• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

poljoprivredni kviz/ lektorski iscjedak

E

el pibe

Guest
I svaki voz je imal mačku to se spustilo kad si išel v breg u slučaju kad treba malo počinuti.Ta mačka se automatski zapikne kad oće voz krenuti za nazaj.Ručna je nula kak to prime:icon_thumright:A pod breg se pak "zaviralo".Dobro je kad te negdo "plahne z bičem" neg je vrag kat te negdo plahne z biščalom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Lepče?
Šteclin?
Kantajzl?
Švarba?
Široćka?

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Kantajzl= sprava za okretanje trupaca na pilanama
Švarba=kosa sjekira za tesanje građe

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
A šta su šarage?
Kod nas su šaraglje, pa se pjevalo: vozili se u kolima Turci, kroz šaraglje ispale im sablje.
To je zadnja stranica od kola. Neki iz zajebancije tako zovu zadnji sic od auta.
A šta je livča?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Nije bauta, već balta: sjekirica, koja se drži u jednoj ruci.
Širočka je slično, ali je nekaj drugo.

E

el pibe

Guest
Dužan sam objašnjenja za neke riječi pošto nisu pogođene.Mislim da bi nakon nekog vremena svaki autor mogao dati objašnjenje za pojam ako nitko ne zna.Da ne bi neko izmišljao nepostojeće riječi ili prodavao neke interne spike kaj samo on zna.

štrumflin-kod nas se to veli štrupantlin
biščalo-pleteni držak za bič
bauta ili široćka-mala sjekira
roženica(ruženica)-tram ili greda
roženičjak(ruženičjak)-veliki čavao za grede

E

el pibe

Guest
ZJ pri tebi je balta ali u mojem kraju je navik bila bauta.A široćka ima dva značenja pri nas je to izraz i za tesarsku sjekiru kaj je nasajena na šrek tak da moreš tesati a da se ne tučeš po prsti.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,486
Nisam znal za bautu, jer pri nami je balta.

Široćka je sekira, izgledom poput švarbe, samo ravno nasađena.
Švarba je koso nasađena, s kratkim štilom, za držanje jednom rukom.
Plenjkača je na dugo nasađena švarba (kak sekira, za tesanje s dvije ruke).

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
širočka je mala sjekirica, ali ne baš sjekirica, nego je onako izduženo rezlo, 15-ak cm i zakrenuta ručka
baltica je mala sjekirica i točka (indijanci bi rekli tomahawk)
planjkača je velika širočka, ali ima ravnu dršku

bar pri meni...
i ovaj kaj "plahne z bičem" bi pri meni "oplel sa korbačem"..:icon_wink:

puno je sličnosti, ali recimo za švarbu nisam čul...

E

el pibe

Guest
Pačmaga je zapravo iskrivljen prijevod za ples"Salsa Pachanga":cool2:To se 60tih čagalo na vatrogasnim zabavama po Zaboku i Stubici.Ma nije,malo se šalim ne bi znao o čemu je riječ:icon_scratch:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Štuc je rasklopiva puška domače izrade ili tvornička sa podrezanim cijevima da se ne vidi ispod odječe .

Najnoviji postovi

Na vrh