• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Pitanje: ako uzmeš račnu i namjestiš ju za odvrtanje vijka te pred sobom imaš vijak sa maticom i kreneš odvrtati od strane matice i to ide ,e sad kreneš sa tom istom račnom od strane glave vijka ,hoće li se sad vijak zavrtati ili odvrtati?

To su dva razlicita pojma,,,

imas gore sliku i strelicama prikazan smjer vrtnje, kod traktora koji vrte kardan u desnu stranu propusta u smjeru crvene strelice, okrenes li ga obratno i vrtis u desno (primjer zelene strelice) kardan nece biti u funkciji propustanja jer se vrti u kontra smjeru
kod racve je totalno drugaciji pristup,
bilo bi isto kad bi na oba kraja racve imao iste izlaze pa bi gedoru prebacio na drugu stranu, tad bi imalo isti efekat kao kod kardana, inace ne,,,:eek::
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Još jedno pitanje imam, možda je banalno ali još nisam imao prilike raditi sa Tomekom i priključcima pa nisam primjetio do sada.
Kaj se na starom tipu Tomeka kardan okreče samo kada je traktor u kretanju? Tj. ne mogu uključiti kardan (da vrti) dok je traktor u leru.

Ako uklopiš ovu ručicu ispod, reduktor postaviš napred ili nazad možeš napraviti komplet test.:icon_confused:
19196442.jpg
 

Opor

Član
Tu od
27 Lip 2013
Poruka
50
Hvala svima na pomoči i savjetima.
Danas je stigao novi kardan čija lamela "propušta" u kontra stranu.
Bez pogovora i pitanja sam ga dobio u zamjenu za onaj "zrezani" koji nije pasao.
Svaka čast i pohvala Mega- ingu na poslovnosti i brzini.
Na žalost neću ga moči smontirati prije petka pa će dojmovi o radu roto kose morati malo pričekati
 
Tu od
27 Sij 2014
Poruka
395
Posto na jesen i na proljece djubrim njive stajskim djubrivom, pa na proljece trljam sa grabljama (veoma naporno) zelim napraviti ovako nesto.Sam sa 1 gumom.
b2sl.jpg


Ali zelim staviti mrezu ispod, onu zelenu sto se koristi za ograde. Pa da li bi mi ovaj prikljucak radio ovo sto ja hocu? Da li je neko koristio ovo za ovu vrstu posla?
 

Darko123

Član
Tu od
7 Lis 2013
Poruka
380
Moze ja ovo koristim isto sa mrezom dobro drlja samo bolje stavi dvije gume jednu do druge i preko kamena ili blokova stavi i teraj:tractor:
 

tvlivno

Član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
67
Evo danas primjetih prije frezanja da se freza nakrivila na lijevu stranu kada se gleda od odzada na tu je stranu proširena pa možda da nije do toga, kako to napravit odnosno ispravit, i zbog čega je to došlo. Slike ću stavit sutra da vidite
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Ja koliko znam on ima ko i ja pe18,a na njemu nema nikakih spanera,freza se kaci na4safa,a dize se pomocu lanca
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Može, može još ako je proširena na jednu stranu, popuste piksne i bolcni.:icon_rolleyes:
I kod mene ima malo lufta na ova dva šarafa. Ne utječe ni na šta osim na izgled.
20377155.jpg
 
Posljednje uređivanje:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Šta ak se je spigal nosač sa kardanom tad može stajat u koso na jednu stranu.Nemam sa tim načinom iskustva ali predvidjam da bi to moglo bit.
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Ja ga koristim na roto, frezi, a naj više ga hebe obrtač.:icon_anal:
20841335.jpg
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Naravno da može, vremenski, gore na vrhu gdje su ona dva šarafa se rašire rupe, a on ima proširenu frezu u lijevu stranu i tu je neravnomijerno opterećenje.:icon_razz:
 

senad75

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
64
Kod mene je slična situacija isto je freza malo nageta al u desnu stranu al mislim da to nema nikakve veze u radu jer svakako legne sva na zemlju i lanci su opušteni e jedino kad se vozi vizuelno izgleda ružno
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
nageta čitava freza ili samo poklopac?
skoro sam radio jednu frezu na kojoj je mijenjana ploča koja se šarafi na traktor, ploča zavarena malo ukrivo, vlasnik kaže uvijek na jednoj strani freza dublje i primijeti se razlika

skalamerija za pravit retke za krompir, nosač inače služi još i za vađenje krompira, namontira se drugi lemeš, osim ovoga montira se i valjak na isti nosač
030420141601.jpg
 
Posljednje uređivanje:

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Edo evo nešto slika pluga, za što si pitao, uglavnom mjerio sam odrezanu brazdu ona je oko 36-37 cm. Ja ga nemogu koristiti kao prevrtača, nedođe mi u sredini, već orem samo jednim po potrebi koiji mi treba lijevi ili desni uglavnom koristim oba ovisno, tako koiji koristim prebacim i crtalo i točak za taj plug pošto sam napravio nosače za oba. Pozz.
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Svaka čast tomotraktor, lijepo oranje, plug mi ne izgleda kao 14 colski.:icon_e_confused:
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Odličan plug i orač kad tako lepo sastavlja brazde.:tractor::icon_thumright:
 
Na vrh