• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Popravak freze - dijelovi

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,178
C3 je lager s povećanom zračnošću, za više temperature ili one potopljene u ulju.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,375
Lančanici idu rukom, izvlačiš gornjeg i donjeg istodobno, ne treba rastepati lanac.
Lagera sam izvlačio radapcigerom, pošto imam, no nije bilo nekog velikog otpora.
Mislim da bi išli kljuckanjem.
Pazi da ne iščupaš cijelu osovinu iz desnog lagera,

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,882
Bi li možda bilo najbolje kupiti obostrano zatvorenog pa jednu stranu otvoriti, a da prema semeringu ostane zatvoren
Ne, jer ako imaš mogučnost podmazivanja, mast a sa njom voda, zmazanoča.... nemaju kud van pa ostaju u ležaju.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,371
Lančanici idu rukom, izvlačiš gornjeg i donjeg istodobno, ne treba rastepati lanac.
Lagera sam izvlačio radapcigerom, pošto imam, no nije bilo nekog velikog otpora.
Mislim da bi išli kljuckanjem.
Pazi da ne iščupaš cijelu osovinu iz desnog lagera,
Uspel sam sve rastepsti. Semering sam naravno uništil. Bum sutra pogledal, nadam se da je ostala oznaka, a ako nije bum valjda nekak zmeril vanjski promjer.
Naravno da sam potegnul osovinu kakvih 2-2,5 cm iz desnog lagera. Nevjerojatno kak je lagano išla van. Vrnul sam je natrag, valjda je sjela na mjesto kak je bila.

Dihtung je relativno ok. Odvojil sam ga od bočne strane, a za poklopac se drži djelomično a djelomično se odvaja. Vjerojatno bum ga trebal odvojiti i od poklopca te premazati obje strane brtvenom masti. Koja brtvena mast se preporučuje?

@ZJ,
hvala na informaciji. (y) :ppozdrav:

@MUHA,
Taj ležaj je u ulju. Mislil sam da bi jednostrano zatvoreni ležaj smanjil pritisak ulja na semering.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,882
Opet isto, ulje prolaskom kroz njega ispire špenu koja uleti u njega, ako nema kam ostaje u lageru.
Diht masa se meni najbolja trenutno pokazala Victor Reinz , reinzosil.
Kolko to tu treba ja neznam, možda bu dobar i običan silikon acetatni.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,375
Onda si sigurno spuknuo i s desnog lagera, jer je taj uži.
Provjeri dobro jer ti lageri se mogu okrenuti, ispadnu kuglice, samoudesivi su.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
6,026
Taj ležaj je u ulju. Mislil sam da bi jednostrano zatvoreni ležaj smanjil pritisak ulja na semering.
Pogotovo kad je ležaj u uljnoj kupci onda se skinu zaštite kuglica ležaja . Na semering mora dolaziti ulje jer zato je taj semering tu da brtvi osovina - kućište. Ako je zaštita na ležaju metalna ( i ona je rupičasta ) pa propušta ulje prema semeringu to je onda donekle dobro ali ako je zaštita PVC onda na usne semeringa ne dolazi ulje ili jako slabo i to nije dobro jer onda će semering brtviti na suho. U tom slučaju semering ili pregori i radi utor na osovini. Pritisak ulja u kućištu je uvijek prisutan i kućište može imati malu rupicu za odušku. Mada tu vjerojatno je nema nego je količina ulja u kućištu negdje cca 30- 40 % zapremine cijelog kućišta i na taj način se pritisak kompezira.

I kod skidanja valjda si vidio kakvi su ležajevi bili i onda logički da se takvi ležajevi i ugrade ali naravno nove.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,371
Hvala svima na argumentiranom pojašnjenju. (y) :ppozdrav:
Dakle ide otvoreni ležaj. Stari ima oznaku 2207 FTN9

U Trgoageciji je oznaka ležaja 2207 TVH FAG 35X72X23. Dio oznake iza broja je različit (TVH a na starom FTN9). Smeta li to ili je ok?

@
mikke,
misliš da se na desnom unutarnji prsten odvojil od vanjskog i da trebam raskopati i desnu stranu te to provjeriti? Ovog sam izbil iz kućišta udarcima po tom srednjem prstenu i nije se odvojil.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,375
Ako je neoštečeni nema problema.
Probaš dali ima lufta, ako nema, ok.
Može se i raspasti, okreneš unutarnju košuljicu van i vide se kuglice
Ne vjerujem da se odvojio
Ovaj tvoj ,mislim da ima više kuglica,tak je barem bilo kod mene,isto kupljen u TA

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,371
Otvoril sam drugu stranu. Čini mi se da je sve u redu, osim kaj još nije na mjestu. Sad je rotor podložen i dalje bum ga mogel gurnuti tek kod sklapanja lijeve strane. Zanimljivo je kak se je lagano isčupal, a na osovini bi trebal biti čvrsti dosjed. Prije fotkanja sam samo skinul mast i obrisal krpom.

Ako se razlika u oznaci iz brojčanog dijela odnosi na broj kuglica, onda to nije jako bitno.
Lufta nema ni ovaj stari na lijevoj strani. Moral bih ga dobro oprati pa onda vidjeti. S obzirom na današnju kvalitetu, možda bi potrajal dulje nego novi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,371
Opral sam ga. Vjerojatno je u radu napravil staze po kojima su se kuglice koturale i sad je pitanje položaja u kojem se isprobava luft. U nekom položaju nema niti trunke lufta, a u nekom izgleda ima trunku, tek toliko da se osjeti. Ugrađujem novi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,882
Ako se razlika u oznaci iz brojčanog dijela odnosi na broj kuglica, onda to nije jako bitno.
O da, broj kuglica je i te kak bitan za nosivost ležaja.

Razlika koju ti vidiš u oznaci je razlika oznake poizvođača. SKF je koristil kombinaciju broja i slova za oznaku, a pogotovo ti sa oznakom E su bili ležajevi sa večom nosivosti.

Najnoviji postovi

Na vrh