Nije mi baš jasna snaga na kardanu jer se obično u specifikacijama svih strojeva uvijek navodi snaga na izlaznoj osovini pogonskog stroja. Kao npr. brod, ne gleda se snaga na propeleru nego snaga motora i eventualno se mogu kod nekih zabilježiti gubici na prijenosu. Tomo TV32 ima 32ks a yanmar20 ima 20ks, e sad, kako su oni uskladili prijenos, priključke i ostalo da stroj ima bolje performanse to je druga priča. Inače trgovci u trgovinama pričaju sve i svašta jer misle da se ljudi ne razumiju, ili su njima to ispričali a i sami ne znaju, tako da ne uzimaš zdravo za gotovo njihove priče. Ja sam Istre i ovdje niti znam kog trgovca i nisam uživo vidio baš ni jednog, tako da ću još razmisliti o njima, iako su fora traktorčići. Zašto si prodao Toma, nisi bio zadovoljan?Japanci kako su meni objasnili ima drugaciji prijenos, brzine i drugacije mjere ks- npr 20ks ali na kardanu , snaga koju navode se odnosi na snagu na kardanu...
Sto bi znacilo da je japanac od 22ks jacine kao tomo od 30ks. Isto tako spretni su i okretni...
Orat jos nisam probao sa svojim ali s obzirom kako freza mislim da necu imati problema s oranjem...
Mozes ako imas nekoga u blizini da ima japanca pa da dodes vidjeti-ja sam iz Zagorja, ne znam od kuda si ti...
Ja sam jedan od onih sto je kupio tomu u 9mjesecu, prodao ga u 3.mj i ne bi ga kupio vise nikad...
Ako se ipak odlucis na tomu nemoj bez servo volana jer ruke trga :-/
Slažem se s ovim. Traktor kao radni stroj bi po nekom standardu trebao izdržati puno veća kratkotrajna opterećenja ili udarce nego što ih proizvodi motor. Ne vjerujem da su Japanci to isfušarili tek tako (za Kineze se ne bih čudio). Eventualno kod polovnih traktora koju su već prošli sve i svašta može doći do problema.ZJ,
ako su prijenosne elementa projektirali tak da izdrže naprezanja dok traktor ne prokliže, onda je to jako žalosno. Ako su pak dimenzionirani u skladu sa snagom motora, onda se utezima na kotačima dobiva dobar i nadasve iskoristiv stroj u svojoj klasi.
Brodograditelj, brodogradilište?Nije mi baš jasna snaga na kardanu jer se obično u specifikacijama svih strojeva uvijek navodi snaga na izlaznoj osovini pogonskog stroja. Kao npr. brod, ne gleda se snaga na propeleru nego snaga motora i eventualno se mogu kod nekih zabilježiti gubici na prijenosu. Ja sam Istre
Pomorac, mada sam kratko vrijeme i tamo radio.Brodograditelj, brodogradilište?
Moguće, nisam znao za to, mada kad sam gledao podatke o traktoru na netu navedena je snaga motora a ne PTO power, mozda je za američko tržište drukčije.Japanski su traktori projektirani za rad u poljima riže, a tam uglavnom prolaze freze. Usput, freza gura traktor, tak da prijenos ne trpi gotovo nikakav napor.
Dobri su za ono kaj su namijenjeni i ne valja od njih očekivati ono za kaj nisu.
Tomek je grub i sirov, ali u brazdi je sigurno sposobniji i ima veću vučnu silu od japanca.
Nitko ne spori da su mali kompakti udobniji, imaju više brzina, uglavnom 3 brzine kardana, neki i više brzina...ali ne vjerujem da mogu nositi veću špricu uz brijeg u nekom vinogradu.
To nisu traktori iste klase i namjene, pa ih nema puno smisla uspoređivati.
Amerikanci priznaju jedino snagu na kardanu (PTO net power), jer je lako mjerljiva i usporediva, pa je lako moguće da je i japancima tak definirana snaga.
Uostalom, tu nema prijevare, za razliku od deklaracija koje se koriste u Europi (bruto snaga motora bez ventilatora, alternatora...) gdje je snaga na kardanu 75...90% nazivne snage motora.