Stvarno neznam,navodnjavala san svaki ili svaki drugi dan (ovisi jeli bilo kiše) kako papriku tako i njih,zapravo njih čak malo manje.Sa šljivarima nije bilo problema.
Eh,da,imali smo i "smrdljive Martine" jooj,i mrave na početku,uf.Zemlju prije sadnje nismo tretirali s nikakvim sredstvima protiv štetočina.
Nikad ne navodnjavati ako je za taj dan najavljena mogućnost padalina. Neke sorte su više osjetljive na pucanje neke manje. Recimo kod mene hektor nije previše osjetljiv na pucanje.Npr imao sam od syngente mountain spring i bob cat koji si popucali katastrofa i to baš pred glavnu berbu (šteta oko 50 %, ne sječam se baš točno davno je bilo)
Ako imaš mrave to je pokazatelj da imaš lisne uši. Mravi sišu mednu rosu koju luče uši. Mravi nisu štetnik na povrću, a ni martin kolko se meni čini.
EDIT: evo ovo sad iskopo na netu
mrdljivi Martini iz razreda Insecta (kukci), reda Hemiptera (polukrilci), poznati su i kao "smrdljive stjenice" i "štitaste stjenice" poradi toga što su oblika štita. Brojni su i rasprostranjeni po svijetu, poznato je preko 5000 vrsta. Najradije obitavaju na zeljastom bilju, drveću i grmlju. Dužina im je od 0.5 do 2.5 cm. Naziv ¨smrdljivi Martini¨ zahvaljuju sposobnosti izlučivanja izrazito smrdljive tekućine iz žlijezda na prsima kao obranu protiv neprijatelja.
Rasplodne organe imaju na zatku. Nakupine bačvastih jajašaca ženke ostavljaju na biljkama (nakoliko stotina odjednom). Iz jajašaca se razvijaju ličinke, a potom odrasli oblik. Ima pet ličinačkih stadija. Ličinke se uglavnom hrane biljnim sokovima do kojih dolaze bodenjem i sisanjem za što im služi dugo rilo u kojem se nalaze tanke bodlje (produljena donja usna). Kasnije neke vrste mogu postati grabežljivci ili se hrane biljnom i životinjskom hranom.
Neke vrste su veliki štetnici na kultiviranim biljkama (mahovini, krumpiru, pamuku i riži).
Najpoznatije vrste su:
- Eurydema dominulus - kupusova stjenica – glavni zlikovac
- Nezara viridula - zelena stjenica, štetnik na povrću i voću
- Palomena prasina - u šumarcima i grmlju cijele Europe, uzrokuje štete na grašku i lucerni