Bio danas u knjigovodstvu i kolega adonis basser je u pravu...
"svaka kuna koja ti sjedne na račun,tako i nepovratna sredstva, poticaji...bilježe se kao prihod te se oporezuju . Do sad se taj porez na dobit "ublažavao" pojačanom stopom amortizacije a od ove godine je na snazi novi zakon za oporezivanje koji omogućuje "razvlačenje" poreza na dobit kroz amortizaciju na nekoliko godina. "
Znači izjednačeni smo sa tvrtkama od 1.1. 2015. i subvencija se "razvlači" i poništava sa amortizacijom stroja kroz par godina. Za lizing neznam kako to funkcionira, ali za kredit/pozajmicu je ovo 100%.
Tko zna možda bi i mnoge farme iz operativnog opstale da je to tako bilo i prije....
Šteta kaj ne postoji popis onih koji su ulupali 100-tinjak tisuća kuna,pa na kraju odustali...Ima interesa:
http://www.apprrr.hr/pozivi-na-dostavu-ponuda---i-natjecaj-1301.aspx
I sve samo mehanizacija
Šteta kaj ne postoji popis onih koji su ulupali 100-tinjak tisuća kuna,pa na kraju odustali...
ima i onih koji su uložili i 500 tisuća kuna pa nisu uspjeli dobiti kredit ali se još bore...
U savjetodavnoj službi izračunavaju koeficijent SO po FADN kalkulatoru ako sam dobro zapamtila nazive. Ne naplačuju ništa - za nevjerovati. I to je sve od njih. Dalje slijedi ili snađi se sam ili u konzultantsku kuću. Ja ću prvo u svoj LAG - obećali su pomoć besplatno, a ja mislim tražiti manji iznos pa da vidim što kažu, ako nebu ni bu ni be, idem do konsultantske kuće, pokupim informacije i idem doma računati isplativost, prespavat, razmislit ponovo i odlučiti.
Baš čudno odakle tima toliki novac?,pa svi kukaju da na selu nema novaca onda se stvore neki proleteri koji mogu i dan danas da ulažu i kupuju novu mehanizaciju ,pa tko je ovdje lud ?,svi vičemo kako je teško na selu i kako na istom nema novaca ,kako ova ili ona vlada ne valjaju a onda viđe svi kupuju ,baš čudno :icon_scratch:
Ne slažem se s tobom, ja sam za svoj prvi projekt prodavao zemlju da imam za papirologiju i evo vratilo mi se sve trostruko, a istotako ako ce bit potrebno cu i sad za rur razvoj prodat nesta da imam dovoljno za papire.
Ljubomora i zavist, jednom riječju...neka netko drugi proba prvi i nadam se da če propasti...ako slučajno uspije, odmah sam mu najbolji prijatelj da ja zaradim više od njega....:icon_kidra:da i ja prodam 100ha zemlje za papire
Baš čudno odakle tima toliki novac?,pa svi kukaju da na selu nema novaca onda se stvore neki proleteri koji mogu i dan danas da ulažu i kupuju novu mehanizaciju ,pa tko je ovdje lud ?,svi vičemo kako je teško na selu i kako na istom nema novaca ,kako ova ili ona vlada ne valjaju a onda viđe svi kupuju ,baš čudno :icon_scratch:
Znači da opet pravimo podjele među seljacima ,neka neka zato nam i je danas tako u agragru kako nam je.Nisi ti vrijedan da dobiješ odgovor na svoje upitnike...