• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Danas bio na predavanju u općini pa evo nekih podataka koji mogu pomoć ak sam ja to dobro skonto :icon_scratch:
- Pdv nije nikakav uvijet da bi mogo proć na natječaju(za nas koji nismo)već je bitno bodovanje na osnovu zadanih kriterija,dakle svatko ko ih ispunjava može!
-U obzir dolazi samo NOVA mehanizacija koja nemora bit iz EU(što je dosad bila praksa za IPARD) koju nesmiješ prodat minimalno 5.god(postoje kontrole),jedino vrijednost investicije nesmije premašit broj zadanih bodova(nemožeš uzet traktor od 200ks za 10ha...logično!)
-Ako prolaziš onda osim ovih 50% dodatnih 20% ide za mlađe od 40god,(koji nemaju duže opg od 5god),pa još 20%za općine s otežanim uvijetima,20%udruženi projkt(dvije il više osoba al jedan mora bit nositelj),a maksimalni iznos može bit 90%
-Mjera 6 je predviđena za mala gospodarstva al ne za poljoprivredu(strojevi ,objekti,stoka)već za ulaganje npr. u seoski turizam i sl.
-Za ulaganja do 75 000kn netreba projekt
-Preko ovog programa se može kupovat i stoka(nazimice,telad,junad...)
-Ko ima keš lovu nemora ić preko banke(što je bio uvijet za Ipard i neke druge projekte) i to ti uvelike pomaže i pojednostavljuje
-Proračun za ovaj mjere je 315 mil. kuna iz EU(što nije upitno) i 70 iz proračuna HR(što je jako,jako upitno)
-Natječaj za ove mijere traje do sredine travnja,tako da ko misli nek nečeka jer napomena je ko prije djevojci njegova,jer sredstva su ograničena
-Pri isteku ovih mjera bi trebale bit objavljene nove i tako svake god. po 2-3 puta

Eto to bi bilo onako ukratko a ima toga jaaaaakooo punoooo pa ako nekom može bar malo pomoć ok...nisam navodio po nekom redosljedu tak da se to uzme u obzir,nego kak se sjetim:mur: ....dosta je sve komplicirano tako da su najbolje rješenje konzultanti,samo treba i s njima u pregovore jer gule nemilosrdno..:drink:

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
530
Ja imam sve uvjete i imam oko 50 bodova al nazalost banka trazi previse...hipoteku i jos na strojeve ej pa hvala lepa...toliko o nasim bankama da nam buju pomogle

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Znači onda bi po tom ja mogao probati uzeti Gaspardo sp 520 kad ne prelazi 75 000 kn bez pdv-a.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Kolko mogu primjetit na osnovu količine zemlje koju obrađuješ i stoke koju imaš bez problema možeš do 200 000 i više. Imaš onaj kalkulator(na agronetu) na osnovu kog možeš izračunat kolko imaš bodova ili otić u PSS da ti to oni izračunaju i to ti je osnova,osnove,prva polazišna točka na osnovu koje možeš dobit odobrenje za određenu svotu....

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Pa županija je sa težim uvjetima gospodarenja, imam blizu 40 grla stoke, 40ha zemlje prijavljeno u arkod, 18 livada i 22 oranica i tako..

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Ko nema mogućnost tj. pokriće za kredit u banci postoji jedan način,a to je uzimanje određenog stroja ili strojeva na lizinig,što je vjerovatno skuplje al s tim izbjegavaš sve ostale peripetije(hipoteke,jamce.....)...malo obiđi banke,bar ih u HRima,vjeruj da i njima treba friške krvi:icon_pray:

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Zetor prolaziš 100% samo moraš bit dovoljno brz i praktički već sutra krenut dijelovat.Prvo do savijetodavne,da te izmjere i izvažu(broj bodova) tamo će ti valjda nešto i pojasit(ako dođeš na red?)a onda dalje vataj konzultante i riješavaj jer sam bez njihove pomoći u 99% slučaja si izvisio!

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
@radul

kod lizinga postoji problem za one u pdv-u da će im biti isplaćeno 50/70/90 % vrijednosti stroja a oni će uplatiti samo par rata za lizing koje će im ići u trošak a 31.12. ostatak subvencije ide u dobit i hop država lupi porez, a rate za lizing ostaju.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
@radul

kod lizinga postoji problem za one u pdv-u da će im biti isplaćeno 50/70/90 % vrijednosti stroja a oni će uplatiti samo par rata za lizing koje će im ići u trošak a 31.12. ostatak subvencije ide u dobit i hop država lupi porez, a rate za lizing ostaju.

A ako je u pitanju npr kredit ili vlastita sredstva, opet šta se dešava sa povratom od npr 90%?

On je isto oporeziv..

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
pa ili imaš vlastitu pozajmicu ili kredit banke i bitno je svu subvenciju vratiti ili sebi ili banci do 31. 12. i nema poreza na dobit ;-)

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Nešta tu neštima..

Primjer ulaganje 100k kn.. kredit banke.
Povrat od 70k kn sjeda na račun i prosljediš ga banci, al to se nevodi kao trošak,odnosno nije porezno priznat rashod.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Ja osobno nisam u sustavu pdv-a tak da neznam!Također mi koji nismo u pdv-u imamo pravo povrata na cjelokupan iznos s porezom (znači i pdv se obračunava)
Još par informacija:
Priznaju se i troškovi konzultanata do 2% ukupne investicije...
Također ako je neko u 2014 god.kupavao stroj,zemlju,pravio i gradio...i za to se može tražiit povrat,naravno uz valjanu dokumentaciju...

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
svaka kuna koja ti sjedne na račun,tako i nepovratna sredstva, poticaji...bilježe se kao prihod te se oporezuju . Do sad se taj porez na dobit "ublažavao" pojačanom stopom amortizacije a od ove godine je na snazi novi zakon za oporezivanje koji omogućuje "razvlačenje" poreza na dobit kroz amortizaciju na nekoliko godina.

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
267
Nešta tu neštima..

Primjer ulaganje 100k kn.. kredit banke.
Povrat od 70k kn sjeda na račun i prosljediš ga banci, al to se nevodi kao trošak,odnosno nije porezno priznat rashod.

pa imaš račun za stroj od 100k kn koji ti ide u trošak...barem mislim, pitat ću knjigovodstvo pa javim

Posljednje uređivanje:

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
pa imaš račun za stroj od 100k kn koji ti ide u trošak...barem mislim, pitat ću knjigovodstvo pa javim

Taj stroj ide 20% godišnje u trošak,tj amortizacija.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
Ima i stavka ulaganje u prioritetne sektore stocarstvo,to ti donosi 20 bodova

Ima,ali ako ulazes u rekonstrukciji ili objekat,u stocarstvu,ali cistu mehanizaciju ne,tako mi rekli.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
E i ako radis rekonstrukciju i nadogradnju stale,da li je potrebna ista hrpa papira kao za novu stalu ili je jednostavnije?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh