• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prima tt traktori

G

GROF

Guest

BOG! narode moj!., još malo slikic iz priminog štanda!., ma ima dosta noviteta., dosta ima stari stvari ke su izvučene iz ladica i sada su nakon 20 godin ugljedale svetlo dana!., dobro je, ma i odlično da delamo izvrsne stvari!!!., ali mi nebi bili mi!., kada nebi samo srali po svome... dobiš dojam da tuja govna opće ne smrdidu!., ma jok!., samo mirišidu na smrad., ali to nima veze...

G

GROF

Guest

...evo par slikica iz davne ; 1996. godine., slikano na zagrebačkom velesajmu, paviljon zasebni od tome vinkovića., izloženi novi modeli traktora; zelenko sa prednjim upravljanjem sa motorom ; SLAVIJA; 19 KW., ima oznaku; TT-826-S-PU., traktor crvene boje; TT-826-S., ima servo volan, transporter serije 800, malkice se vidi, jednobrazni plug; 12 coli sa kljunastim nožem i čvrst ko sam vrag, freza krtica; 115 CM.-

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Grofe,
čitajući forume shvatil sam da si ti najupučeniji što se tiće Prima traktora 8) . Ako sam dobro naučil traktori oznake tt 8** S imaju jednake sve 4 kotače (16") i zglobni su, traktori oznake tt S** SA imaju zadnje kotače 20" a prednje 16" i zglobni su, a traktori tt S** SP imaju naprijed 16", a otraga 20" kotače i nisu zglobni (imaju prvo upravljanje :scratch . Na jednom prospektu s ovog foruma vidljivo je da traktori tipa tt S** SA imaju max brzinu 19 km/h. Ako tu brzinu imaju imaju traktori tipa S** S sa 16"kotačima, onda to znači dukčiji prijenos (dodatna redukcija) ili greška u prospektu :?: . Opet se na nekim mjestima navodi da se prijenos (getriba) nije nijenjala od one na prvim TV traktorima. Ti pak navodiš brzinu od 28 km/h :mrgreen: . Kad to sve skupa saberem, niš mi nije jasno, a pogotovo da industrija proizvodi traktore po posebnim željama(dužina, širina, brzina), jer to je uvijek znatno skuplje. Ako je na primjer vrijednost serijski proizvedenog traktora 100, vrijednost posebnih zahtjeva kupca dodatnih 30, zbog pojedinačne proizvodnje (jer to nisu samo dodatni detalji, nego promjena konstrukcije) traktor ne može koštati 130, pa ni 150, nego prije 200. Radim u industriji i znam koliko je cijena ovisna o veličini serije.
Da ne gnjavim tebe, daj molim te stavi neku e-mail adresu od osobe u tvornici s kojom se može dogovoriti konkretan posao :idea: . Vidim da i našeg vrijednog forumaša 'ddd' isto zanima fiksni traktor.
Grofe, želim tebi i ostali forumašima, dobro zdravlje, puno zadovoljstava i bez kvarova mehanizacije u 2010.

G

GROF

Guest
BOG! DAJ FORUMAŠI dobru i zdravu ovu novu godinu!

...forumašu zbalija!., fala doneba za "prekeljene" slikice.-

...forumašu iwanho!., lipi pozdrav!., ma lipo te za čitat., ali., iz ovoga tvoga štiva nemore se skoro niš izčitat!., a ja ću probat odgovorit - objasnit ono malo ča sam uspil razaznat - razumit!!!
Traktor tomu vinkovića imamo obitelj moja i ja od; 1978. godine., služili smo se sa tomicami i prije od susjeda. Sada je u mojoj obitelji šesti tomica!!!., tako da se iz svi ovi godin, provedeni sa tim i takovim traktorićem more, nešto znat o tome i takovom stroju - traktoriću.
...primin traktorić imam sada već puni 5 godin i 500 sati odradjeni., ni puno jer se puno nedela, samo malo bašće, malo drva, malo čišćenje sniga,...
...prije je traktor u tomi vinkoviću od 30 ks koštal oko =10.000,00 dem., /ku tisućicu gori ili doli, zavisi od tečaja ili devalvacije dinara!/., a kako je došal euro!!!., sada košta oko =10.000,00 eura., /standardna - zglobna verzija.-/., e sada ki voli! nek izvoli!!!., a u istoimenoj tvornici more se svega napravit kako sam već i nekoliko puti pisal., samo treba novčića ko i za sve i svagdi!., jer razno - razne kombinirke i preinake koštadu u svakome poslu; ako uzmemo gradjevinske radove, auto-industriju, da nenabrajam., isto tako je i u poljomehaničkoj industriji!..., znanja radi navodim da samo motor od 30 ks orginal talijanski lombardini sa PDV-eom košta oko =21.000,00 kn., motor od 40 ks orginal talijanski lombardini sa PDV-eom košta oko =29.500,00 kn.- /BEZ KILERA - HLADNJAKA.-/., tako da je svaki komentar suvišan!!!...
...brzina!???., traktor sa gumami 600x16 ide oko 16 km na sat., sa gumami 750x16 ide oko 20 km na sat, sa gumami od 20 coli ide oko 28 km na sat., pišem "oko"! iz razloga ča sve zavisi od tipa motora i još nekakovi mali sitnica., a o tim malim sitnicama neki drugi put!.-
...nisam ovlašten davat nikakove brojeve telefona ili "emajl" adrese tvornice i tvornički radnika - službenika!., nisam zaposlenik iste., a ča god ovo pišem i bla, bla, ... objašnjavam i napinjem se sa jednim po jednim dragim forumašem!., ma sve to delam iz hobija i besplatno!., iz ljubavi prema tim malim traktorićima, a ujedno sretan sam ako mogu bilo kako komu pomoć!., a pomoć se kodmene nenaplaćuje!., već sam puno, puno naroda - ljudi pomogal!., i zbog toga sam jako sretan!!!., ako budem mogal rado ću vama dragi moj forumašu - forumaši pomoć!!!
...I ZA KRAJ OVOGA MOGA ŠTIVA!., molim te foruamašu; iwanho!!!., malkice bolje - temeljitije pročitaj ubuduće štivo.-

Bog!., dragi moji forumaši, ljubitelji - zaljubljenici, vlasnici, korisnici,... tih naših mali divova!!! SRETNO V A M !

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Dragi grofe,
puno ti zahvaljujem kaj mi pokušavaš "pomoći". Međutim u tehnici su stvari egzaktne. Molim te nemoj zamjerit, ali ako pišemo i čitamo se, samo da popunimo forumski prostor onda dobro uspjevamo. Međutim, način da kad me netko pita jedno ja mu odgovorim drugo i tako nastavljamo sve dok se ne zapletemo, da više nijedan nezna kaj u stvari želimo doznati, koje informacije o istoj temi su već napisane i koje informacije se od nas traže, je dobar u politici, a ja tamo ne pripadam.
Da skratim. Zanimaju me tehničke karakteristike nezglobnog traktora od 40 KS. Ako nije jasno koje podatke želim, pogledaj u temi o Tuberu podatke koje sam ja dobil od proizvođača i proslijedil drugim forumašima na korištenje. To isto vjerujem zanima i neke druge forumaše koji se bave hobi poljoprivredom, odnosno rade s traktorom oko 100 - 150 sati godišnje.
Predložil sam komuniciranje prek pp, za slučaj da iraspolažeš s podacima koje ne smiješ javno razmjeniti na forumu. Vidim da nemaš, ali zahvaljujem na slamju pp.
Još jednom, nije mi namjera bilo koga uvrijedit i zahvaljujem na trudu.
Čitamo se.

A

Alen

Guest
Ta serija traktora je prvobitno zamišljena kao zamjena za IMT 533 i 539. Totalni promašaj!
Možda i nebi bio da se svi djelovi rade kod nas i da su isti, ali svaki traktor je na svoj način rađen i nema dva ista!

G

GROF

Guest
Bog! forumašima!

...poseban pozdrav forumašu; iwanho!!!

...ma nima ljutnje., ča sam znal ja sam napisal., a tebi sam poslal p.p. i broj mobija, /ili ti meni pošalji svoj broj., pa ti se ja javim kada budem u mogućnosti!/., pismo je jedno., a kada se čujemo?., je drugo., egzaktni stvari ima u svemu pa tako i u ovi naši mali traktorića!., točno je i to da popunjavamo forum!., pa ako na forumu nima niš., ako je slabo popunjen i posjećen?!., pa onda ko takov niti ne funkcionira!., moram jopet napisat da sam ja po struci ekonomista a nisam mehaničar, strojar, varioc, bravar,..., pa ako ti radiš u industriji?., ako si možda sve ovo ča sam ja navel da nis!., predlažem da nazoveš informacije telefonom i pitaš za broj prime., a zatim da nazoveš tvornicu osobno i bilo ki od radnika - dijelatnika ki se javi!, na telefon, sve će ti lipo objasnit., kako tebi, tako bilo kome ki nazove!., oni jedva čekadu da ji nazove od 50 do 100 zainteresirani znalaca, kućni majstora, hobi majstora, kupaca - nakupaca, ovi ili oni,... kako bi je "masirali" bez ulja za mazanje!!!...

...pozdrav forumašu; Alen!., točno!!! serija traktora zamišljena je kako bi bila nadomjestak ili zamjena legendarnom IMT-eu!!!., a koji je kako i sami znate dobar i nezamjenjiv!., nažalost proizvodnja istoga ide dosta slabo. A sad promašaj ili ne???., o tome moredu reć kupci - onaj narod ki je te i takove traktoriće kupil, ki ji koristi ili ne koristi ako nevaljadu???!... Točno je i to da se svi dijelovi ne deladu kod nas!., tako da???..., traktori se i dalje fala Bogu! deladu serijski! i to je i više negoli dobro!., samo puno, puno, puno manje negoli nekada., samo i to moram dodat da je točno da se nekada u tvornici nemoredu nać dva ista!!!., jer tvornica puno dela po narudžbi., a i to je jako dobro!., jer čovik more naručit baš ono ča bi til po svojoj osobnoj želji i mogućnosti., ali, ALI vjerujte mi na reč!., to nemore baš svaki tako dobro i orginalno odradit!!!., ko ovi sada i dan - danas!!!

...pozdrav lipi forumašu; zbalija!., ako budeš u mogućnosti!., molim te pokelji ku novu slikicu ča sam ti poslal., ima ji malo iz snižne like., ma zafrkava me tehnika 21. stoljeća!!!., puno sam slikic zaribal!.-

Bog!., dragi moj narode!., čitamo se...

A

Alen

Guest
Pozdrav Grofe!!
Nažalost moram demantirati neke tvoje izjave oko traktora.
Prvo morate znati da je cijela linija za proizvodnju iz nekadašnje tvornice "Tomo Vinković" prodana. Par godina su sklapani traktori od zaliha stare tvornice. Od kad je gosp. Radić preuzeo tvornicu (privatizacija na Hrvatski način) nije ni malo modernizirana proizvodnja. Da se prisjetimo nekadašnji "Tomo Vinković" je sam radio sve osim motora. Prvo je to bila manja tvornica koja je u sklopu imala i ljevaonu u kojoj su se izrađivali (ljevali) svi dijelovi traktora. Onda je napravljena još jedna tvornica u kojoj je bilo sve drugo (od obrade odljevaka do sklapanja traktora). Za vrijeme rata je sve propalo.

Tada je došao gosp. Radić (tadašnji poljoprivrednik i vlasnik mesnice) i na neki način je kupio tvornicu. Prvobitna djelatnost "Prime" je bila namještaj......
Eh sad...... namještaj uvozi i prodaje pod svoj a da bi očistio skladišta počima sklapati traktore. Uvidio je da ima koristi od toga pa je nastavio kemijati i ugrađivati sve i svašta u te traktore. Sada su ti traktori sve samo ne serijski. Nema baš niti jedan isti traktor proizveden u toj tvornici što uvelike otežava sam popravak i kupovina rezernih dijelova za iste.

Priča da se traktori rade po naruđbi je mazanje očiju. Ako ste vidjeli na sajmu u Gudovcu onu staru seriju traktora.....eh njih bi se moglo bar još 20 sastaviti u primi od dijelova iz zalihe iz stare tvornice (vidio na svoje oči).

Nekažem da traktor nije dobar......al u šali ljude koji sastavljaju traktore ovdje zovemo umjetnicima ;)

G

GROF

Guest
Bog! narode moj!

...veliki pozdrav forumašu; Alenu!

...pa moram priznat vridni forumašu da te lipo za čitat., kako lipo za čitat?., isto tako more se puno, puno toga naučit, saznat - spoznat iz tvoga sve obuhvatnog štiva!., pa prijatelju moj ti sve znaš., i ne samo o traktoru i traktorima, već puno, puno više i o cijelokupnoj branši, kompletnu ne tako daleku povijest!
...ajde., pa ča ja znam?., ma ovo moje znanje ni tvome ni do kolena!., pa ti čovječe stvarno znaš sve; uvoz - izvoz, poslovanje, zalihe materijala, kemiju, pretvorbu,... ma nimam teksta!., svaka čast!!!

...pozivam sve vridne forumaše, korisnike, preponosne vlasnike strojčića!., ma kome ča god treba po pitanju nejasnoća, objašnjenja, znanja i spoznaja iz same branše!., neka se svakako obrati našeme Alenu!., pa narode moj skidam kapu., onu pravu!, onu LIČKU!!!., pa čovik stvarno zna sve!., saću ja napokon odahnut i počinut!., ma već sam mislil dobit KOLAJNU!., a moram priznat da ona ipak pripada onome ki zna puno, puno, puno više i bolje!., i to ni za zamirit., pa čovik je drito iz Bjelovara!., pa ipak on ima sve na dlanu i iz prve ruke!.-
...apsolutno se slažem u cijelosti sa tobom!., potpisujem!., ovi radnici - dijelatnici ča tamo deladu su stvarno UMJETNICI!., i ne samo u toj branši., već u stotine drugi!., Alene!., fala ti...

Bog!, narode moj!., ne ČITAMO se više!!!...,/ni manje!/.-

A

Alen

Guest
Baš sve neznam ni ja....... Imam nekoliko prijatelja koji rade tamo a i često sam u "posjeti" tvornici pa znam neke stvari.... Jedan susjed je radio u Tomo Vinkoviču kao serviser puno godina pa sad meni servisira tomu a i on ima puno znanja o tim traktorima.....

Grofe, velika mana na prima traktorima je sam položaj pedale od kvačila..... Probaj uči sa zadnjim desnim kotačem u grabu i stisnuti kvačilo.... Ja probao i skoro se prekrenuo jer kada je predni kraj na ravnom a zadnji desni ti propadne u grabu nemožeš više stisnuti kvačilo jer se podest za noge podigne ispod poluge i nemožeš stati pa ako nastavi tonut traktor lako se prekreneš.

G

GROF

Guest
Alen kaže:
Baš sve neznam ni ja....... Imam nekoliko prijatelja koji rade tamo a i često sam u "posjeti" tvornici pa znam neke stvari.... Jedan susjed je radio u Tomo Vinkoviču kao serviser puno godina pa sad meni servisira tomu a i on ima puno znanja o tim traktorima.....

Grofe, velika mana na prima traktorima je sam položaj pedale od kvačila..... Probaj uči sa zadnjim desnim kotačem u grabu i stisnuti kvačilo.... Ja probao i skoro se prekrenuo jer kada je predni kraj na ravnom a zadnji desni ti propadne u grabu nemožeš više stisnuti kvačilo jer se podest za noge podigne ispod poluge i nemožeš stati pa ako nastavi tonut traktor lako se prekreneš.

Poštovanje! Alen!., apsolutno se slažem sa tobom i potpisujem ovu tvoju probu - iskustvo., to je točno!!!., ali kako kaže naš vridni član Slovenac! firemanpeter!!!., napravljeno izboljšanje i sada je sve uredno!...

p.s. barem da smo ti i ja bili stočari i mesari pa na kraju balade kupili tu tvorničicu!

... aj Bog!!!

S

Servantes

Guest
Pozdrav svite!
Molio bih vas što imate prime od 30 KS da mi kažete srednju potrošnju ...opterećen-neopterećen....oranje freziranje .
Naime mislin staviti pokazivać količine goriva sa plovkom od fiće ili renola 4 ...jedan će pasovat a pokazivać je standardni 12V od IMT-a ili slično a ima za kupit refužo.
Tlaka mi je drćat kad će se počet gasit ili uvik sa sebon vuć kantu nafte.
E da i još jedno pitanje.
Sad mi ima 33 radne ure ...večinom radio naprazno ili se mali samo vozika po mistu znači neopterečen motor a motor je lombardini 30KS...
Problem je što mi vlaži ulje na auspuhu ali ne izgoreno (crno) već čisto ko da ga je netko nali u lonac pa ga sad ispuhuje a ulje u filteru zraka je do crte......ima ko nekog iskustva sa ovim i kako ste vi vaše razrađivali....eh da....razina ulja u motoru uvik jednaka...
Hvala masu!!!!!

G

GROF

Guest
lipi pozdrav dragi moji forumaši!

firemanpeter!., fala za prebačene i pokeljene slikice!

zbalija!., fala za prebačene i pokeljene slikice!., ma jima ji još dosta?!!!

servantes!., sretno Vam sa novim strojem traktormo prima tt-830-s!!!

...kako i sami pišete novi traktor ki je odradil naprazno, samo u vozikanju po selu oko 30 sati rada!., sada bi Vaš traktorić pomalo mogal obavljat sve posle za ke je i namjenjen, ali još uz nekakovu malu poštedu dodavanja fula - velikog - maksimalnog gasa., treba da se vozi još neki 20 - 30 sati na srednjem ili malo jačem gasu bez nagloga povećanja broja okretaja, dodavanja gasa, forsiranja, dok sve ne leže na svoje., rekli bi stari ljudi!!!., uglavnom da rezoniramo!., sada morete delat sa njim sve!., predpostavljam da već jeste, a prekontrolirajte ponovo sve šarafe na traktoriću., na 50 sati rada obavezno promjenite ulje u karteru motora traktora, ulje u filteru zraka, obavezno filter ulja kartera motora traktora, svakako napravit kontrolu svih ulja na traktoru., prednji i zadnji trap, ulje u hidraulici, svakako ponovo prekontrolirat i po potrebi dotegnut sve šarafe, obavezno podmazat sve mazalice na traktoru sa tovatnom mašćom., ma od koga god ona bila proizvodjača., bolja je i ikakova!, negoli nikakova!.-
...pitate za nekakovo ulje na auspuhu motora!?., to nije ulje, predpostavljam!, već voda - kondenzacija iz auspuha pomješana sa čadjom - garežom iz auspuha i kada uzmemo to i takovo na prste, pa protrljamo izmedju prstiju., mišljenja smo kako je ljepljivo i masno koda je ulje!., a napominjem!; čadja - garež - saja masna je, pogotovo pomišana sa vodom ili nekakovom tekućinom!!!., svakako predlažem da nivo ulja u filteru zraka bude malkice manji od onoga ruba što je otisnut na limu filtera., ili negdi - otprilike treba utočit manje ulja u filter zraka za jedno jedan deci!., dešava se da traktor ide po brdovitom terenu pa se ulje preljeva i ako ima malčice više ulja oće ga povuć motor pa zna više zadimit, ali uglavnom straha nima!., svakako preporučavam da nivo ulja u karteru motora traktora bude jedan milimetar manji od sredine mjerača. Na mjeraču imate dvije crte., minimum i maksimum., ulje se preporučava da bude na sredini ili za jedan milimetar manje od sredine., uvjek, ali uvjek mjerite mjeračem ulje kada je traktor - motor isključen i ladan., jedino na ovaj način imaćete pravi uvid u stvarno stanje količine ulja u karteru motora!.-
...spominjali ste mjerač goriva - nafte u spremniku., pišem onako otprilike!., predpostavljam da je količina nafte u rezervoaru oko 15 litara., a to Vam je dosta za maksimalni rad - delo od neki 8 sati rada., tako sam mišljenja da mjerač nije potreban!., ali, ali., ako imate želju i volju svakako se može ugradit!., da ste to tražili pri kupnji Vašega stroja! - traktorića svakako bi Vam tvornica - proizvodjač izašao u susret i na Vaš zahtjev ugradio isto!., ali to i takovo spada u dodatnu opremu i naknadno se plaća!!!., inžinjeri istoimene tvornice i inžinjeri sa poljoprivredno-strojarskog fakulteta iz Zagreba za taj i takov stroj to nisu predvidjeli kao neophodno za ispravno funkcioniranje stroja!!!., i kako sam navel!., ide Vam u dodatnu opremu!., pa ki voli nek izvoli!!!.-

Sa izričitim poštovanjem!., neka stroj služi dugo i dobro!., ča vam ni jasno pitajte!... Bog!., čitamo se...

Na vrh