Kakva su Konjska govna?
Imam jednu priliku da nabavim Konjska govna, pa pitam jel ima tko iskustvo?
Ova (visoka) doza je za primjenu širom. Budući da nije veliki razmak između redova (2 m) niti između biljaka (1,2 m) onda je najbolje razbacati širom.Kako gnojiti voćnjak stajskim gnojem, da li bacate oko voćke ili širom? Biljke su sađene ovo proljeće, razmak između redova je 2m u unutar reda 1,2m?
Dobio sam preporuku 50t/ha a zaboravio sam pitat jel bacit uz voćku ili širom.
@hele koja je vočka u pitanju?
u ovogodisnjem zasadu vilijamovke zemljiste je slijedeceg sastava-
dubina 30 cm-ph H20 8,oo KCL 7,50, CaCO3 14,80%,humus 3,50%.P205 85,4 mg/100gr,K2O 24.5 mg/100gr
dubina 60 cm-ph H2O 8,40. KCL 7,50. CaCO3 9,31%,humus 3,46%,P2O5 58,1 mg/100gr,K2O 16,4mg/100gr
kojim gnojivom ,kad i na koji nacin izvesiti dodatnu gnojidbu da se zemljiste dovede u sto optimalnije stanje
Što se tiče izbora stajnjak vs. tvornički prerađeni stajski gnoj, tu igra sam računica (kalkulacija), uzeti olovku i papir i računati.@ kandelabar: bio friski stajnjak?
@ sugarray: bez analize ne mozes dobit preporuku gnojenja. Kazu da je bolji stajnjak, ali zreli i u dostatnim kolicinama. Paletirana eko gnojiva pogledaj Italpollina ( virtus ars je firma), Pro-eco i mislim da sad bobostar ima isto tih gnojiva.
Definitivno ti je to najgora moguća varijanta. Radi se o organskom gnoju sa najmanje organske tvari i najviše dušika u nitratnom obliku (koji će se sav isprati do jeseni). Ako ideš na stajski gnoj, probaj nabaviti goveđi, konjski, ovčji...Na jesen ću početi sa sadnjom voćnjaka (sibirska borovnica).
Stajnjak teško mogu nabaviti, možda bih pileći gnoj bio dostupan u dovoljnoj količini
Prva preporuka je svakako lupina, ali naći sjeme je nemoguća misija. Dostupnija varijanta je kombinacija neke strne žitarice (raž bi tu bila najbolja, ali može i pšenica ili ječam) i grahorica. Razviti će se velika lisna masa, sve pokriti, ugušiti korove, i preko ljeta ugalvnom uvenuti i napraviti organski prekrivač na tlu. I onda krajem kolovoza opići dublje oranje i to je to. Ne isplati se niti malčirati; pusti neka sve uvene preko ljeta, pa kasnije zaori. Ako hočeš da bude lijepo, onda malčiraj (da se susjede ne bune da je parcela neobrađena; a račun za rad malčera onda pošalji susjedu :icon_anal.[/QUOTE]ali me zanima i prijedlog zelene gnojidbe, koju kulturu posijati pogodnu za kasnije podizanje voćnjaka u jesen, (mislim da nema smisla da ostavljam zaorano polje do jeseni pod korovom)
Analizu obavezno na početku, cijeli set, i traži mikroelemente. Sve te egzotične/himalajske/sibirske/kavkazske i slične kulture vrlo su specifične po pitanju mikroelemenata.Veličina parcele je 6000m2.
Analizu tla znam da moram napraviti sad samo dvojim da li sad u proljeće ili u jesen nakon gnojenja i pred sadnju voćkica.