gmiža kaže:
Uopče ne kužim kak oni misle nadoknadit poticaj za mlijeko, pa ima i onih koji imaju krave(moj referent ima jednog takvog) a uopče nemaju puno zemlje-kak bu on onda na istom kak veli naš ministar da se bu to kompenziralo s drugim poticajima za biljne kulture :scratch
e mili moj rođo, to če bit rusvaj gorji neg černobil :evil:
pazi ovo umjesto premije za mlijeko bit če po broju grla i po hektarima, MOŠ MISLIT KAK ČE TO BIT ISTO, znači da bi meni po obečanju dali isti iznos trebali bi mi dat 15000 kn po kravi, ovako ja mislim , ma ne mislim, znam da če moje krave izjednačit sa kravama koje daju 20 litara dnevno, to je meni čisti gubitak i jednostavno kolko god ja imao čak najjeftiniju proizvodnju ta ista bude neisplativa, a kamoli oni koji kupuju smjesu i super.
premija po litri mlijeka je bila najčišča za seljaka, što si proizveo to si dobio, možda i jedini pošteni poticaj s čim su ljudi mogli računat i nešto stvarat.
ja kad sam kupovao ovu svu mehanizaciju moja računica je bila pola premije a to je 9000kn mi ide na otplatu kredita, a sad pazi ovo neče bit premije, ono što če dat neče bit ni za ratu a kamoli pola da mi ostane za druge investicije.
ovo su mudro izveli, stočari se nemogu natezat kad uzimaju zemlju u zakup oko poticaja jer im zemlja treba, i znači stočare može ucjenjivat ko god se sjeti.kod nas nema državne zemlje ni metra
ti uzmeš zemlju jer ti treba a poticaj uzima vlasnik i on če pokupit onaj dio koji se odnosi po hektaru, a ti moraš šutit jer če ti taj isti zemlju uzet a krave ne zanima to, one hoče jesti.
tako da če bar 40%ovih novaca otiči na one koji su vlasnici zemlje a ne oni koji proizvode jer znaju da stočari se ne mogu igrat sa proizvodnjom jer krave jedu svaki dan, u mojoj županiji je to problem broj 1. ako hočeš zemlju radit radi i plati ali nema poticaja, s tim se jako pu no stočara bori i tu gube odmah novac.
drugo ako se to i dogodi ljudi če prestat ulagat jer več sad prestaju (zanemarite ove sve kakti uspješne po novinama, svaka priča ima dvije strane a ona druga u večini slučajeva je jača od one glamurozne)
treče ima jako puno stočara čak i sa lauf stajama koji imaju dvije rali zemlje i 50 krava, svu hranu kupuju, a kako sad taj dio namirit iz djela za hektare, samo pozivom prekupcima da odvezu stoku, oni su se pokrivali premijom za mlijeko i kupovali od sjenaže silaže i sve drugo, a kak dalje.
ovo vuče sad i ratarstvo, posebice kukuruz, jer je on stočna žitarica koju prvenstveno uzimaju tvornice stočne hrane, ko če to kupovat ako ne dobiju dio koji se odnosi na hektare, polovie para nema, nema love za kupovinu, nema ni trunke isplativosti za ratare.
ratarima output nula, a stočarima bude preskup.
zanimljivo je kolko trabunjaju o razvoju stočarstva (sad sam i ja šokiran) , rate kredita sve preko 20000kn mjesečno, a ukinu premiju, i kolko god se oni kunili da čemo dobiti jednako, NEČEMO, bit če manje, pogotovo onima koji su imali veliku proizvodnju po grlu oni koji su uložili novac, a bez njega če ostat.
pazi ovo, onaj sa 5 litara po kravi če dobit isto ko i ja sa 50 u vrhu laktacije, on če zaradit a ja izgubit, i to dovodi do toga da ja smanjujem ulaganja i lagano nestajem jer gubim a onaj loši dobiva jer jedan komad se jadnako broji kod njaga u štali i kod mene, jedan je jedan
vele kak je kod nas cjena mlijeka največa sad u europi, da ali su kod nas i nejveča ulaganja u zadnje dvije tri godine, stvarno se ulaže, ali sve ja na kredit i svi su u dugovima, nitko ne uspjeva ni sjetvu sam izfinancirat a kamoli nešto drugo
evo moje razmišljanje oko tog ukidanja premije iliti poticaja po litri mlijeka
vidjet čemo, ako ja koji imam skoro najmanji input u litri mlijeka nebudem mogao izdržat, te kakti njihove promjene onda kak budu drugi izdržali
sve če vrijeme pokazat :!: