brgud
Iskusan lik
- Tu od
- 4 Lis 2013
- Poruka
- 5,765
Formula?
Pomnoži navedene vrijednosti i dobiti ćeš m3, potom nađeš u tablicama koliko izađe od 1m3 prostornih metrov drv.
S time da odokativno odbiješ više volmena od m3.
Formula?
Ivac,
zavisi koliko ih se raskoli prije utovara, 28 - 30 kom.
Ako ih je 28 to je 1,374, a ako ih je 30, onda je 1,472 kubika drva bez zraka. Volumen koji je ispunjen u jednom redu je 1,596 m³. 1,596/1,374=1,162, a 1596/1,472=1,084.
Pravo pitanje je koliko je to drva kad se slože raskoljena za loženje ili na debljinu cijepanica.
Ako je točan podatak da se iz 1 m³ trupca dobije 1,4 prostorna metra cjepanica, brgudova procjena da u jednom redu ima 2 prostorna metra je bila dosta precizna.
Ja sam očito živjel u krivom uvjerenju, ali to znači da iz šume vozim uglavnom više nego sam do sad smatral.
ok slažem se, isto tako ima i raznih podvrsti bukve, pa možemo uzeti 1000 kg kao referentno...
Malo citah i naletih na post star 10 godina. Inace jedna od delatnosti mi je i proizvodnja paleta pa tako i ovih paleta za drva. Ove dimenzije koje je naveo kolega su vanjske dimenzije palete. Unutarnja dimenzija palete, tovarni prostor dodje 100x90x167.5.cm. I tako dodje da u ovu paletu stane oko 1,4 m drva sto se poklapa sa njihovim da od kubika oblovine napune paletu.ljudi koji se bave izvozom ogrijevnog drveta u inozemstvo kažu da za paletu cijepanog drvata dimenzija 1mx1mx1,8m utroše 1m3drveta. Znaci od je dnog kubika imas 1.35 prostrornih metara metrice (po knijgama) i 1,8 prostornih metara cijepanog (po njihovoj prici) malo mi se cini puno, ali ljudi tako kazu, kako ih slazu neznam, ali vjerovatno italijani i austrijanci nisu bas ludi da ih mozes zajebati.