• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

BiZeleni

Član
Tu od
13 Lis 2015
Poruka
63
Savo,možeš li opet postaviti ovde u temi slike iz izrade tvoje tandem prikolice?Slike si stavljao ranije ali ih ja sad ne mogu videti.

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Nije mi prikolica kući da slikam a na ovom računaru nemam stare slike , kada dođe prikolica potrudit ću se da ubacim.
Šta te tačno zanima?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Upiši u google savo prikolica forum i slične ključne riječi, staviš na slike i google će ih pronaći.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
E vidiš , sad si me podsjetio na snimak na YT :icon_thumright:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=TtdQK8xg99I[/YT]

Samo bi dodao da se ovi klateći bolcnovi trebaju napraviti malo dužim ili jačim , ja nisam stavljao nikakve piksne jer je ovo bio prototip i tako je i ostalo , sada se osjeti da su se cijeli ovi nosači rukavaca malo izvrnuli.

BiZeleni

Član
Tu od
13 Lis 2015
Poruka
63
Pa napr ja bih nešto pravio sebi sa tandem sistemom.Znaci kao kod tebe.Da bude kiper i jedno 6-8t nosivosti sa duplim stranicama.Pa me zanima kojih dimenzija bi ti bolcnovi koji drže sistem točkova bili dovoljno jaki i naravno nosaci na prikolici koja debljina materijala.Ali napisi mi da mogu da izdrže i dobar pretovar jer ko zna sta moze da iskrsne da se tovari.Hvala :)

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
To je ipak ozbiljan teret , to bi morao prekopirati sa neke fabričke ''šumarke'' i prilagoditi svojim potrebama.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Tu su prilična torziona opterećenja na ramenima i trebalo bi biti prilično jako za takav teret. Nešto tipa cijevi fi100x12mm i povezati u trokut cca do sredine prikolice.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647

Nisam neki majstorcina al kako je sav materijal sa odpada i od usukane nosive korpe ja sam zadovoljan

Posljednje uređivanje od moderatora:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Malo zacrni gume i zbilja će izgledati kao da je iz tvornice izašla..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Na staroj prikolici

je zamijenjena šasija i osovina s kotačima.

Nosivost nove šasije je do 4 t, a težina, bez osovine s kotačima je 115 kg. Osovina je vjerojatno od neke cisterne 5x5 cm. Gume su 215/75-16 C, nosivosti 1150 kg svaka (prema podatku s gume) i one su nažalost limitirajuće za nosivost. Osovina ima mogućnost uzdužnog pomicanja, a rudo se može produžiti. Na njoj je moguće voziti trupce do dužine 8,5 m (npr. za krovište).
Vanjska širina kotača je 145 cm, kao i na traktoru, a imam i rezervne s izbačenim srcima felga koje daju širinu od 165 cm.

Srebrni dio (kostur platoa) je iskorišten od stare prikolice. Ako bude potrebe, moguće je na kostur platoa dodati rubne profile i stranice i dobiti sanduk unutarnjih dimenzija 2,86x1,5xvi40 cm (1,71 m³).

Pritisak na kuku je, ovisno o položaju osovine, kod prazne prikolice od 26 do 33 kg, a kod tereta od npr. 3,5 t je od 636 do 956 kg.

Još treba riješiti kočnicu i signalizaciju. Za signalizaciju samo treba osigurati sredstva za kupnju, a za koćnice treba pronaći najpovoljniji način koćenja s traktora. Svaka ideja je dobro došla.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Hidraulično kočenje ti je najjednostavnije, makar i prek kipera.
Može ovo i na sajlu, samo je problem s rastezanjem ruda.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Najjednostavnije bi mi bilo napraviti samo parkirnu mehaničku kočnicu koju mogu aktivirati s traktora. Za vožnju niz brijeg je dovoljna, ali ostaje problem naglog kočenja na prometnoj cesti.
Kad bi htel speljati bužir do traktorske nožne kočnice, trebal bi oko 6 m bužira. Bi li smetalo napraviti jedan krug promjera cca 40-50 cm z bužirom kad rudo nije produženo?
Rudo se može produžiti za 70 + 50 = 120 cm.
Hidraulično rješenje je sigurno bolje, ali mislim da je puno skuplje.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
zakaj niste napravii tak da je produžetak rude stalno na prikolici ?

ima opcija s sajelom tako da napraviš dva osloca bužira ( ili tri) a sajlu produžiš s lancem naprimjer ....pa je lako zakopčaš s škopcem gdej ti paše

E

el pibe

Guest
Fino si napravio prikolicu.Jedino bi trebao pojačati onaj završetak ruda.Vanjska cijev u koju se uvuče onaj nastavak ruda.Sam završetak sa donje strane di je pločevina nema problema ali ostale tri strane bi trebao dodatno staviti neki jači flah koji bi služio kao obujmica i ukruta oko samog završetka cijevi.Govorim iz iskustva napravio sam sličan sistem na maloj prikolici samo je okrugla cijev koja ide jedna u drugu i to sam odma iskoristio da rudo nije fiksno i da se okreće "prilagođava" nagibu terena.Problem je da se cijev uz sami kraj razloha i dolazi do lufta i rudo dosta pleše.Pogotovo će se to odraziti kod tebe kad izvučeš (rastegneš) rudo na zadnju točku regulatora,veliki je to krak i tu su sile velike.Inače dobro odrađen posao:icon_thumright:

Najnoviji postovi

Na vrh