• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Program ruralnog razvoja - 2014. do 2017.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
247
Da dodam još nešto oko mladog poljoprivrednika
Rupa u zakonu ili šta već ne brani nikome tko ima OPG duže od 5 godina, a udovoljava ostalim kriterijima, da zatvori opg i otvori obrt!
Nužno je da bude polj.obrt ili d.o.o. zbog toga što, kad bi ponovo otvorio opg, dobio bi isti broj gospodarstva!

Kad sam to predložio konzultantu nije mogao vjerovati kako sam to iskopo :(mm):
Ali moram priznat da meni ne koristi ovo, jer bi puno izgubio na pravima, tako da sam odusto od te ideje

ali vjerujem da će nekome koristiti, pa bi bilo šteta da to ne podjelim ovdje

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Ako otvarate obrt a pogotovo d.o.o onda vam se u knjigovodstvenom smislu dosta toga mjenja.. 1 pr. Ako otvotite d.o.o onda vam drzava vise ne subvencionira odvoz uginulih zivotinja nego ga placate u 100% iznosu,a da ne govorim koliko su vam druga davanja veca i onda morate jos neke gluposti placati koje sad ne placate..ako to itko misli raditi neka se dobro raspita jer bi na duge staze mogao izgubiti puno vise od tih 20% povrata

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Da dodam još nešto oko mladog poljoprivrednika
Rupa u zakonu ili šta već ne brani nikome tko ima OPG duže od 5 godina, a udovoljava ostalim kriterijima, da zatvori opg i otvori obrt!
Nužno je da bude polj.obrt ili d.o.o. zbog toga što, kad bi ponovo otvorio opg, dobio bi isti broj gospodarstva!

Kad sam to predložio konzultantu nije mogao vjerovati kako sam to iskopo :(mm):
Ali moram priznat da meni ne koristi ovo, jer bi puno izgubio na pravima, tako da sam odusto od te ideje

ali vjerujem da će nekome koristiti, pa bi bilo šteta da to ne podjelim ovdje

Kod nas bi mogle svakakve makinacije proć ali EU ne budeš zajebao.

Uglavnom, ne mogu pojmit ali me ipak ne čudi, za mjesec ili dva kreće mjera 6 a nigdje pod milim Bogom nikakav info o prihvatljivim troškovima tj. što će financirat i u kojem obujmu. Makar ono za 6.2 mi je glupost, vraćaju u 2 rate kroz 5 godina.
Ista stvar za mjeru 11, ekološki uzgoj. Jedino što sam našao je X + 20% = X e/ha. WTF

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,134
Ovo za 20% je povećanje dok nedobiš certifikat..
Al plaćanje za eko mjeru biti će 2x godišnje slično kao i do sada...
Šta ti misliš,da neće?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Jel znaš što za tu mjeru 11? Što će plaćat tj. koliko?
Za poticaj su rekli da eko ide 100% sada pa mi čudno što nisu isplatili?
Ovo što sam napisao 2 rate se odnosi na mjeru 6.2 . Npr. uzmem 15 000e, dobijem 100% povrata ali će mi novce isplatit u 2 rate u roku od 5 godina. Znači, mogu mi obje rate isplatit nakon 4,5 godine pa ti žuljaj kredu ili budi bez keša.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,134
A ja nisam nigdje čuo da sad ide 100% eko, tako je bilo prošle godine al ove nije najavito...

Što se tiče mjere 6,2 nisam ju istraživao pošto nije za mene....
Ali ako su to bespovratna sredstva , jel neide isplata prema poslovnom planu.?
Tj nemoraš dići kredit nego npr imaš dvije rate isplate, prvu dobiješ investiraš, pa drugu ?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
A ja nisam nigdje čuo da sad ide 100% eko, tako je bilo prošle godine al ove nije najavito...

Što se tiče mjere 6,2 nisam ju istraživao pošto nije za mene....
Ali ako su to bespovratna sredstva , jel neide isplata prema poslovnom planu.?
Tj nemoraš dići kredit nego npr imaš dvije rate isplate, prvu dobiješ investiraš, pa drugu ?

Pa nije neka cifra 15.000 eura da daju na dvije rate, nadam se da mjera 6.3 ide odmah.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Da razjasnimo nešto oko ove često spominjane mijere 6. Ta mjera je namjenjena za nepoljoprivredne djelatnosti,npr. eko,seoski turizam... i sl. tako da to odma prekrižite osim ako neplanirate ulazit u takav projekt...
Upravo oko te mjere 6 me je zanimalo kao manjeg polj. proizvođača,nadajući se da bi tu mogao proć....a dobio ovakav odgovor od predavača iz LAG-a

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Da razjasnimo nešto oko ove često spominjane mijere 6. Ta mjera je namjenjena za nepoljoprivredne djelatnosti,npr. eko,seoski turizam... i sl. tako da to odma prekrižite osim ako neplanirate ulazit u takav projekt...
Upravo oko te mjere 6 me je zanimalo kao manjeg polj. proizvođača,nadajući se da bi tu mogao proć....a dobio ovakav odgovor od predavača iz LAG-a

Pogledaj mjeru 6.3

http://www.grad-krk.hr/www.grad-krk.hr/files/fc/fc28f850-4589-49d2-b921-4c80ccf7b207.pdf

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Kao što možeš vidit aktualne su mjere 6.2 i 6.4 (označeno creveno) tj. za nepoljoprivredne djelatnosti...tako da za sad ništa od toga ,a kad će doć na red 6.1 i 6.3 hmmm,vjerovatno ne skoro.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Kao što možeš vidit aktualne su mjere 6.2 i 6.4 (označeno creveno) tj. za nepoljoprivredne djelatnosti...tako da za sad ništa od toga ,a kad će doć na red 6.1 i 6.3 hmmm,vjerovatno ne skoro.

Piše u travnju.

bobi10

Novi član
Tu od
4 Ožu 2015
Poruka
9
Kako se kreću cijene konzultanata? znam da se plaća nešto unaprijed i plus provizija ako projekt prođe. koje cijene mogu očekivati ako angažiram nekog konzultanta

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Kod nas je 10 tis kuna odmah , deset do 15 tisuća po prijavi projekta plus provizija oko 2 % od dobivenih sredstava.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Gledam ovu mjeru 6.2 mogućnost ulaganja u turizam, povrat 100 posto, da li je moguće dobiti te novce za neki projekt bliže moru, nemam baš nekih iluzija da će mi netko punit apartmane ovdje na kontinentu. Naime bio sam danas u banci i oni nude neki kredit za turizam, jasno kamata nešto ispod 5 posto 75.000 eura, a vraćam u 20 godina 100 i nešto tisuća. Kad bi mogao dobiti ovih 70.000 eura za ruralni odmah bi krenuo u to jer turizam pogotovo seoski dolje uz more ima veliku perspektivu. Ne znam jel netko razmatrao tu mjeru?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Kako se kreću cijene konzultanata? znam da se plaća nešto unaprijed i plus provizija ako projekt prođe. koje cijene mogu očekivati ako angažiram nekog konzultanta

Ja sam se raspitivao.. kod mene konzultantu se mora dati 30% novca koji se želi uložiti u investiciju + pdv i onda ako prođeš na natječaju, daješ ostatak novca, a ako ne prođeš koliko sam shvatio gubiš taj novac. A Eu navodono priznaje 2% za troškove konzultanata.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja sam se raspitivao.. kod mene konzultantu se mora dati 30% novca koji se želi uložiti u investiciju + pdv i onda ako prođeš na natječaju, daješ ostatak novca, a ako ne prođeš koliko sam shvatio gubiš taj novac. A Eu navodono priznaje 2% za troškove konzultanata.

Nekaj ti tu ne štima . Znači ako želiš uložiti 200 tisuća eura u investiciju, po tvojem bi konzultantu morao dati 30%, to znači 60 tisuća eura ???

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh