• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Krastavci 10-tog ožujka,to je stvarno hrabro...i ja sam nekad davno imal takve probe i uredno pušio na svemu...
Ja imam grijanje,pa još ništa nisam posijao,jer salatu neću pobrati prije kraja trećeg mjeseca...

Skal

Član
Tu od
15 Lip 2011
Poruka
31
Hektora posadi i nemaš brige
Hektor ji determinantni tj,sadi se bes potpore proizvode ga francuzi meni se pokazao mnogo bolji Wizard od iste firme , nekako je bolji ima vise zelene mase bolje čuva plod od sunca i bolje je obojen po prinosu su slični

JuRa2

Član
Tu od
10 Sij 2016
Poruka
72
Paradajz mi je nikao oko 90%, mozda i malo vise.
U pitanju je Mondial koji je bas nezgodan po tom pitanju.I danas sam nasao po neku klicu koja jos nije izbila.
Imalo je oko 10% vise semena u kesicama pa ako gledamo na taj nacin od 1000 semenki niklo je preko 1000 biljaka.Videcemo kada ga ispikiramo.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Budem sutra stavio više slika.Ovo je presadnica za prvu turu sadnje,Lilos grapolo

Prilozi

• CAM01642.jpg
    CAM01642.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 98

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Paradajz mi je nikao oko 90%, mozda i malo vise.
U pitanju je Mondial koji je bas nezgodan po tom pitanju.I danas sam nasao po neku klicu koja jos nije izbila.
Imalo je oko 10% vise semena u kesicama pa ako gledamo na taj nacin od 1000 semenki niklo je preko 1000 biljaka.Videcemo kada ga ispikiramo.

Odlican odabir, idem i ja s mondialom medutim je ove godine nesto sporije nicanje? Ali je proklijao i nadam se da ce biti sve ok.

@ sanja

Kako uspijete prodati lilos na tržnici? Ili idete na veliko? Meni su se kupci masovno žalili, berberana isto. Sve je okus tipa bele. Baš loše.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Nemam problema sa maloprodajom niti se itko žalio na njega.Vjerojatno ima nešto i u razlici između tvoje i moje zemlje a vjerojatno nešto i u geografskoj širini i podneblju.Lilos imam jer je exstra rani,ne smeta mu toliko kratkoća dana niti temperaturna kolebanja.Recimo za razliku Matias posađen u tom roku ide jako u vegetaciju,zna odbaciti u hladnijim noćima cijeli prvi kat,pogotovo ako je velika vlaga u plasteniku.Lilos je dosta i samoplodan,kod mene se kreće ako je cijepljen oko 200 - 220 gr,običan ako ne paziš na prihranu 140 -160 gr.Jako dobro prihvača manipulacije sa brojem cvijetova i sam cvijet je otporan na vručine i hladnoću,cvijet se oplodi na 40 i na na 4 stupnja,imao sam oba extrema,sad tu ne možemo previše govoriti o kvaliteti ploda na tom extremu ali puno rajčice iznad 30 ili ispod 10 odbacuje cvijet.Na ovoj slici lilos cvijetao u negrijanom prostoru kad je vani u jednom trenutku noćna temperatura pala na 1 stupanj.Plodovi su u 10 dana došli do veličine manjeg oraha.To je bilo krajem mjeseca listopada.

Prilozi

• CAM01472.jpg
    CAM01472.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 76

lakan54

Novi član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
4
Pre nekoliko godina sam radio Lilos bio je izuzetno rodan i lep na izgled ali ukus ocajan i mnogo kupaca sam izgubio.Pozdrav

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Znam da se oplođuje odlično. Mondial je recimo na petoj etaži imao po 2,3 ploda dok lilos 4-5 ali što vrijedi kad bih izgubio sve mušterije. Sva sreća da je probano samo 100s.

Zato ja u tunelu mondial na 4 etaže, 450 biljaka na kvadrat i super. Ni bolesti ni ničeg. Prva i druga etaža su mu ujedno i najbolje. Za pravi plastenik je priča drukčija, tipa cinto itd

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Danas

12651016_879900385441642_6209830089310090710_n.jpg

lakan54

Novi član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
4
Dali je neko koristio FERTOR i SIFORGU kao zamenu za stajsko djubrivo u plastenickoj proizvodnji povrca.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Fertor naravno

Ispričavam se, na 100 m2. Vjerujem da su svi shvatili, koji nisu ti i dalje sade rajčicu bez okusa i mirisa. Pa se pitaju zašto kupci ne cijene kvalitetu.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
U današnje vrijeme moraš imati minimalno 5 vrsta paradajza u prodaji...sa barem jednim od njih moraš pratiti cijenu ostatka ekipe na tržnici,jer inače gubiš mušterije i njega ćeš uvijek prodati najviše (zbog cijene)...
Okus tog najjeftinijeg paradajza je potpuno nebitan,jer isti takav prodaje i susjeda Bara na štandu desno od tebe i susjed Joža lijevo od tebe i Konzum,Lidl,Plodine itd...
Na ostalim vrstama (koje oni nemaju u ponudi,jer ih nemaju gdje kupiti) se skupljaju mušterije i postiže cijena...
yJGALcr.jpg

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
@samko,bez ljutnje,sada sam izbrojao da sam u 9 godina imao 20 vrsta hibrida i nekoliko običnih i niti jedan nije bio bez okusa.Niti jedna sjemenska kuća ne proizvodi rajčicu koja bi bila bez okusa,nema logike,zar ne ?Za okus rajčice odgovaraju sami proizvođači.Koliko proizvođača bere rajčicu čim zarumeni,pa se stavlja na toplo na "dozrijevanje" jer se mora biti prvi na tržištu.Koliko proizvođača ostavi rajčicu da dozri na stablu (ne mislim na rajčicu u ljetu kada ne ide prodaja),kida se previše lišća pa rajčica zri na brzinu od stresa,šopa se sa kalijem nitratom( ne razmišlja se šta radi dušik velikim količinama niti da su biljci potrebni drugi elementi koji život znače).Da li znamo da generativna i vegetativna rajčica traže različita formulacije gnojiva,postoji rajčica koja traži EC 2.8-3.2 (inače se EC kreće od 1.6 -2.0),razlika između rane i kasne sorte (nije u brzini sazrijevanja),ima još puno razloga zašto... Moj primjer,prošle godine Cinto bio dobar,ove godine katastrofa,sjeme iz iste vrečice.Ravnao sam teren u nagibu,promjenio strukturu zemlje koje mu više ne odgovara,nije kriv Cinto,zemljište mu više ne odgovara. Matias kod mene i Matias kod tasta 100 km dalje kao da nije ista sorta.Znam čovjeka koji 10 godina sadi Relly i svake godine baci mjesečno količinu jer jako puca ali on ga sadi dalje jer tu je neka navika i njemu je on jednostavan za uzgoj i kad mi se netko hvali da je na 5 kata dobio 4 kg...Puno ljudi sadi krupnu sortu iz jednog razloga: nečemo mu dati sve što treba pa ne će biti 300 gr ,biti će 200 gr.Svaka zemlja ne odgovara za svaku sortu rajčice niti je svaki proizvođač spreman pratiti svaku rajčicu u uzgoju,svako pronalazi ono što njemu odgovara,da li fizički ili financijski.
Evo par slika,još malo pa ćemo u zemlju.

Prilozi

• CAM01653.jpg
    CAM01653.jpg
    79.5 KB · Pregleda: 126
  • CAM01654.jpg
    CAM01654.jpg
    56.4 KB · Pregleda: 217

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Temotation, nažalost u vukovarsko srijemskoj županiji tržnice zapravo više ni nema. Ostali su još poneki proizvođači. Uzornih ni nema. Mušterije se znaju napamet. Standard u banani i pada.

Što će meni 5 vrsta? To su već tjeranja maka na konac. Ja sam proizvođač koji prodaje na način kvaliteta ispred kvantitete. Dobro je imati više vrsta, isto koliko i loše.

Nikad cijenu ne dižem zbog potražnje i nikad ne varira već ide linearno sukladno s mojim izdatcima. Jer ne bih ni zelio da mi to netko radi.

Sanja nemam ja nikakve ljutnje i post je više bio usmjeren onome tko mi je odgovorio. Svi oni imaju neki okus i miris naravnp. Nisu voda. Ali ne volim vidjeti kad se proizvođači orijentiraju samo na taj profit i idu ajmo reći na hidropon i slično. Smatram da to nije dobro za poljoprivredu. Jer ako svi budemo gledali isključivo na profit budemo brzo završili u lošoj poziciji. A nije daleko taj scenarij. U svakom slučaju treba proizvoditi u Hr ali ako budemo kopirali ove kao napredne zemlje i njihovu staru tehnologiju, opet ćemo ostati iza.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
temptation, štand ti izgleda prekrasno,svaka čast na ponudi i urednosti. još ti fale moje breskve i kornišoni i da vidiš love haha

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
i onda dođeš u plastenik kod nekog selje belje koji uopće ne vodi toliko brige oko uzgoja a ubere paradajza istu količinu kao recimo ti koji to dovedeš do savršenstva.

Najnoviji postovi

Na vrh