Čovjek kasno dolazi kući s posla, umoran i mrzovoljan, a na vratima ga čeka njegov 5-godišnji sin.
SIN: "Tata, mogu li te nešto pitati?"
OTAC: "Da, naravno, reci mi, što je?"
SIN: "Tata, koliko zarađuješ na sat?"
OTAC: "To se tebe ne tiče. Zašto me to pitaš?"
SIN: "Samo sam htio znati. Reci mi, molim te, koliko zarađuješ na sat? "
OTAC: "Ako baš moraš znati, zarađujem 50 dolara na sat."
"Oh," dječak je odgovorio, pognute glave... "Tata, molim te, možeš li mi posuditi 25 dolara?"
Otac je bio bijesan. "Ako je jedini razlog zbog kojeg tražiš da ti posudim 25 dolara taj da možeš kupiti neku igračku ili neku sličnu glupost, onda se okreni i idi u svoju sobu i razmisli zašto si tako sebičan. Ne radim svaki dan za takav dječji idiotizam!"
Dječak je tiho ušao u sobu i zatvorio vrata. Čovjek je sjeo i još se više naljutio na dječakovo pitanje. Kako se usuđuje postavljati takva pitanja samo da bi dobio novac? Nakon nekih sat vremena malo se smirio i pomislio: Možda mu je stvarno nešto trebalo za tih 25 dolara, stvarno ne traži novac često. Čovjek je otišao u svoju sobu i otvorio vrata.
"Spavaš li sine? " upitao je.
"Ne, tata, budan sam", odgovori dječak.
"Razmišljao sam, možda sam malo prije bio prestrog prema tebi. Imao sam težak dan i istresao sam se na tebi. Evo 25 dolara koje ste tražili."
Dječak se uspravi, smiješeći se. "Oh, hvala ti, tata! " povikao je. Zatim je posegnuo ispod jastuka i izvukao bunt zgužvanih novčanica.
Kad je vidio da dječak već ima novca, opet se počeo ljutiti. Dječak je polako izbrojao svoj novac i pogledao oca.
"Zašto si tražio više novca, ako ga već imaš? ", upita otac!
"Zato što nisam imao dovoljno, a sad imam", odgovori dječak. "Tata, sad imam 50 dolara. Mogu li kupiti sat tvog vremena? Molim te dođi kući sutra ranije. Želim večerati s tobom."
Otac je bio slomljen. Zagrlio je sina i molio ga za oprost.
Ovo je samo kratki podsjetnik za sve vas koji marljivo radite. Ne smijemo dopustiti da vrijeme prođe pored nas, a da ne provedemo neko vrijeme s ljudima koji nam puno znače, koji su nam bliski.
Ne zaboravite podijeliti tih 50 dolara s nekim koga volite.
Ako sutra umremo, lako će nas zamijeniti tvrtke za koje radimo. Ali obitelji i prijateljima koji ostanu nedostajat ćemo do kraja života.