Misliš kompletan proračun za ruralni razvoj za ovu godinu?
Ljudi su se napenalili na mjeru 4 kao da stiže armagedon. Tu je i puno više od proračuna za ruralni razvoj u jednog godini.
ovo je nesto slicno legalizaciji objekata,netko masno bere lovu,a tu ce izgleda projektanti!
nek drzava subvencionira projektante,to je pravi poticaj za poljoprivredu!
U nekim slučajevima država i subvencionira dio iznosa za izradu projektne dokumentacije. No, ako netko želi potrošiti 300 000 eura, onda si mislim da bi i trebao platiti barem 1 % za pisanje projekta, jer sve su to prihvatljivi troškovi. A ja svima kažem da si mogu pisati sami.
Bez nekog preveliko razmišljanja će se zadužiti u banci za 150 000 eura uz neku minimalnu kamatu (ali opet kamatu), a trese sve po spisku konzultantu koji mu pisanje i ispunjavanje dokumentacije želi naplatiti 15 ili 20 tisuća kuna.
Zarađivat će konzultanti to je sigurno. Meni i mojoj ekipi je propao projekt zbog bezvezne greške u proračunu. Umjesto milijun kuna pisalo je 10 milijuna. I gotovo. Čija je bila greška, moja, jer nisam dovoljno detaljno pregledao projekt. Gledao sam samo završni iznos proračuna.
Mali OT. Ja sada gledam poduzetnički impuls i gledam kako je to bilo prošle godine. Za pojedinu operaciju/mjeru/poziv je bilo recimo 480 prijava. Odobreno je 23. Prag prolaznosti je bio 80 bodova. Tih 23 odobrenih je moglo biti s bodovima od 90 do 100. A recimo moglo je biti i 90 projekata u rasponu od 90 do 100 bodova. Četvrtina boda nosi razliku hoćeš li dobiti novac ili nećeš.
I razlika od prijašnjih natječaja u ovom PI će svatko tko se prijavi a dobije pismo da je projekt odbijen u njemu pisati jasno kako je bodovan po svim kategorijama ocjenjivanja. Do sada je bilo samo broj bodova i to je to.