• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Vrijeme ti je za botriticide,a i za preventivu sklerotinije i pjegavosti.Obavezno neki sistemik - ja bih ubacila Score - ne pitaj me za karencu,ali ja bih,i Daconil - mislim da je od prvog sedmog zabranjen i povučen sa tržišta.ali ranije kupljene količine se mogu potrošiti.Acrobatu je skinuta karenca na tri dana,pa navali,budeš riješio fitoftoru i alternariju,jedne od većih problema u nadolazečim danima.Nezgodan je jedino jer ostavlja žute mrlje na plodovima,a šta ćeš,to mu je mana.
 

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
Score ima 3 dana karencu, tak bar piše u syngenta brošuri.

Nego kak ide paradajz. Mi prodajemo po 7 na manje, a za kuhanje po 6. Trenutno ide oko 200 kg dnevno.
 

oxygen

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
43
Kako da znaš???? Pa sam si napisao koja je aktivna tvar! ne možeš sad sa bakrom, koja je fenofaza rajčice, bereš li je za kasnije pa još ne bereš? Šta te trenutno muči kod tog paradajza? Nije problem ako ideš koji puta za redom sa istim preparatom.
Rajcica je u 5 danu faze cvijetanja,danas sam nasao na jednom stablu i prvi plod :),nakon tretmana sistematicnim fungicidom 24.08. primjetio sam da je (ili se meni cini)plamenjaca zaustavljena ili bar usporena.Zato sam danas pokidao sve listove koji su bili zarazeni,da bih sutra mogao bolje kontrolisati.Na preparatu Quadris pise da se sljedece tretiranje smije obaviti tek za min 10 dana,pa me to malo brine !
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A ide....Ja od danas na 10 kn.Neznam šta bude sutra na sajmu,tamo ima ovih što im deset previše za uzeti sada dok se može.Za kuhanje dajem na sedam,iako sam i taj radila na osam,ali ga imam malo pa ga nije problem utopiti.Stare sorte stalno radim na deset.Inače,ove godine nisam ništa prodavala ispod osam kuna.
Osim ovoga što je muž jednom na Zelenoj potepel na tri i pol.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma brus.Evo odradila ja sajam - koja makljaža....Ujutro utopila ja trideset kila roge na osam kuna,nešto pardajza na deset,i to išlo tako ko blentavo jedno pol ure,prvo su mi uzeli sve sitne pa nisam imala za uzvratiti - sve po dvijesto i po sto kuna,A onda - više nisam niti trebala ništa uzvračati.trgovina stala i ni makac.I gledam ja oko sebe i u roku keks polovim element - mafiozi spustili ciene - paradajz natrag na osam,roga na sedam.Uru vremena mi je trebalo da se ubacim u igru - kilavilo se nešto pomalo,a onda mi puko film - ušla u igru,i od onda predahnula nisam.Rasprodala rogu u roku zum,na sedam,ajd,uloviš nekoga na osam,paradajze,starinske sve na deset,normalni na osam rasturala,ali nije prošlo više od sto kila toga norrmalnoga.Baburu nisam prodala ništa - brojkama i slovima - ništa - ne računam par kila što me bakice iznervirale sa prebiranjem i prevrtanjem.Kog sam se vraga u mraku dizala i išla je nabrati sto kila.Eno mi je u kombiju.I paradajzericu sam morala dati na pet kuna - a kak krasnu sam imala - i nje mi je ostalo,ali malo,desetak kila..ma budem ja sutra na placu paradajz opet lupila deset kuna,tam ide.Ajoj,male krastavce sam na deset rasturila - što su me šokirano gledali kad ja lanem - deset - a je,macice,dok sam nudila i molila na šest,a,onda bili veliki oni od četiri cm,sad ovi od osam na deset dobri,kad drugih nema.
Moram pošpricti paradajze,a tak mi se neda - kako je krasan,sjajan,cakli se - kad ga muž pošprica bude opet zamusikan.
 

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Molim dobre znalce oko uzgoja rajčice za stručni savjet i pomoć. Naime radi se o rajčici Chibli, uzgoj na otvorenom, stradala je od plamenjače, ali ne u potpunosti, grane su pune ploda, ali problem je što jakooo sporo dozrijeva,a ovo hladno i kišno vrijeme tome ide u prilog tako da mislim da će do kraja propasti. Po mojoj procjeni još ima cca dvije tone ploda na biljkama, ako propadne to je prilična šteta. Sva rajčica po boji je blijedo crvena, fali joj što bi rekli dva sunčana dana da potpuno dozrije, ali nema pomaka već danima, kako leži dolje a zemlja je konstantno mokra počela je truniti, gledam ju svaki dan , mogla je već od stida pocrveniti. Čak više nema niti zelene da bi išla u npr turšiju već je počela žutjeti. Ne znam da li bi pomoglo da ju poberemo takvu i dali bi dozrela pobrana. Svaka ideja i mišljenje bi mi pomogla. Unaprijed hvala !!!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Beri ako je kako kažeš,ne čekaj.presortiraj onu koja ima simpome bolesti odvoji od zdrave,stavi u zatvorenu prostoriju,pokrij sa nečime,,onako,da bude zamotano.Za dva dana bi to trbalo biti crveno.Zapravo si izreguliraj,pokrivaj onoliko koliko možeš prodati u jednoj turi.Najprije odradi onaj koji je najrizičniji.Cijena mu je visoka i dobiti ćeš nešto za njega,taman da i ima naznaka bolesti ili početne gnjiloče.Spustiš cijenu,i prodaš.

Ah,da,nisam ti rekla zašto pokriti.Rajčica zriobom ispušta etilen.A etilen opet djeluje na zriobu.Dobivanje crvene boje.Kada je pokrito,on se zadržava ispod pokrivača i zrioba je ubrzana.Ma to ti je stara priča - svi veliki proizvođaći beru zelene paradajze,stavljaju ih u komore i kada kupcu treba,tretiraju ga etilenom i preko noći imaju crveni paradajz.Zato su oni paradajzi u trgovačkim lancina tako bljutavi i bezukusni.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Kornison. Poberi kako kaže Johabica, više budeš izgubio vani, pogotovo jer nagoveščuju nekoliko dana kiše. Između zelenih paradajza ubaci i poneki zreli za "komunikaciju", zreli opušta etilen i večja je šansa da pocrveni.I nemoj staviti u podrum na 10 stupnja, neka bude oko 20.Puno sreće.
 
Posljednje uređivanje:

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Hvala na brzim odgovorima. Znam za Ethrel, ali mislim da ne bi pomogao jer zdravog lista više gotovo da i nema, a i to što ima neće ovih kišnih dana preživjeti, evo baš najavljuju tako cijeli ovaj tjedan.

Negdje sam čitao i da takav pobrani paradajz valja pokriti najlonom sa rupicama, da diše a da se etilen ipak zadržava u prostoru oko rajčice.
Zanima me kolko otprilike debelo bi smio naslagati paradajz koji pokrivam i koliko bi mogao izdržati tako pokriven da ne počne trunuti na temp od oko 20 stupnjeva.

Istina je oko cijene, porasla je jer ga ove godine vrlo malo ima u vrtovima a bilo bi šteta da ga ne spasim na neki način, još k tome svakodnevno me zovu i pitaju imam li još one fine rajčice za kuhanje, tak da bi otišao ko alva.

Da, a ona rajčica iz trg centara kao da jedeš stiropor ni okusa ni mirisa, al bitno da izgleda jednak kao iz stroja.

Htio bih se ovim putem zahvaliti Johabici na prošlogodišnjoj preporuci za Chibli, doista veoma kvalitetan hibrid i prinos mu je za 10, odličan je za kuhanje, ali i za konzumaciju je među šampionima.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
...Negdje sam čitao i da takav pobrani paradajz valja pokriti najlonom sa rupicama, da diše a da se etilen ipak zadržava u prostoru oko rajčice....
Ako već ideš na tu kombinaciju, onda se za to koriste zrele jabuke (prošlogodišnja berba; Zlatni delišes ti je za to dušu dao). Može par rupica u foliji, ali nemoj previše; glavno je da su jabuke zrele/prezrele (to je voće koje luči najviše etilena; puno više od bilo kojeg drugog ploda).
Rajčica i kad je zrela luči vrlo malo etilena.
Na gajbu rajčica, 5-6 zrelih jabuka i folija... to je nekada bila komora za dozrijevanje.
:(y):
 

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
295
Trebao bih neku novu sortu rajčice za sljedeću godinu, jako krupan plod, za vanjsku proizvodnju. Hvala
 

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Hvala svima na savjetima, moja rajčica je uspješno sazrela (i većina već prodana) složena u letvarice i pokrivena samo agrilom, smještena u plasteniku. Jedino nikako stavljati rajčicu sa makar i malim oštećenjem, jer uništi ostale zdrave.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Zato sam ti i rekla - odvoji oštečene i prve ih isforsiraj.Što ostane - prodaš,šta ne,ne - .tako ti je to u životu.Pokušaš izvuči maksimum što se može.
 

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Hvala svima na savjetima, moja rajčica je uspješno sazrela (i većina već prodana) složena u letvarice i pokrivena samo agrilom, smještena u plasteniku. Jedino nikako stavljati rajčicu sa makar i malim oštećenjem, jer uništi ostale zdrave.
Ti se šališ ili ozbiljno?
Metnul si paradajze u plastenik gdje je vlaga min 85% i još ih pokril sa agrilom...
Pa to ti bu sve strunulo...
Paradajz mora biti u mračnoj i suhoj prostoriji,ako hoćeš da dozori,a da ne zgnjili...
 

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Ma ne šalim se temptation, jer sam mjesta za toliko paradjza imao samo u plasteniku, nije mračni prostor, doduše još je gore mreža za zasjenjivanje. A toliko je vlage u zraku pa i u vanjskim prostorijama da nisam imao izbora. Nije dugo bio u tome tak da je zgnjilo možda 5 % ukupno i to oni koji su imali barem malo oštećenje. Kako velim većina je prodana, tak da je ipak dobrim dijelom spašeno.
Ja neznam kome je ova godina pogodovala, vidim da mi i kupus koji voli vodu već pomalo trpi od toliko vlage u tlu i zraku. Paprike ima rekordni prinosi, ali ju nemogu skladištiti niti 2 dana kak spada, a da ne počne trunuti, puna je vode.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajmo @temptation,rekni koje ne trunu ,a ja ću zapamtiti i možda iskoristiti informaciju nagodinu,
 

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
Ovisno o načinu skladištenja svaka paprika trune neka prije neka kasnije, mislim da to nema veze sa sortnim karakteristkama ili hibrida, već sa načinom skladištenja pa i sa vremenskim uvjetima u kojima paprika raste. Kod nas na tržnici ove godine prodavači/proizvođači svako malo prebiravaju i izbacuju masu gnjile paprike, bila ona u vrečama ili u bananskim kutijama, pa onda još i svaki kupac voli ama baš svaku papriku malo pritisnuti da proba jel mekana ili tvrda, taman dok prstom ne napravi rupu na njoj i kaže ova vam je jako mekana, ma mekana joj ....:icon_butt:
 

Najnoviji postovi

Na vrh