@Axial na tvoja vrlo jasna i ispravna pitanja nema odgovora od ondje čija je to nadležnost. Nadležna je Država i Vlada.
Zašto?
Da se prepusti lokalcima nitko ne bi na svoje - deponirao svoje smeće i/ili otpad. Radije bi on njega što dalje, makar i prvom susjedu.
Zato je to nadležnost i obaveza Države, koja mora znati gdje ima bivše recimo glinište, nepropusno tlo itd. Nadam se da me razumiješ. Jednako tako se ne može izgraditi akumulaciono jezero i hidrocentrala svugdje i bilo gdje.
Država bi morala izgrađivati povoljne uvjete za normalan život svih građana, svih ne samo nekih.
Država je kriva što nemamo u HR niti jednu spalionicu otpada, a zakonskim odredbama su regulirali da HR olako postane EU smetlište i odlagalište najgorih otpada. Tu su upleteni brojni i mnogi, od ministara do župana, koji imaju "ovlaštenja".
Nemaš ih ti, ni ja niti nama slični. Za VŽ županiju, jer to je nadležnost županija, nije općina i gradova Šincekima je prva krila dao na cca 5.000 tona prvo Štromar dok je bio župan, pa onda Čačić ukinuo, pa im za mjesec dana dao odobrenje na 10.000 tona, sada svi imaju amneziju i ništa ne znaju. Tek da se sjetimo izbornog slogana Čačića i Čehoka - "samo sposobni", danas svi vide za što su oni bili i jesu sposobni.
I Gospić je istaknuo zasluge ministra Čorića ako se ne varam.
E sad kako sve to bude završilo, ako bude, dok smo mi neki živi, nije moguće prognozirati. (Stričak je 5 god župan i čudi se sad kak picek glisti, nema on pojma o Mundusu i smeću. Kriv im je gradonačelnik, izabrani trn u oku, kao i u ZG Tomašević.)
Vratimo se zato MI u stari vijek i ne treba prikupljti smeće, ne treba nam ni kanalizacija. Jednostavno otvorim prozor i istresem smeće i kahlicu na ulicu, izbacio sam ga.
Ionako neka vrla bagra vozi bemburu ili mečku, puši malboro, isprazni kutiju, utvori prozor i baca kutiju nasred ulice, vidio i doživio mnogo puta, poslije isto napravi s čikom. Ti i takvi se ne moraju ništa prilagođavati. Ne moraju ni oni kojima je osigurano 4 različite kante i 3 pvc vreće, a oni svoje smeće odbace na potezu od škole do prve kuće susjednog naselja i općine, udaljenost cca 300m. To smo mi, ono kao "mi Hrvati, mi Hrvati"... jad i bijeda u glavama smo...