• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Namatao sam prije oko stabljike i nije baš funkcioniralo zbog kačenja plodova.A i taj način kačenja je brži i služi mi dodatno za usmjeravanje rasta.Cijep rajčicu moraš do 4. kata dovesti u ravnotežu između vegetacije i ploda da bi poslije mogao sa njom dirigirati.Poslije 6. kata ju moram opet tjerati u vegetaciju jer je opterečena plodovima i ako nema dovoljne zelene mase smanjuje se cvijetnja.Kada bi vezao sa špagom oko stabljike nakon 6. kata to bi joj smanjilo lisnu masu na način taj jer se špaga usječe od tereta u stabljiku i stvara male rane koje iritiraju biljku.A kad je špaga usječena ne mogu staviti zakačke za plod jer oštečuju stabljiku.Na prvim dvijema slikama je Matias,8 ploda po katu a on je preko 200 gr,to cvijetna stapka ne može normalno izdržati.Na treći i četvrtoj slici je lilos gdje radim grane sa 10 plodova.Poslije ti selim kopče na više katove.Nisu ni skupe te kopče i traju više sezona.
 

Prilozi

  • CAM00960.jpg
    CAM00960.jpg
    57 KB · Pregleda: 198
  • CAM00961.jpg
    CAM00961.jpg
    56.1 KB · Pregleda: 186
  • CAM00962.jpg
    CAM00962.jpg
    60.5 KB · Pregleda: 187
  • CAM00963.jpg
    CAM00963.jpg
    62 KB · Pregleda: 164

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Moj paradajz nije tako lijep ko @sanjin, nije imao grijanja, smrzavao se i patio, ali je dosta dobro za onakve uvjete napredovao, i nakon svega, sad kad se našlo nekoliko zrelih plodova (ma to su izuzetci, do neke berbe će još proteći bar dva tjedna) - šok.
dvije sorte - dva paradajza dobre teksture, boje, ali bezukusna.
Ako u berbi bude ovako, budem se jako nervirala.
Isto tako, nije tema, ali ću reći - gledam papriku, to je već odavno trebalo biti u punoj berbi odkako su se zametnule - ali ja jedva na četristo kvadrata naberem svaki dan desetak kila. Ma i manje. I to nisu kapitalci od dvijesto - tristo grama. To su paprike sedam u kilu, nekih i više - to samo stoji i ne vidi se neki napredak u nalijevanju i porast.
Ovako nešto ja ne pamtim da sam imala. Inače je na lisnu masu nakon onih problema prekrasno napredovala, i na visinu - ali - ništa nije kako treba.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ništa nije kako treba.Paprika kao i kod tebe,ne raste,još izgleda da imam kasnu sortu.Rajčica priča za sebe.Lilos cvijeta 10-11 kat,došao iznad žice,lagano rozi drugi kat,moram ga spuštati a nemam gdje jer se nije obrao.Razmišljao sam i da grijem,ali koja onda mora biti cijena.Matias bude opet 600 grama,problem zašto prodaju.Cinto izgleda kao palma.Teška godina.Plus vječita vlaga,svaki suha latica koja nije otpala ili je negdje ostala skuplja vlagu i evo mjesta zašto bolest.Imam i bočno i krovno provjetravanje ali badava kad je vlaga posvuda.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ja mislio da samo kod mene problem,paprika stajala na mjestu kad sam je posadio skoro pa mjesec dana,tek sad je počela cvjetati,a posadio sam je 15.04. a kod susjeda već svaka ima par velikih plodova a sadio u isto vrijeme kad i ja,kako je to moguće,možda je imao starije flance,ili sam ja svoju zeznuo sa dušikom,išao sam prihranu ureom kad je bila u rasadi da malo dobije boju jer je žutjela i to ju je valjda blokiralo,čak sam imao i simptome kovrčavosti nakon sadnje,e sad jel je to ,neznam. A rajčica je dobro krenula i dobro napreduje,njoj ništa nije smetalo a isti tretman je imala i u isto vrijeme sađena.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma da, svi nešto imamo, a nitko ništa ne piše, kao sve dobro, sramota, jelte, priznati da nešto pošlo krivo, samo ja od sebe radim idiota i velim - e, ili sam nešto za.ebala, ili me nešto za,ebalo..... mene nije - radim, griješim, propustim nešto odraditi na vrijeme, ili sam zbog više sile jednostavno nemoćna - to mi je dio posla - odraditi ga više ili manje uspješno. Kako kada....ponekada sve ispadne savršeno, a ponekada izvlačim na iglene uši. Iako, moram priznati da mi se ovakve stvari još prije ttri - četiri godine nisu mogle dogoditi ako nije u pitanju bila viša sila.
Nisam savršena, ne znam sve, a ponekada i ono što znam ne odradim kako treba.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
E lako je biti bez greške kada vrijeme dozvoli,mislim da je to najbitniji čimbenik,lako je kad je sve idealno,ali ovakvi šokovi su opasni,što je i normalno da biljka to teško podnosi. A i čovjek se opusti,kao znam sve pa nije problem,a kad nisam znao više sam pazio i nije se često dešavalo da zeznem.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Vidimo kakvo je vrijeme par tjedana unazad.Temperatura dnevna 18, nocna 12, temperatura za vegetativni rast a ne za reprodukciju.Da bi rajcica lijepo zrelila treba joj 24 i luksi,a postenog sunca bilo jako malo.Zato i imam takvu borbu sa njom.Bilo je dana kada je bila maltene cijeli dan rosna,trebas rezati zaporice i odvecne liste a sve to sa oprezom zbog vlage jer se rana u jednom danu ne zasusi.Posto se smanjilo i zaljevanje,ima dana i bez,tesko je sa nekom formulacijom gnojiva stimulirati suprotan rast.Taj preokret u vegetativni smjer rasta sam najvise primjetio na tikvicama.Ima vec tjedan dana da na tikvicama nema niti jedan jedini muski cvijet,vidi se da ju "rasplod" ne zanima, samo zeleni rast. Mozda nam @labavi nabavi malo sunca...
 

Morrison

Novi član
Tu od
27 Pro 2013
Poruka
19
Pozz forumaši,evo i moje prve ture na kojoj je malo prevelika tezina za biljku na prve dve cv grane .
1653865014850352


picture.php
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja sam jednu sortu - ne hibrid, iako se i on već pomalo negdje crveni, počela brati - ali onako, sramežljivo, na komade - šest u četvrtak, petak, desetak budem danas za sutra za plac.....ništa spektakularno, ali, krenulo je na iglene uši.....
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Vi na kontinentu počinjete kad i mi u priobalju. Mi, također, već par dana beremo za guštat u salati, a jučer ubrali prvu kašetu za stol na tržnici. Sorta CINTO RZ, sađena 11.03. - od sjetve do berbe točno 120 dana.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kod nas je uobičajeno oko desetog šestog početi - prve ozbiljnije količine. Sada bude to malo, pomalo, iako je ranije počelo.
Baram kod mene. Možda će netko imati već prave berbe.

Imam botritisa pun kufer.
 

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja nemam problema sa botritisom odradim uvijek preventivno sa Dakonilom.
Sada se vrijeme stabilizovalo pa nebi trebalo biti većih problema.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Moja najjača ovogodišnja berba paradajza - dvanaestak kila - :(giggle)::(giggle)::(giggle):

20150602_200256_zpsnu7vxyqq.jpg
[/URL][/IMG]
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Johabice jel su to kupci u tvojem kraju skužili da paradajzi rastu na biljci, a ne izlaze iz kalupa i da imaju okus i miris.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,822
Jo,zaštita od prejaka sunca a ujedno ako dođe kakva nevera da malo zaštiti.
 

Najnoviji postovi

Na vrh