• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Jel nemogu ja npr uložit svojih 100.000 kn i na to tražiti povrat 50%??

Možeš ti uložiti 100 000 ali ne možeš tražiti povrat 50 %.
Intenzitet potpore iznosi 50%-90% ulaganja, uz maksimalnu potporu od 3.000.000 EUR.
E sada, tvoja županija se nalazi u I. skupini jedinica područne (regionalne) samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 % prosjeka RH, pa se prema tome određuje količina potpore.
Znači postoji mogućnost da ako ti prođe projekt na natječaju i ako ovo gore navedeno bude mjerilo dobiješ potporu u iznosu čak 90 % ulaganja. 90 000 kuna.

Znači, bilo bi dobro pričekati jer će morati biti natječaji i za one koji nisu u sustavu pdv-a. Idiotizam bi bio kad ih ne bi bilo.
Žalosno je što vi u poljoprivredi morat kupovati isključivo nove strojeve.
Ali mora EU poticati vlastitu proizvodnju.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Meni nisu namjera strojevi, meni je namjera kupovina poljoprivrednog zemljišta i proširenje objekta isto kao i nabavka stoke!
Strojevi će doći kasnije od te stoke! :)

Ja ču svakako pričekati oko 2 godine da vidim kak se stvari budu razvijale! Do tad se bude več znao gotov model što i kako napravii da se najbolje prođe!

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Meni nisu namjera strojevi, meni je namjera kupovina poljoprivrednog zemljišta i proširenje objekta QUOTE]

Za proširenje objekta ćeš morati raditi projekt, to je sigurno.
Kupovina zemljišta u sklopu projekta je neprihvatljiv trošak, ali ako prije kupiš zemlju, možeš tražiti subvenciju putem "okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta", jedini uvjet je da si vlasnik parcele i da se nove površine nadovezuju odmah na tvoju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
Za bilo kakvu izgradnju mu bu trebal projekt. Jedino kaj ovo moraju izvoditi firme, pa bi mu cijena mogla biti, skuplja nego bez povrata, jel.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Pricao sam s covjekom koji ce raditi na odobravanju projekata u apprrr(posto se zahtjev podnosi kod njih), i rekao mi je ovo "ruralni razvoj jos nije odobrila tj potpisala europska komisija za poljoprivredu,pa postoji mogucnost da ovakakav program kakvim se sada predstavlja niti ne bude. Tj.postoji mogucnosti da budu odredene promjene." Iliti drugim rjecima nasa vlada je otvorila natjecaj za povlacenje sredstava iz eu fonda a europa nije sluzbeno odobrila ta sredstva. Ocito da postoji mogucnost da iz ovog prvog natjecaja ne bude nista.jer se niti ne zna kako ce biti odobrena sredstva,koliko za mehanizaciju,koliko za objekte,itd.

Jos jedna prica o sposobnosti "naseg" ministarstva poljoprivrede i cijenjenog ministra Lazovine..
To su mjere 2015-2020 tako da ljudi,nemojte zuriti i brzati....vremena ima..

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Naši smiju raspisivati natječaje za poljoprivredu i ovo što će raspisati su već i prije radili tako da imaju iskustva, pa iz EU pretpostavljaju da naši neće zasra...
Što se tiče ovog novog programa ruralnog razvoja dobio je jakovina 370 plus primjedbi i imaju još sutra za ispravke.
Živi bili pa vidjeli i mjere su 2014-2020.
U svakom slučaju je dobro pričekati jer novca ima.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Mene zanima ako uzmem kredit naprimjer 300.000 kuna za kupnju strojeva i zemlje i poslije dobijem povrat 90 posto jel ja to mogu banci odmah vratiti ili baš moram otplaćivati na 5 ili 10 godina. I druga stvar ako ne mogu vratiti banci jel mogu tih 270.000 kuna što će mi oni dati potrošiti gdje ja hoću. Razmišljao sam o lješnacima, nekom manjem traktoru i prikolici i kupiti još kakvih 5-10 hektara zemlje koliko mogu obraditi s takvim traktorom.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Da bi dobio 90%moras zadovoljiti vrlo zahtjevne preduvjete,mozes ti traziti koliko hoces od njih samo je pitanje jel ti to budu odobrili tu ti sada igra broj bodova. A u broj bodova ti ulazi velicina gospodarstva,proizvodnja kojom se bavis,skola ili radno iskustvo u poljoprivredi,itd itd.
Povrat se ostvaruje na dio bes poreza, znaci moras potrositi 3Nije to kao kapitalna ulaganja. 300.00kn + PDV dai o

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Najveći problem su meni kamate koje će banka oderat, u zapadnim zemljama su kamate 1 posto.

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
zemljište do 10% troškova - uz procjenu vrijednosti ovlaštenog sudskog vještaka i bez povezanih ponuditelja - jako malo zemlje se bude moglo provući kroz ovo

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Poštovani i poštovane,
u nastavku e-maila Vam dostavljam priopćenje gđe. Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu vezano uz raspisivanje natječaja za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja.
S poštovanjem,

Tihana Mojsinović
Voditeljica Središnjeg ureda u Zagrebu
Ulica kralja Zvonimira 17 (prizemlje-poseban ulaz)
10 000 Zagreb
Hrvatska
hrvatska@petir.eu
Tel: +385 1 7888 609

JAKOVININE MJERE ZA UNIŠTAVANJE HRVATSKIH OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA
U zadnjoj godini mandata ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina raspisivanjem natječaja za podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja, bez da je isti usvojen od strane Europske komisije, osiromašenim i prezaduženim poljoprivrednicima ponovo prodaje „maglu“.
Kad mu je Europska komisija peti puta vratila Program ruralnog razvoja na doradu, upozorila sam da će, ukoliko isti ne bude usvojen do 15. siječnja 2015.godine, država moći raspisati natječaje za povlačenje sredstava, ali na vlastitu odgovornost, zato što se ne može unaprijed znati koje će mjere Komisija prihvatiti a koje ne.
Ministar Jakovina je raspisivanjem ovog natječaja otišao još dalje, natječaj raspisuje – na odgovornost onih koji će se na njega prijaviti.
Naime, u članku 40. Pravilnika o provedbi Mjere 4. ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. objavljenom na mrežnima stranicama Ministarstva poljoprivrede stoji da:
„1) Agencija za plaćanja raspisuje natječaj za dodjelu sredstava iz Podmjere 4.1. prije usvajanja Programa od strane Europske komisije.
2) Ukoliko nakon usvajanja Programa od strane Europske komisije uvjeti prihvatljivosti, prihvatljivi troškovi i iznosi javne potpore Podmjere 4.1. iz ovog Pravilnika budu neusklađeni s uvjetima, troškovima i iznosima javne potpore iz odobrenog Programa, bit će financirani samo oni troškovi koji se odnose na one uvjete prihvatljivosti, prihvatljive troškove i iznose javne potpore Podmjere 4.1. koji su u skladu s odobrenim Programom.“
Isto stoji i u članku 38. Pravilnika o provedbi Mjere 4. ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.2. potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.
Upozoravamo obiteljska poljoprivredna gospodarstva da ne ulaze u investicije dok ne potpišu ugovor jer poznavajući dosadašnje ponašanje ministra Jakovine, mogli bi ostati „kratkih rukava“.
Ministarstvo poljoprivrede se ograđuje od mogućih posljedica ne usvajanja mjera za koje se ovi natječaji raspisuju o čemu danas s pravom užasnuti hrvatski seljaci slušaju najave u medijima. Ako je ministar već uvjeren kako je napravio dobar posao, zašto država nije preuzela odgovornost financiranja na sebe? Pa zato što niti Vlada ne vjeruje da je ministar napravio dobar program. Ostaje samo pitanje premijeru: Zašto ne smjeni ministra kojem ne vjeruje i u čijem je mandatu propalo i s lica zemlje nestalo gotovo 45 000 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava?

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Jučer je izmijenjen dio pravilnika za mehanizaciju
Nemozes dobiti subvenciju samo za traktor

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,133
Jel zna netko koliki je rok za investiranje nakon izdavanja odluke o dodjeli sredstava?

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
O tome sam vam ja pisao u prijasnjem postu. Tako sam ja prosao s kapitalnim ulaganjima kod prijasnje vlade. Bilo je receno kapitalna ulaganja 50% i podnio zahtjev,a dobio 50% od onih 50% sto sam trebao dobiti. Samo sto bi u ovoj opciji mogao dobiti samo 15% nazad jer eu placa 85% povrata. Na te novce racunas a dobijes k... na domace ministarstvo i vladu se ne mozes osloniti,dokazano je da su hrvati bolje sluge nego gospodari. Pocevsi od austro-ugarske pa na dalje..valjda nas europa bude natjerala u red sto prije

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Mene zanima ako uzmem kredit naprimjer 300.000 kuna za kupnju strojeva i zemlje i

Dakle, ukratko nećeš moći raspolagati s onih 270 000 (samo primjer) kuna kako bi ti želio.
Banke daju namjenske kredite za te stvari. Moraš otići i pitati. Kada ti i ako projekt prođe i ako zadovoljiš uvjete koji su kao što su ti napisali rigorozni, dobivaš 270 000 kuna koje odmah daješ banci. Tebi preostaje vratiti onih 30000 kuna.
Eto, nadam se da ti je pomoglo.
Treba pričekati natječaj kad ga objave i onda detaljno proučiti upute za prijavitelje.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Dakle, ukratko nećeš moći raspolagati s onih 270 000 (samo primjer) kuna kako bi ti želio.
Banke daju namjenske kredite za te stvari. Moraš otići i pitati. Kada ti i ako projekt prođe i ako zadovoljiš uvjete koji su kao što su ti napisali rigorozni, dobivaš 270 000 kuna koje odmah daješ banci. Tebi preostaje vratiti onih 30000 kuna.
Eto, nadam se da ti je pomoglo.
Treba pričekati natječaj kad ga objave i onda detaljno proučiti upute za prijavitelje.

To je ok, dakle kamata ide na ovih 30000, mislim da će banke odobravati te manje kredite ako će znati da će im sjesti recimo 80-90 posto novca od EU, sad je samo pitanje kako proći na natječaju i koju kamatu će nam lupit. Osobno bih sadio lješnjake i pojačao ratarski dio da imam odmah od čega taj kredit vraćati, a uzeo bih i neki manji traktor, prikolicu manju i malčer. Sad ili to ili na bauštelu druge nam nema, za dvije, tri godine ako se Hrvatska ne pomakne ili krene još natrag treba bježat odavde.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh