• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem s mjenjačem

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
45
Hvala na odgovoru.

kako izgleda taj birač brzina, jedno od ovo dvoje možda?

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,988
To je taj birač na prvoj slici i onaj jajasti dio radi sve , gura u spore - izbacuje iz sporih, gura u brže- izbacuje iz brzih, ubacuje u prvu i drugu odnosno treću i četvrtu i naravno u rikverc. S vremenom se umori jadan.... 😬

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
45
Danas sam ga još malo vozao ( Labin SS 14ks diesel koji sa kupio ), vukao neku zemlju i primjetio sljedeće :
- neće mi uvijek u mjestu prebaciti u 4x4 pogon. Nekad ga trebam cimat naprijed nazad, ubacit u brzinu, krenuti malo pa tek onda hoće
- isto tako mi neće uvijek lako izbaciti iz 4x4 pogona
- čuje mi se zvuk u mjenjaču u 2. brzoj brzini, kad vozim po ravnome i nizbrdici, manje se čuje na usponu ( ili gotovo nikako ) kad je pod opterećenjem. Zvuk nestane kad stisnem kvačilo. Kao nekakvo "zavijanje", nije toliko da mi smeta, nije baš glasno. Što bi moglo biti ? Oštećenje zupčanika brzine?

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
45
Može li mi molim vas netko pomoći, evo napravio sam video u stavio na youtube.
Raskopao sam gornji dio mjenjača, skinuo poklopac.
Zašto neće da mi prešalta u spore brzine? Zašto zapne ovdje?

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
45
Opet ja...
Rakopao sam sve viljuške, sve motke sam izvukao kako bi zamijenio sve kuglice.
Broj 65 zupčanik za redukciju ima slomljen jedan zub + nekoliko njih poglodanih.
Je li to kritično i nužno odmah mijenjati ili bi moglo pričekati jesen?
Htio sam mjenjač dati na reparaciju tek na jesen. Hvala

Odradio sam štelanje lufta na tanjurastom zupčaniku.
Minimizirao sam luft.
Sad se 95% kruga lijepo okreće, a na 2-3 zuba ima malo otpora, malo zapinje, pritiska ostale zupčanike.
Da li da ostavim tako ( pa će se luft sam ionako stvoriti tokom korištenja ) ili da ipak malo povećam taj luft ( to je možda 1/8 kruga navoja vijka )?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,988
Ma on se već odlučio za popravak i da sve bude cakum - pakum, samo........ sa tudumom..... :cool:

Najnoviji postovi

Na vrh