Po meni bi osnovni kriterij onih koji imaju 5 ili 10 krava trebala biti kolicina zemlje koju imaju ili relativno brzo mogu imati. Ako imaju npr. 12 do 15 Ha onda se isplati pvecavati broj krava na, pretpostavljam, isplativih 15 ili 20 (uz primjenu tehnologije kakvu radi bogec). Ako nemaju ili skoro nece moci imati toliko zemlje, bojim se da ih treba savjetovati (dapace, davati im nepovratna sredstva) da promjene proizvodnju. Nazalost, oni koji se ne znaju/ne zele promijeniti morati ce doci pod socijalu u zamjenu za njihovu zemlju (ako zele, a ako ne zele, ne znam)
Smatram da je npr 5 ili 7 Ha zemlje malo za (iskljucivu) proizvodnju kravljeg mlijeka, ali proizvodnja sira ili povrtlarstvo ili vocarstvo ili med ili sto-ti-ga-ja-znam-sto na tolikoj zemlji ima perspektivu.
Nazalost, poljoprivredna politika je zadnjih godina forsirala investicije u strojeve i staje, a ne u obrazovanje seljaka, tehnologije i uredjivanje zemljista.
Suvise se daje strojeve koji nerjetko nisu primjereni nasim gospodarstvima nego npr. na literaturu, internet prikljucke, kvalitetna savjetovanja na terenu, konkretne informacije itd itd Dali nasi instituti koji rade analizu zemlje rade istrazivanja temeljem tih podataka. Mene bi strasno interesiralo kakva je moja zemlja u Lici u odnosu na zemlju u Slavoniji ili Istri. I to ne samo po kemijskom sastavu nego i po drugim karakteristikama. Volio bih kad bi mi ratar/vocar iz npr. slavonskog broda dosao na njivu i napravio dvije brazde i usporedio tu zemlju sa svojom. Zasto se savjetovanja organiziraju u Zagrebu i Opatiji, a ne u Splitu, Gospicu ili Kninu, novo-tehnoloskim rijecnikom receno "on site"?
Nadalje, dali negdje postoji organizirana skola/tecaj oranja, muznje, proizvodnje sira, orezivanja, vodjenja knjigovodstva za seljake. Ljudi ne znaju osnovne stvari kako osnovati OPG i kako legalno ustedjeti na manjem porezu itd itd itd itd itd
Regionalni razvoj, veliki problem. Nije li blesavo da su najveci poticaji u najrazvijenijim krajevima? Nije li blesavo da savjetodavna sluzba u Gospicu koja pokriva cetvrtinu Hrvatske nema ni jednog sluzbenog auta? Nije li blesavo da, neki je dan bilo u Plodovima zemlje, veterinarski inspektor u Liku dolazi iz Rijeke?
Hrpa nabacanih teza i, nazalost, retorickih pitanja ....