. Za VŽ županiju, jer to je nadležnost županija, nije općina i gradova Šincekima je prva krila dao na cca 5.000 tona prvo Štromar dok je bio župan, pa onda Čačić ukinuo, pa im za mjesec dana dao odobrenje na 10.000 tona, sada svi imaju amneziju i ništa ne znaju. Tek da se sjetimo izbornog slogana Čačića i Čehoka - "samo sposobni", danas svi vide za što su oni bili i jesu sposobni.
I Gospić je istaknuo zasluge ministra Čorića ako se ne varam.
E sad kako sve to bude završilo, ako bude, dok smo mi neki živi, nije moguće prognozirati. (Stričak je 5 god župan i čudi se sad kak picek glisti, nema on pojma o Mundusu i smeću. Kriv im je gradonačelnik, izabrani trn u oku, kao i u ZG Tomašević.)

Vratimo se zato MI u stari vijek i ne treba prikupljti smeće, ne treba nam ni kanalizacija. Jednostavno otvorim prozor i istresem smeće i kahlicu na ulicu, izbacio sam ga.
Ionako neka vrla bagra vozi bemburu ili mečku, puši malboro, isprazni kutiju, utvori prozor i baca kutiju nasred ulice, vidio i doživio mnogo puta, poslije isto napravi s čikom. Ti i takvi se ne moraju ništa prilagođavati. Ne moraju ni oni kojima je osigurano 4 različite kante i 3 pvc vreće, a oni svoje smeće odbace na potezu od škole do prve kuće susjednog naselja i općine, udaljenost cca 300m. To smo mi, ono kao "mi Hrvati, mi Hrvati"... jad i bijeda u glavama smo...

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,822
Kak ste vi naivni....

1. U HR postoji zakon o UVOZU otpada
2. HR nema nijedno postrojenje za zbrinjavanje/preradu otpada
3. Da ti netko pod prozor zakapa šlepere i šlepere smeća a ti ništa ne znaš i ništa nisi vidio

Dakle, zakonodavac je zakonom propisao da se smije UVOZITI otpad, za to je netko dobio lovu u džep.
Onda je neka firma dobila lovu za zbrinjavanje/ zakapanje diljem lijepe naše po principu snađi se druže i zakopaj gdje stigneš, mi ništa ne znamo.
Župani, gradonačelnici i predstavnici mjesnih odbora su isto dobili svoj dio u džep i postali gluhi i slijepi....
Sad se svi čude kako se taj otpad tamo stvorio.
Jebote, da ti 10 godina voze šleperi ispred kuće, pa pitati ćeš se KOJI DREK TOLIKO VOZE!!!!

Dakle, DAJTE ME NAJTE!!!!

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
996
Ja se u potpunosti slažem da država sada mora sanirati sranja koja je sama stvorila, i to sve ide na naš zajednički račun, naravno. Ali sanacijom se mora pozabaviti struka a političari u prvom redu sada moraju raditi na regulativi da se spriječi uvoz/dovoz novog smeća iz ostatka EU. Dok se ne donese regulativa koja će onemogućiti slobodan dotok bilo kakvog novog smeća u Hrvatsku sanacija nema prevelikog smisla jer će već sutra opet trebati nova sanacije nekog budućeg odlagališta.
Svako odlagalište ima neki svoj konačni kapacitet za prijem otpada a budemo li popunjavali svoja odlagališta sa otpadom iz EU (bila to sanacija ili jednostavan izravni dovoz) morati će mo brzo tražiti mjesta za nova odlagališta.
Istina je da nam država sve više sliči na zemlje trećeg svijeta. Ljudi bezobrazno bacaju svašta van iz auta, a ima ih kojima je 'skupo' plaćati odvoz pa onda vreće sa kućnim otpadom bacaju po grabama. Uvijek ima ekipe koja se pravi pametna ali i njima se može doskočiti samo je pitanje političke želje i prioriteta. Teško da će ova ekipa koja je prilično dugo na vlasti progoniti nekoga radi bačenog opuška/palstične boce iz auta kada se za njima samima vuče priličan teret. Njima to jednostavno nije (ni blizu) prioritet, a nije prioritet niti prosječnom glasaču.
BIo je intervju sa Mirelom Holi koja je svojedobno bila ministrica okoliša i ona je izjavila da su pritisci na nju bili ogromni da se neke stvari ne poduzimaju. Ne razumijem kako se netko tko je ministar može javno žaliti na 'pritiske'. Država je ta koja vrši pritisak na takve pritiskivače, imaju sve poluge vlasti u rukama i to moraju koristiti bez ikakvih ograda - kada se radi o 'pritisicima'. Ako - kao ministar - ne možeš riješiti pritiske takvog tipa - na način da nikome kasnije više ne pada na pamet pritiskati ministra - onda nisi materijal za ministra. Svaka država ima službe koje to potiho riješavaju a ako se pritiskivači ne opamete onda se ide đonom to jest državnim odvjetništvom. Meni se čini da nadležne službe u ovoj državi lagano spavaju (kao i većina administracije) i možda se usput bave nekim svojim privatnim poslovima. A možda im je i naloženo da previše ne talasaju jer tko zna na koga bi sve naišli u svojim istraživanjima.......
Uglavnom problem je politički i sistemski, nema funkcionalnog sistema države koji bi anticipirao probleme i spriječavao ih u nastanku. Sanacija je samo riješavanje posljedica ali ne i uklanjanje uzroka.

Najnoviji postovi

Na vrh