Darijus,posadila sam Signoru F1(rajčicu)u plasteniku i na otvorenom.U plasteniku redovno skidam zaperke,ali trebam.li i na otvorenom? Bojim se ,ako ne plijevim, da ce ijh ostetiti sunce.pikiranje ti donosi do 30 posto veći prinos...ja počinjem raditi presad od 25. veljače nadalje...i taj je spreman od 20. travnja pa negdje do 10. svibnja za sadnju...međutim, plastenik grijem noću obavezno, a danju po potrebi (ako nema sunca)
Baršunasta plijesan je...da je crna pjegavost, radi se o okruglim pjegama od točkice do dva milimetra promjera.Evo mene opet. Tražila sam neoram, no nisu ga imali,a kako se bolest već pojavila dali su mi Domark me 40. Uzela sam uzorak lista sa sobom, rekli su mi da je u pitanju baršunasta plijesan (pričam o fotografijama postanim ranije). Pitanje, imate li iskustva s ovim Domarkom, što mogu očekivati? Ako sam razumjela, on djeluje i kada se bolest pojavi. Uputu sam dobila za 2 prskanja.
Ispričavam se, ako sam dosadna, relativno sam nova u svemu ovome sa željom da naučim i da napredujem iz sezone u sezonu
Signora F1 je paradajz koji je predviđen samo za plasteničku proizvodnju, i uzgojem na otvorenom ulaziš u neistraženo područje. Ako ne skineš zaperke, dobit ćeš lisnu masu, ali urod bi moga biti sitan (puno malih paradajza). Uz to, velika lisna masa je pozivnica svim mogućim bolestima. Ja bih skidao zaperke (mi to zovemo prirožki), ali ako je manje bujna vani nego u plasteniku, postoji mogućnost da radiš na dvije grane, pa tako kontroliraš osunčanost. Ili mreža za zasjenjivanje, da ga sunce ne oprži...Darijus,posadila sam Signoru F1(rajčicu)u plasteniku i na otvorenom.U plasteniku redovno skidam zaperke,ali trebam.li i na otvorenom? Bojim se ,ako ne plijevim, da ce ijh ostetiti sunce.
Jabučar, cherry i volovsko srce su zasađeni. Mislite da ovaj Domark neće djelovati? U poljoapoteci su me uputili da bi trebala staviti 1 ml u 10 l vode, pošpricati dva puta u sedam dana i da bi trebalo pomoći, tj zaustaviti zarazu. Biljke su tek u fazi formiranja prvih plodova, mogu li još što napraviti da spasim urod?Baršunasta plijesan je...da je crna pjegavost, radi se o okruglim pjegama od točkice do dva milimetra promjera.
Frapantno je ako se pojavila vani, onda je u pitanju potpuno nerezistentan tip paradajza...osjetljiv na to do bola, a pravoga lijeka zapravo nema. Di je napala ona, lupit će i siva plijesan (botritis) jako brzo...urod upitan.
nebi mu ja rezao vrh...pusti 6, 7...ako ima sreće i 8. etažu, taj paradajz daje dobar prinos i relativno kvalitetne plodove i na višim etažama...sve ovisi o vanjskim uvjetima...i stanju biljaka.Tip:VISOKI JABUČAR Signjora se može saditi na otvorenom I u zaštićenim prostorima. Grozd:4-6 plodova. Boja: sjajno crvena. Težina plodova: 300-400g
Lani sam sadila i na otvorenom. Džungla. Bilo je svačega .Iako su sad oplivene, imaju dobru lisnu masu.
Znači,ostavljam jedan zaperak da raste.Nakon 5.kola režem vrh?
malo sam deficitaran po pitanju upotrebe kemijskih sredstava, ja eventualno neemom ubijem što ubijem, i to je uglavnom to...zaražene listove uzmeš plastičnu vreću i režeš, i zaštita fitolabicuperom na otvorene rane...Jabučar, cherry i volovsko srce su zasađeni. Mislite da ovaj Domark neće djelovati? U poljoapoteci su me uputili da bi trebala staviti 1 ml u 10 l vode, pošpricati dva puta u sedam dana i da bi trebalo pomoći, tj zaustaviti zarazu. Biljke su tek u fazi formiranja prvih plodova, mogu li još što napraviti da spasim urod?
Hvala. Moji su na otvorenom, nemamo plastenik...nebi mu ja rezao vrh...pusti 6, 7...ako ima sreće i 8. etažu, taj paradajz daje dobar prinos i relativno kvalitetne plodove i na višim etažama...sve ovisi o vanjskim uvjetima...i stanju biljaka.
malo sam deficitaran po pitanju upotrebe kemijskih sredstava, ja eventualno neemom ubijem što ubijem, i to je uglavnom to...zaražene listove uzmeš plastičnu vreću i režeš, i zaštita fitolabicuperom na otvorene rane...
otvarajte plastenike, ne dozvolite da se ujutro kad sunce iskoči digne vlaga u plasteniku, biljke neće imati problema ako budu uvijek suhe.