• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

  • Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Krumpi,
tvoje razmišljanje dijelim samo djelomično i to u dijelu da novi strojevi nisu kvalitetni kao oni napravljeni prije 30+ godina. Zato i nisu preskupi. No, ZJ je u pravu kaj se tiče opreza kod kupnje. Kupovanje na prvu bez prethodnog informiranja može biti dobro, ako si sretnik, ali jednako tako i davanje novaca koje je kasnije teško prežaliti. U pravilu sam pristaša kupovanja kvalitetnijih strojeva, makar na prvu izgledaju preskupo. Svoj mtk (BCS 740 - 7,5 KS) sam kupil dok je još valuta bila DM. Onda sam ga u kompletu s frezom 66 cm platil 4400 DM. Prošlo je poprilično vremena, a ja sam zadovoljan kupnjom.
No, također moram priznati da u zadnje vrijeme kupim i pokoji alat za jeftine novce. Nekad je to uspješno, a nekad baš i nije.

Loncin kaže da susjed obrađuje 1 ha Einhellom i nema nikakvih problema. Ako je suprugi dobar za rad (može ga posuditi za isprobati), ja bi se odlučil za njega. I ja sam zaziral od Einhella, ali sam ipak kupil njihov kompresor. Za sad, nakon cca 5 godina, je uglavnom ok. Jedino kod uključivanja ne upali motor isti tren, nego prvo par sekundi bruji.
 
  • Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Škrti dvaput plaća...najte to zaboraviti.
S druge strane, ne dolaze svi jednako lako do novaca, a ni servisa, dobave dijelova itd.
Uvijek sam pristaša kupovanja kvalitetni(ji)h stvari, pa su uvijek takvi moji savjeti (u dobroj vjeri). U početku je to malo skuplje, ali se dugoročno isplati.
Nisam pristaša potrošačkog društva i bacanja stvari, već ih uvijek nastojim popraviti. Ako kupiš, ne nužno kvalitetniju, ali bolje konstruiranu stvar, a to u je ovoj situaciji Benassi (pogotovo 205), možeš očekivati da bude potrajal i više od 20 godina (uz normalnu upotrebu) i da ga se i onda bude moglo doma popraviti.
Ak komplicirani(ji) auto može trajati 20 godina, svakak može i MTK.
Ak odustanete od vuče pluga, Benassi 155 je dobar izbor.

Viđam na sajmovima MIO350 za smiješne novce, pa mi se to isto tak čini dobrim izborom.
 
Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,533
Po toj nekoj priči da netko obrađuje 1 ha (međuredno) sa Einhelom onda ga treba odmah kupiti! Bez imalo razmišljanja. Ako taj Einhel može raditi 1 ha (očito je) da je to ipak malo mala površina za njega. Prema tome prije bi trebalo pripremiti 2 ha za tog zmaja.

Dobro je znati da IMT 504 ima 6 KS i da malo trese!
 

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Pozdrav svima, znam da je tema puno puta obrađena ali ipak ću postaviti pitanje. Imam vrt 200 kvadrata livade i dvorište oko 2k m2. Planiram kupiti novi mtk za plitko oranje i frezanje vrta, košnju (roto) i čišćenje snijega ( daskom) te tu i tam transportom. Pretpostavljam da mi nije potreban neki jaki stroj, ali ono što znam da mi je potrebna okretnost stroja kod vrta jer se nalazi uz ogradu. Gledal sam razne proizvođače i izbor sveo na Labinprogres Mondial GReeny benzinca (Kohler) i BCS (728PS). Obzirom da sam nov u tome i nikada nisam bio vlasnik mtk-a molim za pomoć i sugestije. Unaprijed zahvaljujem.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Ako si odabral novi manji stroj, onda BCS ili Grillo.
Greeny je nezgrapan od kad su mu dodali velike ručke.
Gledaj mogućnost da može tjerati prikolicu s pogonom ili da bar ima transportnu brzinu. Tu ti upada Muta Maestral.
Za mali stroj (meni) je puno je prikladniji benzinac. Osim toga i znatno je jeftiniji i lakši.

A zakaj ne tražiš rabljenog? Ima ih za puno manje novce, a i bolje kvalitete.
 

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Puno hvala na preporukama. Vrlo korisno. Siguran sam da je dizel dobar ali mi je ipak malo preskup. Tak je i sa rabljenim. Lakše mi je obročno otplaćivati novi stroj nego keširati rabljeni.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Labinprogres i Muta su u prednosti, jer su "domaći" i ima puno više rabljenih priključaka za kupiti.
Ne znam koliko koštaju ovi novi, ali za 10t kn se nađe vrhunski rabljeni stroj s nekoliko priključaka, dok samo za MTK bez priključaka moraš dati bar 20t kn. Ne znam gdje je tu računaic, ali ti najbolje znaš.

Ne znam koliko imaš vožnje i kak daleko, no ni BCS ni Grilo više nemaju transportne brzine. Mondial to nikad nije ni imal.
Muta Maestral ide skoro 15km/h u cestovnoj brzini s prikolicom.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Imaju svi proizvođači transportne brzine, ali nažalost i košaju. Velim ti pogledaj Grillo ak kaj najdeš da ti paše ja ti popust zriftam.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Nemaju ni BCS ni Grillo u ovoj klasi koju gleda (G108-110) ;)
No, nevažno. Grillo je bez sumnje dobar MTK.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Ja bih BCS uzeo i to benzinca. Puno su bolji za lagane radove od dizela.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
Nema nikakve računice tu, razumio bi da se baviš profesionalno povrćarstvom recimo imaš rasad i plastenike pa kupujes novo pdv odbijes i tako, ali za 200m2 vrta i nesto malo dvorista iskesirat 35-40tkn pa makad i obrocno isplacivo, kazes nemas novaca za polovno, pa ako si spreman obrocno otplacivat novi stroj rađe si digni nenamjenski i kupi polovno za 15tkn imas sve navedeno sta ti treba...stvarno ne kuzim poantu novoga, to su toliko male masine da nemas sta ni potrgat i da pukne poporavis sve je jeftino na tim polovnim masinama, a nova kosta ko traktor a ne vrijedi te novce, jesi ti uopce slao upite kojem od ti proizvodaca da ti posalju ponudu za mtk i te priključke koje ti želiš, nekom? Barem jednom?
Mislim da nisi :p Kad skupis par ponuda vjerujem da ces doc nazad na forum sa pitanjem koji polovni mtk da kupim:hahah:
 

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Kak 35-40t kn ako je MG sa Kohlerom 11 ks, frezom i plugom 20t, recimo? Možda je greška jer nisam naveo da ne planiram odmah kupovati sve priklljučke niti mi je trasport toliko važan koliko okretnost i mala masa. Dakle mali mtk za "vlastite potrebe". Zval sam za BCS pa mi nude 740. To mi je ipak malo preskupo. Kažu da taj jedini ima blokadu diferencijala za svaki kotač posebno što je važno za okretnost?!
 

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Ma sve su to talijanski strojevi, i normalno da nisu loši.
Nisam gledal Grillo mtk. Vidim da ih baš nema masovno u ponudi kao LP i BCSa? Tko ih zastupa?
Primjerice, činjenica koja me je privukla kod Mondiala je Kohlerov Commad CH 395 benzinski motor za kojeg tvrde na je jedan od najboljih u toj klasi. Naravno pitanje je okretnosti.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
Malo više od 20tkn jer je slabija verzija od 9,5 17tkn...freza je 4 i plug još 2...kosilice su od 5 na dalje zavisi koja, daska za snjeg je 3 i još ti ostaje prikolica od 6 ili 12...došli smo na 37 za slabiju verziju...a za 15 imaš sve navedeno iste stvari samo bez toliko plastike, ako se palis toliko na motor kupis ga sa strane i montiras gore, manje ces ga zasebno platit nego u kompletu, u svakom slučaju radi šta želiš ja samo komentiram izjavu da nemaš za polovno pa kupuješ novo...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,548
Motor je najmanji problem.
Svaki bu trajal dok ne ostaje bez ulja..
Poišći si rabljenog starijeg Mondiala ili Muta Maestrala {on ima diferencijal, šperu i kočnice) oko 7...8t kn s frezom i nadživjel bude tvoje potrebe. Od tri-četiri MTK koje sam imal, ni jednog nisam kupil novog...ni ne bi. Samo jednom sam kupil novi Lombardini benzinski motor, jel mi je trebal jači od postojećeg.
Sad imam Muta Maestrala, više od 20 g., a imal sam još jednu Mutu i dva Mondiala.
Održavam povremeno još jednog Maestrala, koji radi skoro svaki dan... više od 25g., a kupljen je rabljeni...
Kvarovi su zanemarivi tijekom sveg tog razdoblja.

Dok sam kupoval motor, Kohlera nisam ni razmatral.
 
Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ovi mali mtk nisu, barem ja tak mislim, za oranje. Osim ako je pjeskulja. Prelagani su. Imam BCS 740 diesel 7,5 KS. Za moje potrebe odličan, ali ne treba mi za oranje. Razdvojene kočnice su lijepa reklama. Funkcionira to dok je novo, ali ferode su minimizirane i brzo se troše. Ja ih na svojem ne koristim odavno. Za dobru okertnost je bitan diferencijal i da se kotači daju dosta suziti. Osim toga te lagane mtk okreneš na jednom kotaču, samo se treba malo verzirati. Kaj se tiće oranja vrta, po mojem skromnom mišljenju, važnije je dublje oranje nego na njivi. Moj prijedlog bi bil da odabereš jedan od tih manjih kultivatora za sve poslove osim oranja. Moj diesel 7,5 KS bez problema dela s frezom od 66 cm i smatram da ni tebi nije potreban jači koji je ujedno i teži. Ore se jednom godišnje. Vjerujem da netko u tvojoj blizini ima malog Tomu pa ti to uslužno izore jednobrazdnjakom na barem 25 cm. Ono malo kaj ostane nije neki problem zaštihati.
Jel buš kupil novo ili rabljeno, ostavljam tebi na izbor. Ja sam kupil novo. Bilo je skupo, BCS i freza 4400 DM (još nije bilo eurića), ali sad je prošlo skoro 20 god uspješnog korištenja. Jednom mi je zacvikal kuplung. Vjerojatno jer sam ga na jesen poslije pranja pospremil bez da sam malo ga malo provozal pa je korodiral i zapekel se. Drugi problem je bil sa paljenjem, odnosno povratnim udarom ko paljenja (o tome je opširno pisano unatrag mjesec dana).
 

Najnoviji postovi

Na vrh