Ovdje i govorimo
samo o prikolicama koje kipaju prema natrag.
Koja je bolja? Teško je reći. Svaka konstrukcija ima prednosti i nedostataka.
Kvaliteta izrade je na strani slovenke, dok je grubost na strani IMT-a. Obje koriste iste komponente: imaju PPT zračni uređaj i kip cilindre, pa je teško reći da je nekaj od toga bolje.
Prednost IMT-a je široka šasija i
nisko težište, točke pregibanja sanduka, kao i nizina poda. Svakako i veća širina traga kotača (1450mm, naprema ETK gdje je 1400mm). IMT ima jaču osovinu no preuske gume, nestandardne glavčine i oblik felgi, pa je nemoguće primijeniti standardne 15,3" felge bez promjene i ili modifikacije glavčina. Ovo joj je, po meni, veliki nedostatak.
Ne sviđa mi se konstrukcija ruda, kao niti njegova nizina. Ne sviđa mi se izvedba ovješenja sanduka sa zadnje strane, jer prazna prikolica lupa na svakoj grabi. Također prikolica ima preširok sanduk i preniske stranice za moj ukus. Ovo je nekome prednost, no nemi je nedostatak.
Na Tehnostroju ETK mi se sviđa izvedba ruda, kutijasta šasija, kao i na većini njih, ogibljena osovina. Ima također modernije zatvaranje stranica. Sviđa mi način ovjesa sanduka na šasiju.
Nedostatak joj je uži trag i šasija, pa se ona s ogibljenjem dosta naginje. Lakše ju je prevrnuti. Također i to uske točke ovjesa za bočno kipanje. Tu je IMT u prednosti (osim izvedbe, kako prije rekoh). Ima tanju osovinu od IMT-ove prikolice, no zato idu standardne felge na nju, od udvojenih (s Tamića), do širokih 15/55-17"
Na oko mi se više sviđa Tehnostroj, no ukusi su različiti.
Ako usporedimo IMT i zadnju generaciju Tehnostroj ETK prikolice(mislim zadnjih 10-tak godina), onda pitanje niti nema smisla: nova ima proširene točke ovjesa s kuglama, V profil šasije na sanduku (pa je isti puno torziono krući), kardanski ovješen cilindar s 4 teleskopa itd. No, i dalje ima visoko postavljeno težište u odnosu na IMT.
Kad sam prije 3 godine biral koju ću (rabljenu) kupiti, odabral sam Tehnostroj ETK, s drvenim stranicama. Požalil nisam, no vjerojatno nebi nit s IMT prikolicom. Kak na dvorištu nikad nismo imali niti jedan IMT proizvod, morali smo zadržati tradiciju