• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi s traktorskom prikolicom

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nije, viš da je felga sva spigana...prvo ona popusti, onda guma grune...

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
I ja mislim da je do gume, a felga se ne bi smjela tako iskriviti, iako su felge Pronar čudi me da su njihove slabe..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Felga se spiga kad guma pukne. To se meni dogodilo na utovarki punoj silaže: Pukla guma u vožnji i dok sam stal...bilo je kasno.
Guma je bila 10/75-12...

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
I ja smatram da je tako, jer prvi put mi je pukla i odmah sam mislio da se iskrivila nakon tog..

Sutra montiran kamionske gume napumpane na 5 bari pa ćemo vidjeti sta će biti..

Posljednje uređivanje od moderatora:

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
Ja bi prvo usporedil kakve dimenzije guma imaju slične prikolice drugih proizvođača.

Onda bi rastavil prikolicu i pomaknul osovinu prema natrag te ugradil gume većeg promjera.
Ima li ta prikolica feder ili je osovina kruta?
Ako izmjeriš duljinu sanduka, položaj osovine i duljinu ruda od prednje stranice, mogu izračunati koliko je opterećena osovina a koliko kuka na traktoru.
Ukupna masa 8 tona... znači da je nosivost najviše do 6t. Tu je prikolicu vrlo lako pretovariti, a gume su očito na granici.

Evo dimenzija, da li je bolje zakačiti na gornju kuku kad se okrene ruda na prikolici i nagnuti sto vise na traktor? Jer je prikolica malo nagnuta prema Nazad , na traktoru je donja kuka dosta visoka

Prilozi

• D8A0AEF4-0326-4BA6-BDD5-DCD3D04A7B9B.jpeg
    D8A0AEF4-0326-4BA6-BDD5-DCD3D04A7B9B.jpeg
    103.9 KB · Pregleda: 31
  • 4074FDEA-B896-4356-8C69-2D11EA829EAE.jpeg
    4074FDEA-B896-4356-8C69-2D11EA829EAE.jpeg
    92.1 KB · Pregleda: 31

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Obzirom da imaš veliki traktor, svejedno ti je gdje zakvačiš, no sigurno je da ako prikolica visi prema nazad da je još veći teret na osovini.

Osim ovih mjera, treba mi udaljenost centra osovine od prednje stranice i udaljenost centra rupe na rudu od prednje stranice. To ti ne piše i treba izmjeriti.

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
Izmjerit ću popodne pa šaljem.. onda možda i rudu prebaciti gore pa kačiti na gornju kuku nize jer je automatska i mogu je spustiti koliko zelim

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
Obzirom da imaš veliki traktor, svejedno ti je gdje zakvačiš, no sigurno je da ako prikolica visi prema nazad da je još veći teret na osovini.

Osim ovih mjera, treba mi udaljenost centra osovine od prednje stranice i udaljenost centra rupe na rudu od prednje stranice. To ti ne piše i treba izmjeriti.

-Od osovine do prednje stranice 235cm
- Od sredine rupe do prednje stranice 115-116cm
- Od zadnje stranice do sredine osovine153 cm

• Like
Reactions: ZJ

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kaj na sliki nisu mjere za tvoju prikolicu)? Tam je dužina teretnog prostora 4250 mm, a tvoje mjere daju 3880 mm.

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
Ma da mi je jasno više išta nije, uglavnom sanduk je dug 3.80-90 cca

a na papirima piše 4.20 otprilike sad pojma nemam uglavnom da li su mijenjali nešto a papiri im ostali ili sta je bilo ne znam stvarno..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Za duljinu sanduka sam zel 3900mm, osovina 1550+2350mm, rudo 1150mm. Ukupna masa 8t.
Pro ovakvim mjerama, osovina nosi 7085kg, a rudo 915kg. To je taman raspored za male traktore, gdje vertikalno opterećenje ruda nebi smjelo prelaziti tonu.

Da se osovina pomakne unatrag za 300mm, njezino opterećenje bi palo na 6525kg, a opterećenje ruda bi poraslo na 1475kg.

Primjedba: pri izračunu zanemarena je masa samog ruda (od stranice do oka), jer njegova masa ne utječe puno na raspodjelu opterećenja.
Ako procjenimo da je teško 100kg, onda osovinu dodatno rasrerećuje za nekih 60-tak kg, kaj je zanemariva vrijednost (greška manja od 1%), a rudo opterećuje za tih 60-tak kg više. Obzirom da je prikolicu gotovo nemoguće kontinuirano (ravnomjerno) opteretiti, greška je zanemariva.

Posljednje uređivanje:

gladhr2

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2019
Poruka
287
Hvala, savjet je znaci pomaknuti osovinu hm ne znam jel izvedivo to kako bi izgledalo

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Računaj da se opterećenje prednjeg dijela šasije povećava, a pogotovo na mjestu gdje rudo "izlazi" iz sanduka.
Najveće opterećenje šasije je na mjestu gdje se upire kip cilindar.
Nije neizvedivo, pogotovo jer prikolica ima krutu osovinu, i dobro bi to izgledalo.
Dapače bolje nego sad kad prikolica izgleda ko japaner (za beton) s kotačima na sredini. Prikolica bi se puno ljepše vozila (manje bi vibrirala, lakše se gurala u rikverc (radi većeg vertikalnog opterećenja na rudu, pa bolje tereti zadnju osovinu traktora) i lakše navažal u rikverc, radi većeg osovinskog razmaka. Usput bi bila i malo stabilnija pri kipanju unatrag.

Mi smo modificirali osovine na prikolicama za gnoj i sijeno. Na onoj za gnoj je proširena osovina i skraćeno rudo (radi bolje raspodjele opterećenja, a na onoj za sijeno je podizana, da ne visi unatrag ko ta tvoja. Nije baš isti zahvat kak bi bil na tvojoj, ali nije ni puno manji, osim kaj su dijelovi lakši jer su prikolice bile manje.

Digneš prikolicu na 4 klocna, odrežeš oslonce, pomakneš ih na mjesto, podbaciš 10mm pločevinu na mjestima gdje budu oslonci ponovno zavareni i dadeš to zavariti bazičnom elektrodom nekom ozbiljnom variocu (koji zna zavarivari u svim položajima). Također treba špojačati i mjesto gdje se okreće rudo za visoku-nisku kuku. Iskreno, ne volim takav način lomljenja ruda na mjestu gdje bi trebalo biti najjače.

Da se razumijemo, puno je to posla i ne nagovaram te na to.

Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Stari moj koje komplikacije i koji izracuni da bi se potvrdilo da su gume preslabe...ovo za rudo moze okreni na gore ne moze skodit najbolje ti je da malo visi napred i kad gume legnu da je ravna ili mrvicu na napred...a ovo za seljenje osovina na novoj prikolici je cista glupost pilit i rezat novi stvar, sta nije jednostavnije kupit jače gume i gotovo ako treba i felge promjenit i rijesena stvar...
Malo šale mozda su ovi u tvornici zaboravili montirat još jednu osovinu hehe

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
To samo govori da je prikolica loše konstruirana. Čak niti gume nisu toliki problem.
Kao, napravljena je za manji traktor, a da zapadne s takvom raspodjelom opterećenja taj manji ju nebi ni pomaknul. Dobra je samo za cestu.

Ovih dana gledam hrpu kamionskih šlepa prepravljenih u jednoosovinske prikolice (dodano im je rudo) i vučene traktorima od 200+ konja, s 20+ tona silaže u njima. Svi znate da one imaju osovine pri zadnjem kraju. Očito ne bez razloga.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Pa iskreno nitko ne ocekuje da se sa 200+ konja vuce prikolica od 8 tona, ali tu se ne vodi rasprava oko drugih prikolica oko kamionskima nego o tome da se pomogne covijeku sa njegovom da ju moze bez straha koristit, nema smisla raspravljat ni o konstrukciji niti pljuvat po prikolici, treba stavit jace felge i gume, okrenut rudu i vozi...

Najnoviji postovi

Na vrh