• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preporuka za kupnju motokultivatora

• Temu pokrenuo igor266
  • Datum prvog posta

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Puno hvala na preporuci. U svari najvažnija mi je okretnost da ne moram uzimati "ainšlag" kao šleper :) kod okopavanja. Da malo zagnjavim. Da li bi za takve poslove BCS 738 PS s benzinskim motorom B&S bil ok? Vidim ima diferencijal sa zaključavanjem u standardnoj opremi, ali ne i razvajanje kotača. Velim, nemam iskustva a najviše me strah da bum se ko bogec naguraval s mašinom po dvorištu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
A da ti probaš neki susjedov MTK prije kupnje?
Ni jedan od ovih nisu biti veliki niti nespretni. Jedino mi se Greeny ne sviđa, jer ima ogromne ručke. Stari Mondial je imal puno kraće i spretnije.

Glede oranja: ne trebaš orati običnim plugom, iako se to može sa željeznim kotačima; već da kupiš rotacijski plug? On može i dublje od 25cm.

Kaj se tiče kočnica, ne znam kak je na BCS-u, no na mojem rade dobro i često se koriste (ponekad umjesto špere na nagibima) i još su originalne u 30+ godina njegove starosti.

Zakaj spominjem Mutu? Zato jer jedina od ovih malih ima gusano kućište getribe, transportnu brzinu i jeftine priključke, kojih se dade naći po oglasnicima. Velim, čak ima i mogućnost pogonske prikolice, kaj se dade dograditi i na stari MTK.Motori su ionak na svima više-manje, isti.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085

Evo po meni ovo je dobra cijena za mtk i pogonsku prikolicu,nju kad voziš na frezu ide 25-27km/h
Dobra baza za dalje, sa ovime možeš i orat, ja sa mojim frezam vrt od 30 kvadrata obložen zidom i nemam nikakvih problema okrećem se u mjestu, mtk ima okretne ručke tako da kad staviš kosilicu imaš mogućnost napravit i vozičak pošto ima dovoljno snage za te povuć i kosit, isto tako montiraš ralicu ili na ovoga možeš i grtalicu stavit, za cijenu nove ralice možeš kupit polovnu grtalicu, prodaje se par komada na njuškalu čak i jeftinije mislim da je 2tkn
Ovo ti je moja preporuka i vjeruj mi nećeš se zeznut...mtk + prikolica 10tkn, polovna freza 2tkn plug polovni sa nosacem cca 750-800kn rotacione kosilice polovne su oko 2500kn i ralica ili grtalica isto...razmisli malo

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
A da ti probaš neki susjedov MTK prije kupnje?
Ni jedan od ovih nisu biti veliki niti nespretni. Jedino mi se Greeny ne sviđa, jer ima ogromne ručke. Stari Mondial je imal puno kraće i spretnije.

Glede oranja: ne trebaš orati običnim plugom, iako se to može sa željeznim kotačima; već da kupiš rotacijski plug? On može i dublje od 25cm.

Kaj se tiče kočnica, ne znam kak je na BCS-u, no na mojem rade dobro i često se koriste (ponekad umjesto špere na nagibima) i još su originalne u 30+ godina njegove starosti.

Zakaj spominjem Mutu? Zato jer jedina od ovih malih ima gusano kućište getribe, transportnu brzinu i jeftine priključke, kojih se dade naći po oglasnicima. Velim, čak ima i mogućnost pogonske prikolice, kaj se dade dograditi i na stari MTK.Motori su ionak na svima više-manje, isti.
Moram priznati da Mutu nisam imal na pameti. Malo sam ujutro gledal i vidim da imaju nekoliko modela od kojih je Maestral najjači, a po cijeni pristupačniji od talijanske konkurencije. Da, posljednje dvije godine posuđujem od susjeda IMT 506 ali samo s noževima na pogonskoj osovini. Osim kaj skače ko koza na tvrđoj zemlji vjerojatno kao i svaka kopačica, nemam zamjerki naročito oko okretnosti. Da mi treba samo kopačica vjerojatno bi se odlučio na nešto takvog ali tražim multifunkcionalni stroj. Da li imate iskustva sa slabijim Mutinim modelima tipa Profi?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Profi i Maestral su ista stvar. Getriba im je ista, a razlika je samo u transportnoj brzini, kotačima...ali ni taj nije jeftin.
U kojem si kraju?

prigorec

Novi član
Tu od
26 Tra 2020
Poruka
7
Koliko vidim Hittner je zastupnik za HR. A znam da nisu jeftini i da bi bilo možda bolje kupiti rabljeni stroj, ali gledam po oglasima i ne vidim niš pametno. Ima jedna stara narodna "nisam tak bogat da kupujem jeftine stvari". Jedan puta sam se opekel i to mi je dosta. Kašina.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Evo ti jedan u HR:

Ovaj iz Slovenije trži strojeve i ovaj je stari "žuto-plavi" samo je pofarban:
Ima i kosilicu za prodati.
Nisam ti blizu da isporbaš sam dva komada koja su na raspolaganju...i da vidiš kaj more.

Najveći problem na rabljenom može biti motor, a novog kineskog kupiš za male novce. Rizik je vrijedan više 50% novaca.

To su jednostavni strojevi i 90% stvari možeš sam popraviti, s "garniturom" ključeva 8-10-13-17-19.
Pogledaj temu Muta, barem zadnjih 10-tak stranica:

mirogrozd

Novi član
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
3
Imam cca 200m2 vrta, s tendencijom da bi se to povećalo na 500m2 u skorijoj budućnosti, te za to trebam kopačicu.

Ne razumijem se baš u te strojeve pa se obraćam ovdje za savjet.

Moji navijaju za nešto novo u rangu cca 3500kn, kao npr ovaj RURIS, dok ja nisam siguran valja li to išta tj razmišljam kako je za te pare bolje kupiti nešto rabljeno i isprobano.

Koja bi bila preporuka iskusnijih?

A sad drugi dio pitanja koji se veže na prvi; moje dosadašnje iskustvo s kopačicama je rad sa susjedovim Bertolinijem koji ima drugi motor (stavljen je B&S od 5.5KS), ali rad s tim je borba - em što moram biti sagnut da bi zahvatio zadovoljavajuću dubinu (nema namještanje upravljača po visini), em što ga moram stalno zakretati lijevo-desno da bi išao naprijed.

Kasnije sam probao rad s prijateljevim MIO standard (hondin motor) i to je čista suprotnost, upravljač se namješta po visini pa mogu uspravno raditi i ide bez problema naprijed uz zadovoljavajuću dubinu kopanja. Ono što je nedostatak kod mio je što i kad se stisne spojka on i dalje ide već ga moram prebaciti u ler da bi stao (ima 2 brzine naprijed i 1 nazad), dok se bertolinija nije tako, odmah staje (ima 1 brzinu).

Jel to tako uobičajeno ili su to iznimke?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Kad stisnes spojku na mio on mora stat, imao sam ga i ako je sve okej ako je remen i natezač ispravan on mora stat a ne nastavit kretat se

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Svaku motokopačicu treba malo cimati lijevo - desno kako bi mogla polako ići naprijed. Nije to nešto strašno, samo treba uloviti malo prakse.
Ta iskustva koja imaš sa Mio Honda (vjerojatno F400), bi bila sasvim dovoljna za raditi to površinu koju si naveo.

Ali, naravno da je ispravna. Ova sa kojom si radio je neispravna!

mirogrozd

Novi član
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
3
I mio je ponekad trebalo malo cimnuti da se pokrene, ali kod bertolinija je to drastično; cijelo vrijeme ju treba cimati i to ne malo - tko zna je li što i s tom kopačicom neispravno.

I meni je logično da mora stati ako se stisne spojka, ali od vlasnika mi je rečeno da je to tako, a očito tako ne treba biti.

Pretpostavljam da bi MIO bio dovoljan za to što mi treba, ali još moram uvjeriti svoje da novo ne mora biti bolje nego čak i obrnuto - pretpostavljam da taj RURIS i nije nešto ili bar nema baš iskustva s njim?

Jel bi ovo bila ok cijena?
Motokultivator mio standard f 600

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Ovo je povoljno, motor nije original, vjerojatno je pogonska remenica na radilici, ali vidim da je pogonska remenica manja i to bi trebalo raditi (ako je motor ispravan).
Treba pogledati i probati u radu.
Da, i treba pogledati koliko je konja motor, mora biti barem 5konja.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
Ova Honda 600 je neispravna, zašto skriva motor? Nema veznog lima! Neupotrebljivo za rad sa noževima za kopanje na pogonskoj osovini. Pre -pre brzo! Kad je kod ovog mtk pogon sa radilice (zamjenski motor), prijenos bi morao biti na većoj pogonjenoj remenici (da bi se dobili približni okretaji) kao kod motora G200 (sa bregaste). Preporuka, zaobići ovakve kemije. Cijena sve govori!

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Pogonska remenica (motor) je manja dosta (koliko se vidi na slici.)od originalne pogonske remenica, to znači i manji okretaji na gonjenoj remenici (mjenjač).U trečoj brzini bi imao dosta okretaja za noževe. Ako i ne, remenica se može druga napraviti.
To bi moglo biti upotrebljivo.
Vezni lim se napravi ako kupac ima alat i sposobnost.
Kažem treba pogledati ako mu je blizu.
Noževi vrijede 1000 kuna u dobrom su stanju.

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
DSC00670.JPG
Slika govori više od tisuću riječi.
Ovdje isto nema veznog lima, jer je to montirano za probni rad, i pokazalo se je odlično. Nakon probnog rada je montiran vezni lim i zaštitni poklopac. Ova Honda je u funkciji već nekoliko godina.:geek:

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
733
Šogor moj kupio prije deset dana f606 dizel, vucena freza, resetkasti plug, spartac, vadilica krompira i dva pluga zagrtaca, za 6000 kn
Sve u odlicnom stanju.
Ima u djakovu jedna 604, ima 5-6 radnih sati, znaci novo, ralica i kopacice ne koristene, za 7000kn. Imam dvije freze, ali dodje mi da ju kupim kad je vidim

Najnoviji postovi

Na vrh