Bok svima, evo čitam teme tu po forumu i skuhao mi se mozak od količine informacija.
Jedino što sam zaključio je da ovdje ima stvarno znalaca i da neću pogriješiti ako pitam.
Opis situacije:
kupio sam grunt kod Pisarovine koji je bio u lošem stanju, neodržavan zadnjih 20 godina. Prošle godine u proljeće mi ga je čovjek pomalčirao, i trebao je odraditi drugu košnju u jesen, ali se više nije javio na telefon.
Radi se o oko 500 kvadrata koje bi bili kao travnjak ispred kuće i oko 1600 kvadrata padine od 12,5% gdje bi se možda jednom nešto sadilo.
Još nisam odlučio hoće li to bit voćnjak, ili neke druge kulture.
Ono što sam siguran je da ću saditi razno povrće za vlastite potrebe.
E sad, s obzirom da je izgradnja kuće tamo tek u planu, a ja bih volio održavati to, zanima me što je najpametnije kupiti.
momentalno padinu ne mogu kositi sa običnom kosilicom, jer jer traktor koji je to malčirao ostavio veliko grumenje zemlje vani, a ne želim strgat kosilicu.
Moja želja je proći što optimalnije što se tiče funkcionalnosti/cijene.
Budžet je oko 1500 eura za neki komplet. definitivno ne razmišljam o kupovini novog, nego isključivo povoljno, što ujedno znači i polovno.
Siguran sam da ću trebat roto kosu i frezu, ali volio bih moći koristiti jednom i možda ralicu i prikolicu.
Volio bih nešto manje da ne moram gradit ogromnu šupu.
znači, po onom što sam pročitao tu na forumu i šire, trebam ili
a) traktor sa dostupnim jeftinim djelovima, momentalno gledam IMT533 ili sličan traktor oko 10k kuna. Gledao sam i TV koji mi se iznimno sviđaju jer su mali, ali sam pročitao da su nestabilni na padinama, i da umreš okrećući volan na mjestu.
b) motokultivator, gledam Labin progres 14Ks diesel ili muta maestral ili slično sa diferencijalom radi lakšeg okretanja na mjestu
c) nekakav vrtni traktor sa hidraulikom koji može eventualno povuć i roto kosu ili frezu sa vlastitim pogonom, tipa John Deere 318, 425 ili slično
E sad, što se popravaka tiče, dosta sam viješt i što rastavim, obično mogu i sastaviti, pa zamjena dotrajalih djelova ne bi trebao biti problem
nemam iskustva sa izradom dijelova, to me tek sljedi kad složim nekakvu radionu na gruntu.
Naravno, servis na mašini isto nemam namjeru sam raditi.