• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice za razbacivanje stajnjaka

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Ja ju imam napravljena je 1971 godine i prikolica je stvarno čvrsta i kvalitetno napravljena, prije nekih 6 g. sam ju kompletno renoviral i sad je kod šogora na korištenju. Glavni problem su lanci jer kak je Zvonko napisal ona ima galove lance, ali ja sam si dao truda i izmjenio sve "štifte" jer je na karikama bilo lufta pa sam uzeo ako se dobro sječam 12 mm šipku od poboljšanog čelika i sve karike izbušio na 12 mm (mislim da su original 3/8 ) ali to nije ni čudno nakon 40 g. a kako smo ju zajednički kupili ja i brat navozila se godišnje gnoja više nego neke u pet godina. Dosta je jednostavno napravljena tak da se večina popravki može napraviti bez problema doma, a koliko su kvalitetni zupčanici sam vidio kad sam je to renovirao jer je vjerojatno prilikom montaže netko krivo zavario graničnik za getribu pa su dva glavna zupčanika bila uzubljena samo do cca polovice utora (na dnu utora je bilo još originalne boje) i na njima nije bilo uopće tragova pohabanosti. One inače mogu i vračati gnoj unatrag i to me je nekoliko puta spasilo jer sam je ja tjerao sa 533 pa kad je sav teret na zadnjem kraju 533 ima problema s okretanjem tj. guranjem u rikverc onda sam vratio gnoj i okrenuo se, .

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Evo i slika dečki ne izgleda mi loše .
Stigla iz Njemačke 2000 eura me traži.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Mislim da za 2000€ kod nas nađeš i boljih sa pristupačnijim rezervnim dijelovima i okomitim valjcima. Ovi vodoravni po meni dosta usko razbacuju.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja ne znam kak vi to gnojite njive s okomitim valjcima , ja pod na najjače , štorka u prvu brzinu i gas ..
da imam okomite valjke moral bi ste tri put vračati i gaziti po gnoju po istiom tragu

Posljednje uređivanje od moderatora:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Zašto bi se vraćal tri puta po gnoju?

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Jok ja hocu s ovakvima valjcima jer je manje štete kad se pokvari.
I prikolica je iz Njemačke kod naših ćeš kupit samo groblje neodržavano.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
zato jer okomiti valjki razbacuju približno 3 širine prikolice , a vodoravni jednu ..znači za istu" koncentraciju" gnoja ja trebam 3 prikolce ..i sve tri upeljati po istom tragu a s vodoravnim valjcima idem u tri traga ,

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Bome nisi u pravu, ja imam okomite i mogu nagnojiti u jednom prolazu da ne možeš zaorati, i ne idem trag do traga kad idem drugu prikolicu već idem barem metar i pol dalje. Uglavnom bitno da je razbacano, a jedna i druga će odraditi posao.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ako pognojimo istu površinu , na idem tri traga jedn do drugog i potegnem npr 60 metara sa svakom jer mi baca širinu kao prikolica , a ti ideš po istom tragu s tri prikolice i svaku razbacaš na 20 metara dužine ..kontaš

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Kontam, ali ako pod staviš u istu brzinu, isprazniti ćeš za istu dužinu, tako da je i dalje isto, osim što ćeš ti više puta morati proći za istu širinu, a ja za dužinu i opet si na istom. I kojom ideš prvom brzom ili sporom?
I još nešto ako ću ja ići 3 traga po istom tragu i razbacati to u 20m dužine moje će biti nagnojito barem tri puta više, jedino ako misliš tri traga 20+20+20 da bi dobio 60m dužine.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da , mislim 20+20+20
računam da tri prikolice razbacamo ti i ja po istoj površini ..samo tako ima smisla uspoređivati okomite i vodoravne valjke

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Isto tako na prikolici sa okomitim valjcima imaš sa strane one stranice koje možeš po potrebi otvoriti i zatvoriti da ti baca ili ne baca široko.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
I ne baca 3 prikolice širine, možda dvije, glavninu baca iza sebe, nešto malo sa strane. Ja bi opet ipak radije uzeo sa okomitim, nekako mi ljepše radi. Recimo sad sam razbacivao po lucerni, na sitno, jer sljedeću godinu kosim pa da se preko zime razgradi što bolje i to je jako lijepo odradila.

Uglavnom ukusi su različiti, tebi se više sviđa vodoravni meni obrnuto.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ja sam radio s obadve vrste neznam ove mi nekako deblje bacaju a to mi treba .
Što vrijedi štalski ako je tanko ništa.

CetojevicM

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2015
Poruka
123
Moze se podesavati brzina kretanja letvi a time i kolicina izbacenog gnoja, ponekad je potrebno bacati tanji sloj.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Nemam niti jedan od navedenih modela, ali sam siguran da oba modela mogu bacati deblji ili tanji sloj, ovisno kakav se želi. Ako i nebi bilo druge regulacije, brzinom vožnje se može regulirati debljina sloja.

Puknuti sigurno ima duge uske njive. Pa ak si neće zmazati kotače može dojti u rikverc s punom i onda rasipavati prema izlazu sa njive. :(rofl):

Da mi je bilo kakva, bila bi bolja nek vile. :icon_fU:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
I prikolica je iz Njemačke kod naših ćeš kupit samo groblje neodržavano.

Da, Švabo prodaje samo fine strojeve, a naši gledaju da takve i uvezu kako bi usrećili narod...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Od toga sam čovjeka kupovao već dva stroja i ni ključa nisam u njih stavio.
Balirke prikolice sve u dobrom stanju dođe.
Dok sam kod nas gledao sve uništeno neodržavano.
Ali tako je neki neće stroj ni da podmazu.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh