• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem s mjenjačem

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Hvala na odgovoru.

kako izgleda taj birač brzina, jedno od ovo dvoje možda?

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,989
To je taj birač na prvoj slici i onaj jajasti dio radi sve , gura u spore - izbacuje iz sporih, gura u brže- izbacuje iz brzih, ubacuje u prvu i drugu odnosno treću i četvrtu i naravno u rikverc. S vremenom se umori jadan.... 😬

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Danas sam ga još malo vozao ( Labin SS 14ks diesel koji sa kupio ), vukao neku zemlju i primjetio sljedeće :
- neće mi uvijek u mjestu prebaciti u 4x4 pogon. Nekad ga trebam cimat naprijed nazad, ubacit u brzinu, krenuti malo pa tek onda hoće
- isto tako mi neće uvijek lako izbaciti iz 4x4 pogona
- čuje mi se zvuk u mjenjaču u 2. brzoj brzini, kad vozim po ravnome i nizbrdici, manje se čuje na usponu ( ili gotovo nikako ) kad je pod opterećenjem. Zvuk nestane kad stisnem kvačilo. Kao nekakvo "zavijanje", nije toliko da mi smeta, nije baš glasno. Što bi moglo biti ? Oštećenje zupčanika brzine?

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Može li mi molim vas netko pomoći, evo napravio sam video u stavio na youtube.
Raskopao sam gornji dio mjenjača, skinuo poklopac.
Zašto neće da mi prešalta u spore brzine? Zašto zapne ovdje?

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Opet ja...
Rakopao sam sve viljuške, sve motke sam izvukao kako bi zamijenio sve kuglice.
Broj 65 zupčanik za redukciju ima slomljen jedan zub + nekoliko njih poglodanih.
Je li to kritično i nužno odmah mijenjati ili bi moglo pričekati jesen?
Htio sam mjenjač dati na reparaciju tek na jesen. Hvala

Odradio sam štelanje lufta na tanjurastom zupčaniku.
Minimizirao sam luft.
Sad se 95% kruga lijepo okreće, a na 2-3 zuba ima malo otpora, malo zapinje, pritiska ostale zupčanike.
Da li da ostavim tako ( pa će se luft sam ionako stvoriti tokom korištenja ) ili da ipak malo povećam taj luft ( to je možda 1/8 kruga navoja vijka )?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,989
Ma on se već odlučio za popravak i da sve bude cakum - pakum, samo........ sa tudumom..... :cool:

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Naravno da želim popraviti, ali treba mi sad odmah stroj i mogao bih ga koristiti u sporim brzinama bez ikakvog rizika.
Sad bih napravio popis svih dijelova koji mi trebaju, izmjerio dimenzije ležajeva, naručio sve dijelove pa tek onda raskopavao. Nemogu sebi sad vremenski ni prostorno priuštiti da mi stoji ovako raskopan u garaži.

Što se tiče raskopavanja imam 2 opcije : uraditi sam ili dati jednom čovjeku u BiH,jer su ovdje u HR cijene ruku servisa fatalne.
Što se tiče ležajeva, jesu li standardne dimenzije ( kad kažem standardne mislim na one odmah dostupne u trgovinama ) ?
Ima li netko od vas, kojim slučajem, popis ležajeva ili dimenzija?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,351
Može li mi molim vas netko pomoći, evo napravio sam video u stavio na youtube.
Raskopao sam gornji dio mjenjača, skinuo poklopac.
Zašto neće da mi prešalta u spore brzine? Zašto zapne ovdje?
Ti bi da budeš majsto, ok imaš volju i želju, ali neznaš osnovu mehanike.
Mehanika je kretanje, da bi bilo šta radio moras to da gledaš iz ugla kretanja, kad su u pitanju osovine i elementi koji je okreću morao bi to izvesti u toku okretsna. Nemoze se dobro mijenjati brzina ako zub udara na zub, nemozeš uključiti osovinu, vreteno ili spojnicu bez male rotacije, ili simulacije tog.
Takođe popravljati nešto što ima sklop zubcanika, lezaja a neznati njihove uslove je prosto nemoguče. Pitaš dali je problem ako su zubcanici na diferencijalu konusno tanjirasti par pretegnut. Tu možeš imati veći pritisak na zub nego što u radu moze da se ostvari, isto i sa ležajima, ako je lezaj pretegnut on se drobi od pretezanja a ne od opterećenja koje prenosi. Nedostatak jednog zuba na zubcaniku, nema dalje rada ili ima sa očekivanjima se se sve ostalo polomi u nizu koji prati.

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Zahvaljujem na odgovoru.
Slažem se, nisam te struke, ali imam smisla za te stvari ( uostalom sam servisiram veliku većinu stvari na svom autu , a inače sam mehaničar za bicikle uključujući i hidrauliku ). Imam i tokarski stroj.

Ne bi ja da budem majstor, ja bi samo da popravim svoj stroj i to je to.

Prvi put se susrećem sa mjenjačem i ovo je moj prvi motokultivator u životu.
Mlad sam čovjek, samo 39 godina.
Sad nakon 3 dana provedena na tom mjenjaču puno toga mi je jasnije kako šta funkcionira.

Zasad sam odlučio sklopiti ga ovako i voziti da odradim poslove koje imam, a izbjegavat ću ovu brzinu na kojoj su slomljeni zubi. Ne mogu sebi trenutno vremenski niti prostorni priuštiti da mi stoji ovako raskopan u garaži još 15-20 dana.
A kad nabavim sve dijelove onda ću ga raskopati i sve potrebno zamijeniti.

A to je zupčanik broj 43 ( srednji dio ) i broj 65 ( lijevi dio, manji zupčanik ).
To bi vjerojatno bila brze brzine, odnosno. 2 brza?

Brine me kvaliteta ovih zamjenskih zupčanika koji se nude u prodaji.
Je li možda bolja i sigurnija opcija navariti na ovaj zupčanik pa obraditi na glodalici i potokariti nego ići na taj jeftini zamjenski? Košta samo 28 eura, zato sam skeptičan prema kvaliteti.

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Pitaš dali je problem ako su zubcanici na diferencijalu konusno tanjirasti par pretegnut. Tu možeš imati veći pritisak na zub nego što u radu moze da se ostvari, isto i sa ležajima, ako je lezaj pretegnut on se drobi od pretezanja a ne od opterećenja koje prenosi. Nedostatak jednog zuba na zubcaniku, nema dalje rada ili ima sa očekivanjima se se sve ostalo polomi u nizu koji prati.

Dakle, bolje da ima malo lufta ( 0.5mm ) nego da ga nema nikako?
Odnosno mora imati lufta zbog nepreciznosti i tolerancija zubi zupčanika?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,351
Zahvaljujem na odgovoru.
Slažem se, nisam te struke, ali imam smisla za te stvari ( uostalom sam servisiram veliku većinu stvari na svom autu , a inače sam mehaničar za bicikle uključujući i hidrauliku ). Imam i tokarski stroj.

Ne bi ja da budem majstor, ja bi samo da popravim svoj stroj i to je to.
Brine me kvaliteta ovih zamjenskih zupčanika koji se nude u prodaji.
Je li možda bolja i sigurnija opcija navariti na ovaj zupčanik pa obraditi na glodalici i potokariti nego ići na taj jeftini zamjenski? Košta samo 28 eura, zato sam skeptičan prema kvaliteti.
Navarivanje zuba zubcanika je složen i zahtjevan posao, njegova obrada daleko od tog što ti misliš. Navarivanje se može izvrsiti samo dadavanjem matrijala koji ima visoku tvrdoću, kratka varenja da se izbjegne da okolni zubi ne izgube svoju termicku obradu. Ako se postigne visoka tvrdoća onda to što ti misliš da obradiš na glodalici nije izvodljivo. Takav var se može samo brusiti neki baš nedaju ni brusiti. Ono što misliš da može glodanje odraditi to nije ništa.
Predpostavlja da si mislio da je to lako, ali nije to ni izbliza kako ti to predpostavljaš.

• Like
Reactions: ZJ

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Shvaćam, taj materijal je onda jednako tvrd ( ili tvrđi ) kao i tokarski nož ili glodalo, pa se nemože obrađivati.

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Što bi se dogodilo ( u teoriji ) da preskoči taj slomljeni zub u vožnji, recimo pod teretom?
Pretpostavljam da on onda drobi dalje, jer je snažan stroj i ne zaustavlja se zbog toga?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,351
Kad hvali zub , prenos se ne odvija kontuinirano već na tom mjestu dolazi do udara na sledeći zub, koliko je i taj zub u unutrasnjosti zdrav to je upitno, Rad dovodi do ostećenja njega i narednih zuba, udari ostećuju lezaje ili čak osovinu ispod lezaja ili kućište gdje je bio ležaj. E kad se to krene popravljati ti stavis ležaj na osovinu a on ima luft. Zbog lufta moze da se okreće na osovini ili u kućištu što dodatno hsb., Sam prsten ležaja bio unutarnji ležaja ili vanjski nemože dugo da sluzi ako ga ne podržava njegovo tolerancijsko polje. Takođe ostećeni zub nanosi havariju njegovog parnog zubcanika te pod velikim oprećenjem može da se polomi više zuba da zablokira osovinu ako je snaga motora pugurana sa teretom koji prevozi moze doći ponekad do pucanja cijelog kućišta. Zavisno od sreće neko tako gura dugo a nekom se napravi zajeb na kratko strašan. E sad ako se moze raditi da se ne koristi oštećeni par to je druga priča.
Obično stradsju niske brzine, kod tebe je od brzih tako da mislim da je doslo da dvostrukog uzubljivanja a stradao nježniji par. Ali to je nebitno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,799
Obično stradsju niske brzine, kod tebe je od brzih tako da mislim da je doslo da dvostrukog uzubljivanja a stradao nježniji par. Ali to je nebitno.
Stradala je prva brzina i spora grupa ;)

tbradaric

Član
Tu od
8 Tra 2024
Poruka
51
Imam dobre vijesti. Nije točno to za sporu grupu.
Shvatio sam upravo što je što.
Zupčanik broj 65 nema veze sa brzinama, to je od freze.
Spora i brza freza ( dakle kada hoću koristiti samo zadnji pogon - prikolica preko freze ).

Dakle 1-3 i 2-4 nemaju nikakve veze sa zupčanikom 65, već samo 1-2 brzina imaju veze sa zupčanukom broj 43, ali on nema većih lomova kao broj 65. Dakle ovaj polomljeni zupčanik 65 je od spore brzine freze.

Tako da mogu skoro pa normalno koristiti i spore i brze brzine u vožnji bez ikakvih problema, pa čak i frezu, ali samo brzu od freze.
Da rezimiram, stradala mi je samo spora brzina freze i oštećenja ima zupčanik 43 koji je od 1spore i 1. brze.

Ali svejedno me čeka kompletni remont na jesen, jer svi ležajevi imaju po 0.5mm lufta.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,206
Dakle, bolje da ima malo lufta ( 0.5mm ) nego da ga nema nikako?
Odnosno mora imati lufta zbog nepreciznosti i tolerancija zubi zupčanika?
Pod obavezno mora imati malo lufta tamo gdi ga sada nema između zupčanika
Ne puno ali zupcanici moraju imati lufta inače če se podrobiti

Na vrh