Jel to za mjeru 6.3 ? Ne kužim to sad, dobiješ 15000 eura kupiš recimo za to traktor i završen projekt, kakvih sad 60.000 kuna, gdje da mali poljoprivrednik nađe samo tako tu lovu.
Ljudi skroz ste neinformirani.Dobijete pola novaca od 15000 eura i imate 3 godine da realizirate projekt i onda predate zahtjev za ostalih pola novaca u suprotnom vraćate onih 75000 eura i ne vjerujem da je bez kamata,ipak ste vi te novce držali kod sebe 3 godine i obrtali ih pa ruku na srce u redu je da platite kamate.
i da projekat mora biti više od 50.000,00
manje ne može
puno njih će uzeti kredite po "povoljnim" kamatama, i krpati kraj s krajem za otplatu
i ona dođu doprinosi 2.000,00 kn i + , jer moraš u PDV, a sada svi računaju 500 ak kn za doprinose, niko ne razmišlja da se mora ići u sustav PDV-a
Vec odavno ja pisem da dosta ljudi uopce nema program niti poslovni plan, da ne spominjem i plan odrzivosti vec samo vidi laku lovu, sorry Gustavo sto bas tebe sad citiram u vezi sa ovom mjerom,,,
Tomislave imas jednu nulu viska dakle ne vraca se 75.000 eura nego 7.500€
Nemojmo ovdje mijesati mjere,,,emo):
Što će mi plan i program za kupnju traktora, kupujem ga da odradi svoje na pola hektara voćnjaka i 1,5 hektara oranice, nije nešto ali treba.
15.000 eura je ovdje po meni uzalud bacen novac,,,
za tu namjenu vrlo lako moze godinama posluziti i manji traktor tipa imt 539 ili 549 koji mozda kosta manje od trecine novaca a sluzit svrsi,,,
Da se razumijemo nemam ja nista protiv toga da se lova pokupi ali kod mnogih se nista bitno nece dogoditi niti ce napredovati a cilj ovih potpora je pomoc u napredovanju,,,
dopuna,
sad tek vidim da ti imas samo jednu stavku pa iako ti projekat prođe i ides na onaj zeleni dio bit ce problem na kraju jer prelazis iznos od 30 % sredstava namjenjenih pozitivnom utjecaju na okolis,,,
I kao sto deavu kaze pola novaca ce se drzavi vratiti kroz doprinose ali bit ce i vece mirovine,,,:tongue::icon_fU:
ma sustav PDV-a nije loš, daleko od toga, ali treba zaraditi 2000,00 kn za doprinose svaki mjesec
2000*12=24000,00kn godišnje
ako imate "zaradu" od 2000,00 kn po jutru nečega, treba vam 12 jutara zemlje samo za doprinose, + još knjigovođa i kojekakvi troškovi
ma sustav PDV-a nije loš, daleko od toga, ali treba zaraditi 2000,00 kn za doprinose svaki mjesec
2000*12=24000,00kn godišnje
ako imate "zaradu" od 2000,00 kn po jutru nečega, treba vam 12 jutara zemlje samo za doprinose, + još knjigovođa i kojekakvi troškovi
kao što je davno rekao jedan filozof: "Nema besplatnog ručka"...tako nema ni besplatnog (bespovratnog) novca iz EU...
stvar je samo što 95% naših seljaka nije steklo dovoljno obrazovanja da može pojmiti što se skriva iza ovih bajnih mjera...
puno pametnije je koristiti sredstva koja imaju gradovi i županije osigurane za sufinanciranje raznih stvari, po nekakvoj uredbi "de minimis" i lagano se opremati svake godine bez kredita i bez ikakvih obaveza.
...sad bum opet crna ovca...:icon_e_sad:
Biti u sustavu pdv-a i nije bas toliko lose kao sto ga prikazujes,,,
ima on i svojih mana ali ima i prednosti samo valja malo razmisljati kako postici sto vise troskova,,,
Ali Tomislave po tko zna koji puta pokusavam objasniti da svaki onaj tko je u sustavu pdv-a mora razmisljati malo drugacije od vecine proizvođaca,,,
Ajmo ukratko, lijepo si pobrojao troskove pausalca koji recimo priblizno iznose 12.000,oo kn za doprinose i neka bude 3.000,oo za porez sto je na godisnjoj razini cca 15.000,oo kn obaveza,,,
Ajd'mo sad pogledati samo razliku u cijeni između pausalca i nekoga koji moze zaracunati 25% pdv-a
Uzmimo za primjer moju proizvodnju ljesnjaka sa jedinice povrsine od 1ha.
sto je moramo priznati stvarno mala povrsina i od nje se nemoze zivjeti,,,
Dakle prinosi koje ja ocekujem bi se trebali kretati prosjecno oko 75.000,oo kn godisnje, da sam u sustavu pdv-a razlika u cijeni bi bila 18.750,oo kn
Necu ovom prilikom ulaziti u troskove ali necu ulaziti niti u kupnju novih strojeva, jednom rijecju kad si u sustavu poreza na dodanu vrijednost moras na drugaciji nacin promisljati, ono sto sam naveo na samom pocetku posta,,,
Problem se stvara u tome sto ljudi vide samo onu stranu na kojoj moraju vise davati a prihodovnu stranu nitko ne gleda,,,
Kako ti gledaš na prihodovnu stranu meni nije jasno, Pdv se plaća državi i nije tvoj prihod.
Razlika u cijeni je puno puta takva da je bolje kada nisi u PDV-u. Evo jučer dođe nam čovjek i pita jel imamo kukuruza za prodati ? Cijena 1,05+13% . To je puno xxx da po 1,10 za keš. I kad platimo državi pdv kako nam je prihodovna strana bolja?
Ulazni računi su bolji jer dobijemo povrat predporeza. Isto tako imamo troškove banke jer banka na svaku fakturu uzima postotak i sl, troškovi knjigovodstva, razni certifikati i drugi nameti.
Porez na dohodak, kada svojim novcem kupiš novi stroj na njega se dobije povrat pdv ali se plati pdv na izlazne račune i još se plati porez na dohodak je se on računa kao dobit a ne kao trošak.
Tebi da bi ostalo tih 18.750kn pdv-a, moraš cjelih 75.000kn netto imat ulaganja sa računom na opg.
Obzirom da imaš trošak knjigovođe i slično, morat već vratit dio tog pdv-a.