• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

• Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

Scukaf

Dobro znana faca
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
131
Evo, ja imam BCS 740 s ~12KS HONDA GX390 masinom i mogu reci da sam vrlo zadovoljan frezom. Ne radim ultra velike povrsine (max do 1500 m2), ali recimo kada sam se odlučivao, lomio sam se između 738 i 740. Na kraju ju ova potonja presudila radi 2 neovisne kočnice, dosta pomaže kod okretanja na malom mjestu (npr. frezanje između redova krumpira). 728 nekako ne bih preporučio ako ima puno okretanja: nema neovisan pogon na oba kotača, već je blokada diferencijala po defaultu pa ju je malo teže okrenuti. Ako se namjeravju kupiti još dodatni priključci (ako je BCS motokultivator i dalje 1. izbor), tada stvarno ne bih razmišljao na išta manje od 740 s opcijom quick hitch.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Evo, ja imam BCS 740 s ~12KS HONDA GX390 masinom i mogu reci da sam vrlo zadovoljan frezom. Ne radim ultra

Koliko ti troši taj stroj s tim motorom, po satu/danu ili kako već?

Netko je prije spominjao električno paljenje i da je lakše paliti kad zađeš u godine, slažem se da je lakše paliti, al nekako mislim, ako si fizički takav da ne možeš upaliti frezu, onda nisi sposoban ni sigurno raditi s njom, nek se nitko ne naljuti (a tu fazu evo već prolazim drugi put u životu, freza preživjela dva korisnika/vlasnika, a ako bude dobro održavana mogla bi i trećega).

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Pozdrav svima,

u potrazi sam za motokultivatorom koji bi mi prvenstveno služio za meduredno unistavanje korova i za obradu malog vrta 300m2

Korove mehanicki mogu unistiti i traktorom, ali samo u pocetku dok se biljke ne razviju pa bi nakon toga koristio motokultivator s frezom. Na povrsini od otprilike 1ha. (pola ili manje od toga bi trebao proci sa motokultivatorom).
Što se tice obrade vrta. Odradio bi oranje i tanjuranje traktorom, a motokultivatorom bi usitnio za sjetvu.

Znaci od prikljucaka mi je najpotrebnija freza. Stroj bi trebao biti novi jer je dio subvencioniran. Razmisljao sam da bi ulozio do 20000kn.

Nisam siguran što bi tocno trebao za taj posao, osim toga da bi trebao biti s kopcanjem prikljucaka tj s neovisnim pogonom. Što bi mi preporucili, koja snaga motora bi trebala biti? Koji proizvodaci? Gleda sam labin i mutu, preskupi su mi. BCS je nesto pristupacniji. Gledao sam i u Panexu njihove i Ruris modele, ne znak kakve su oni kvalitete.

Ja ustvari ne znam sto mi tocno treba jer nisam nikad radio s motokultivatorima, ne znam koja snaga je potrebna za obaviti posao za koji bi koristio motokultivator

Jel ja dobro kužim da ti planiraš površinu od pola hektara frezati? O kojoj se kulturi radi, koliko često je potrebno frezanje?

Scukaf

Dobro znana faca
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
131
Koliko ti troši taj stroj s tim motorom, po satu/danu ili kako već?

Netko je prije spominjao električno paljenje i da je lakše paliti kad zađeš u godine, slažem se da je lakše paliti, al nekako mislim, ako si fizički takav da ne možeš upaliti frezu, onda nisi sposoban ni sigurno raditi s njom, nek se nitko ne naljuti (a tu fazu evo već prolazim drugi put u životu, freza preživjela dva korisnika/vlasnika, a ako bude dobro održavana mogla bi i trećega).
Što se tiče potrošnje, tank mu je malo više od 6l, dovoljno za jedno 2h posla pod punim gasom.

Što se tiče paljenja, ovdje stvarno ne moraš imati slonovsku snagu da "povučeš kurblu". A k tome upali odmah. Naravno, stroj nemam dugo da mogu reći kako će paliti nakon izvjesnog vremena, ali ako se po jutru dan poznaje, paljenje ne bi trebao biti nikakav issue i u budućnosti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Jasno je da je labinac i tata mu special 130 zauzeo srca i šupe ovih prostora .ali nevjerojatno koliko je ovaj stroj ispred njih.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
SCUKAF
Nemam iskutva sa takvim modernim frezama al sam u prošloj firmi imao gomilu malih benzinaca (vibro ploče i pile za asfalt) na vibro pločama ugl Honda 160, a na pili je bila Honda 270 ili 370, ne znam više oko 13ks, i ode rezervoar za sat vremena.

Sad, ako radiš manji vrt za kućne potrebe, potrošnja nije strašna, a ako radiš nešto "ozbiljnije" onda stavka potrošnje više nije zanemariva.

Na manjoj pili je bio Subaru-robin 27 , dobro se motor pokazao, svaki dan barem sat vremena rada, bez ozbiljnih problema i nije puno trošio.

Ako nije tajna koliko te ta "pila" koštala i koje sve priključke imaš?
Kočnice su na ručkama? Vidim da je gužva na volanu.
Vidim da je max brzina dosta niska, to i nije baš stroj za transport al vjerujem da zato ima dobar odabir brzina u radu sa priključcima.

PUKNUTI
Pa ja bi se začudio da bar neki proizvođači nisu otišli korak dalje. Bez obzira bilo to unaprijed ili unatrag :D

ps. moja "makina" je starija od tih superspecijala, a nekako i jednostavnija, gas, kvačilo, mjenjač i blokada diferencijala. Ne možeš se zabuniti koja ručica je za koju funkciju :D

Scukaf

Dobro znana faca
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
131
SCUKAF
Nemam iskutva sa takvim modernim frezama al sam u prošloj firmi imao gomilu malih benzinaca (vibro ploče i pile za asfalt) na vibro pločama ugl Honda 160, a na pili je bila Honda 270 ili 370, ne znam više oko 13ks, i ode rezervoar za sat vremena.

Sad, ako radiš manji vrt za kućne potrebe, potrošnja nije strašna, a ako radiš nešto "ozbiljnije" onda stavka potrošnje više nije zanemariva.

Na manjoj pili je bio Subaru-robin 27 , dobro se motor pokazao, svaki dan barem sat vremena rada, bez ozbiljnih problema i nije puno trošio.

Ako nije tajna koliko te ta "pila" koštala i koje sve priključke imaš?
Kočnice su na ručkama? Vidim da je gužva na volanu.
Vidim da je max brzina dosta niska, to i nije baš stroj za transport al vjerujem da zato ima dobar odabir brzina u radu sa priključcima.
Ovak, kak sam i napisao par postova iznad, ne radim veće površine od 1500 m2, dakle vrt za sebe, a ak nekaj ostane - prodam u susjedstvu :sneaky: pa mi i potršnja ne predstavlja neki big deal, a od priključaka imam frezu 66cm. Iako su mi nudili po istoj cijeni (ne želim sad o razlozima) i frezu od 80cm, uzeo sam ovu manju jer mi je bolja u međurednoj obradi. Od dodatnih priključaka imam i pomoćni kotač :cool: jer je ipak bolje ići do polja relaksirano, a ne da je težina na tebi. Nek kotač trpi... 💪 Mislio sam uzeti i malčer, ali na kraju sam odustao jer je malo papren.

Tehničke karakteristike: ima 3 skupine brzina, meni sasvim dovoljno. Što se tiče "gužve na volanu" - da. Ispočetka mi je bilo malo konfuzno, međutim, vrlo se brzo čovjek navikne pa da ti dam mali uvod: svaka kočnica se nalazi lijevo i desno, dakle paralelno s ručkama. Ispod lijeve ručke je kuplung, a ispod desne - okretanje guvernala. Na desnoj ručki je i komanda za blokiranje deiferecnijala te reverzer, a na lijevoj je ručna kočnica. Na sredini između ručki je poluga za pomicanje guvernala dolje-gore. Iako sam visok 190cm, meni ni jednom nije bilo prenisko za rad, iako sam frezu spustio na položaj da najdublje kopa.

Nemam tajni pa ti mogu reći i cijenu. Cijela priča me koštala ~ 3400€. Znam da nije malo, ali nije mi žao uloženog novca.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Cijena nije mala, ali i ostali zapadni proizvođači su vjerovatno u tom rangu. Ne mogu naći cijenu za Labinprogres benzin, ali dizel je tu negdje, ovisno o motoru.
Ovaj je vjerovatno kvalitetniji /bolje osmišljen od Labina. A ima i 3 brzine u rikverc.
Što se tiče brzina mislio sam reći da je krajnja brzina niska al to onda omogućuje veći izbor brzina sa priključcima.

Što se tiče "gužve" na ručkama ovako opisno djeluje OK razumljvo jedino ne kužim čemu okretanje volana na ručki, pa ne okrećeš volan svakih 5 min.

Na lijevoj ručki je ručna/parkirna kočnica?
Dali se ta freza od 80 može suziti na 66 ili su im širine fiksne?

Nadam se da će te dobro poslužiti i dugo trajati.

Gevi

Novi član
Tu od
1 Ožu 2020
Poruka
7
Jel ja dobro kužim da ti planiraš površinu od pola hektara frezati? O kojoj se kulturi radi, koliko često je potrebno frezanje?

Sijem razno povrce, razmak izmedu redova je od 70 do 2 metra. Dosad sam traktorom kultivirao meduredno, ali uvijek mi ostane jedan dio što moram okopavati rucno pa si to zelim olaksati s motokultivatorom. Nije to bas pola hektara. Mozda 2000m2 po hektaru bi mi ostalo. Meni bi vjerojatno Labinov mini bio dovoljan za taj posao, ali za 600-800 eura više bi mogao kupiti mondiala, Trenutno mi najvise treba za medurednu obradu, a mozda bi ga kasnije koristio za više poslova pa imam mogucnost kupovine dodatnih prikljucaka.

Scukaf

Dobro znana faca
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
131
Cijena nije mala, ali i ostali zapadni proizvođači su vjerovatno u tom rangu. Ne mogu naći cijenu za Labinprogres benzin, ali dizel je tu negdje, ovisno o motoru.
Ovaj je vjerovatno kvalitetniji /bolje osmišljen od Labina. A ima i 3 brzine u rikverc.
Što se tiče brzina mislio sam reći da je krajnja brzina niska al to onda omogućuje veći izbor brzina sa priključcima.
Meni nije potrebna prikolica, npr., tako da nemam problema s izborom brzina, ali da shvaćam te što želiš reći. Za nekakav prijevoz prikolicom, krajnja brzina je možda malena. No svatko ima drukčije preference klako će koristiti motokultivator, tako da i izbor brzine na kraju može odlučiti koji će se model/marka kupiti.

Što se tiče "gužve" na ručkama ovako opisno djeluje OK razumljvo jedino ne kužim čemu okretanje volana na ručki, pa ne okrećeš volan svakih 5 min.
Okretanje volana dobro dođe gotovo svaki put kad frezaš ako netom poslije imaš nešto za posaditi. Npr. želiš frezati i ne pogaziti pofrezano "bigfoot" stopalima. Jednostavno okreneš guvernal lijevo ili desno od linije frezanja i nastavljaš frezati ravno bez da pogaziš frišku zemlju.

Na lijevoj ručki je ručna/parkirna kočnica?
Dali se ta freza od 80 može suziti na 66 ili su im širine fiksne?
Tako je, na lijevoj je ručki parkirna kočnica, a što se tiče freze, može se i ova od 66cm i ova od 80cm suziti tako da se maknu krajnji noževi. Ali velim, meni je i ta od 66cm bila dovoljna tak da nisam uzimao u obzir ovu od 80cm.

Nadam se da će te dobro poslužiti i dugo trajati.
Hvala, do sada se pokazala dobrim izborom :)

Gevi

Novi član
Tu od
1 Ožu 2020
Poruka
7
Pozdrav, evo skupio sam ponude za razlicite motokultivatore pa me zanima vaše mišljenje:

1. BCS 738, Honda gx270 9,00ks, benzin. Cijena: 3200 eura
Mjenjač: 3 brzine naprijed + 3 brzine unatrag, Brzi reverzer za promjenu smjera kretanja, Diferencijal: sa blokadom, PowerSafe® spojka (kvačilo): multi disk kvačilo u ulju, Neovisan PTO kardan: u ulju, Parkirna kočnica, Upravljač: postavljen na selene, podesiv po visini i bočno, reverzibilan, Sigurnosni uređaji: u skladu s važećim propisima, Kotači 5.0-10
Freza 66cm, 690 eura, piše da ima podesivi poklopac, jel to znaci da je maksimalna sirina 66cm ,a moze se i suziti?

2. Labin Greeny, CH 395 9,5 ks, benzin. Cijena: 3040 eura
Starter: poluautomatski Spojka: konusna, suha s komandom na ručkama. Mjenjač: 3 za vožnju naprijed, 1 za vožnju natrag. Vratilo kotača: s diferencijalom i uredajem za blokiranje.. Pogon: 1 nezavisna brzina vrtnje 790 okr/min. Ručke za upravljanje: podesive po visini i okretljive za 180°. Kotači: s gumama 5.00x10“. Sigurnosni uređaji: MOTOR-STOP trenutno isključuje motor, sprječavajući svaku moguću nezgodu ukoliko ručke za upravljanje slučajno izmaknu iz ruku korisnika. Poluga koja sprječava uključivanje hoda unazad kada je uključeno vratilo pogona kopačice. Težina: 102kg
Freza 40-70cm, podesiva 750 eura

3. Muta Maestral, Honda gx270, benzin. Cijena: 3250 eura
Mjenjač: 7 brzina, 4 naprijed, 3 unatrag, Vratilo: 786 ok/min neovisno od mjenjača, Kvačilo: lamela, Brzine: I.1,4 km/h; II. 2,6 km/h; III. 4,4 km/h, IV.12 km/h, Priključak: brzi priključak za oruđa, Upravljač: visinsko podešavanje, okretno za 180°,antivibracijski mehanizam, Sigurnosni prekidač: u kombinaciji sa sklopkom, Diferencijal: blokada, Sigurnosna blokada: sprečava istovremenu aktivaciju za vožnju unatrag i pogonsku osovinu, Kotači: 4.00 x 12, Težina: 92 kg
Freza: 60cm , 680 Eur

To sam dosad prikupio. Dosad nisam dobio ni jednu ponudu iz Slovenije za Mutu, ali cini se da bi mogao biti jeftiniji i do 500 eura. Jel ima netko iskustvo kupovine u Sloveniji? Eto to su trenutne cijene, a svi govore da bi uskoro mogle biti i više. Obicno pred proljece budu razne akcije na cijene motokultivatora, ne znam sto ocekivati ove godine.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Mogu ti odgovoriti samo za BCS frezu 66 cm. Imam takvu. Predviđena je za širinu 66 i 52 cm. Svoju sam dodatnim rupama na plaštu i novim užim poklopcem uspio suziti na 44 cm. Kupljena je još u vrijeme kad se plaćalo DEM.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
BCS je tehnički korak ispred svih (kuplung u ulju, reverzer na oprugu).
Jedina (po meni) mana mu je to kaj nema transportne brzine. Prije su ju imali, a sad ne znam zakaj su ju maknuli (na Maestralu, npr, se lako uključi i isključi, ne teba mijenjati zupčanike).
Imam Maestrala (starijeg)...a i novi nije puno drugačiji...a da košta više od BCS-a, teško mi je za povjerovati.

frchlopeer

Član
Tu od
18 Ožu 2019
Poruka
99
BCS je tehnički korak ispred svih (kuplung u ulju, reverzer na oprugu).
Jedina (po meni) mana mu je to kaj nema transportne brzine. Prije su ju imali, a sad ne znam zakaj su ju maknuli (na Maestralu, npr, se lako uključi i isključi, ne teba mijenjati zupčanike).
Imam Maestrala (starijeg)...a i novi nije puno drugačiji...a da košta više od BCS-a, teško mi je za povjerovati.
Maknuli su je zbog standarda EU, boje se valjda da ćemo divljati po cesti s motokultivatorom :D Može se ugraditi transportna brzina, tako imam info. oko 200€ trošak.

Pozdrav, evo skupio sam ponude za razlicite motokultivatore pa me zanima vaše mišljenje:

1. BCS 738, Honda gx270 9,00ks, benzin. Cijena: 3200 eura
Mjenjač: 3 brzine naprijed + 3 brzine unatrag, Brzi reverzer za promjenu smjera kretanja, Diferencijal: sa blokadom, PowerSafe® spojka (kvačilo): multi disk kvačilo u ulju, Neovisan PTO kardan: u ulju, Parkirna kočnica, Upravljač: postavljen na selene, podesiv po visini i bočno, reverzibilan, Sigurnosni uređaji: u skladu s važećim propisima, Kotači 5.0-10
Freza 66cm, 690 eura, piše da ima podesivi poklopac, jel to znaci da je maksimalna sirina 66cm ,a moze se i suziti?

2. Labin Greeny, CH 395 9,5 ks, benzin. Cijena: 3040 eura
Starter: poluautomatski Spojka: konusna, suha s komandom na ručkama. Mjenjač: 3 za vožnju naprijed, 1 za vožnju natrag. Vratilo kotača: s diferencijalom i uredajem za blokiranje.. Pogon: 1 nezavisna brzina vrtnje 790 okr/min. Ručke za upravljanje: podesive po visini i okretljive za 180°. Kotači: s gumama 5.00x10“. Sigurnosni uređaji: MOTOR-STOP trenutno isključuje motor, sprječavajući svaku moguću nezgodu ukoliko ručke za upravljanje slučajno izmaknu iz ruku korisnika. Poluga koja sprječava uključivanje hoda unazad kada je uključeno vratilo pogona kopačice. Težina: 102kg
Freza 40-70cm, podesiva 750 eura

3. Muta Maestral, Honda gx270, benzin. Cijena: 3250 eura
Mjenjač: 7 brzina, 4 naprijed, 3 unatrag, Vratilo: 786 ok/min neovisno od mjenjača, Kvačilo: lamela, Brzine: I.1,4 km/h; II. 2,6 km/h; III. 4,4 km/h, IV.12 km/h, Priključak: brzi priključak za oruđa, Upravljač: visinsko podešavanje, okretno za 180°,antivibracijski mehanizam, Sigurnosni prekidač: u kombinaciji sa sklopkom, Diferencijal: blokada, Sigurnosna blokada: sprečava istovremenu aktivaciju za vožnju unatrag i pogonsku osovinu, Kotači: 4.00 x 12, Težina: 92 kg
Freza: 60cm , 680 Eur

To sam dosad prikupio. Dosad nisam dobio ni jednu ponudu iz Slovenije za Mutu, ali cini se da bi mogao biti jeftiniji i do 500 eura. Jel ima netko iskustvo kupovine u Sloveniji? Eto to su trenutne cijene, a svi govore da bi uskoro mogle biti i više. Obicno pred proljece budu razne akcije na cijene motokultivatora, ne znam sto ocekivati ove godine.
Ne vidim za Grillo ponudu nigdje...ne znam zašto je taj motokultivator nekako podcijenjen, a jako sličan motokultivator po parametrima kao BCS, možda čak i bolji,a i dijelovi su mu dostupniji i jeftiniji...
BCS je skuplji i razvikaniji...čak mislim da Grillo i radi neke dijelove za BCS.
Ja sam 2021. kupio Grillo G110 sa motorom Honda GX390 (benzin) , 11.7 KS. freza 66 cm, i roto kosa 75 cm za 3300€ (cca 25000 kn).
Jako dobar strojček.
Prodaje ih firma Agro-dom :

Posljednje uređivanje:
  • Like
Reactions: ZJ

Gevi

Novi član
Tu od
1 Ožu 2020
Poruka
7
Maknuli su je zbog standarda EU, boje se valjda da ćemo divljati po cesti s motokultivatorom :D Može se ugraditi transportna brzina, tako imam info. oko 200€ trošak.

Ne vidim za Grillo ponudu nigdje...ne znam zašto je taj motokultivator nekako podcijenjen, a jako sličan motokultivator po parametrima kao BCS, možda čak i bolji,a i dijelovi su mu dostupniji i jeftiniji...
BCS je skuplji i razvikaniji...čak mislim da Grillo i radi neke dijelove za BCS.
Ja sam 2021. kupio Grillo G110 sa motorom Honda GX390 (benzin) , 11.7 KS. freza 66 cm, i roto kosa 75 cm za 3300€ (cca 25000 kn).
Jako dobar strojček.
Prodaje ih firma Agro-dom :
Evo baš sam im poslao email za ponudu.
Što mislite jel postoji šansa da će pred proljeće biti nekih znacajnih popusta na motokultivatore? Vidio sam neke stare oglase od proslih godina gdje nude 15-20% popusta pred sezonu.

Kako vidim vi ovdje ste svi ekipa koja ima dosta iskustva u radu s kultivatorima. Zanima me vaše mišljenje o ovom kultivatoru: Motokultivator 15 ks
Nisam nigdje našao da je netko napravio bilo kakvu recenziju o kineskim motokultivatorima. Jel to toliko loše napravljeno da se ne isplati kupovati?

Najnoviji postovi

Na vrh