• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,063
Zena kupila flance i stavili u plastenik, a s obzirom da bilo jako vruce u plasteniku zena rekla da ga otvori. Sa sjeverne strane imam vrata a s juzne 3 prozora. Jel moguce da mi vjetar spalio paprike i paradajz ili je nesto drugo u pitanju? Doslovno izgledaju spaljeno...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,063
A onda ih je sunce spalilo...koje bi bilo rjesenje? Sjena na plastenik gore? Nisam doma...slikam sutra...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,114
@llmb0611 i @DARIJUS ovako izgledaju naše paprike, bliže vratima, okvirio sam ih s crvenom crtom. Supruga sumnja da su pozeble od hladne noći i jakog mraza, koji dan iza sadnje?

Paprika 1.jpg
Da li Vi razgovarate o jednako takvoj pojavi?

Paprika 2.jpg

(To sam malo prije fotkao, dok sam išao postaviti i kolce pokraj paradajzi...)

unnamed (2).jpg

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
296
ti "nekaljeni" flanci kod susjeda, radi se najčešće o izduženim prijesadnicama golog korjena, koje kad dođu iz klijališta ili plastenika na sunce, dobiju opržotinu od sunca po cijeloj stabljici.
Na suncu su bili i jedino se supstrat posušil brzo. Nekakvih anomalija ili prženih listova nije bilo. Sad idu malo na hladno, ali je problem kaj nemrem ostaviti preko noći vani. Temperatura je od 8-10 stupnjeva, ali stalno divlja neki vjetar

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,063
1000026198.jpg 1000026197.jpg
@DARIJUS i jel bi bilo to od sunca? Ili kombinacija svega? Ocito da to nisu bili bas cvrsti flanci...

Uzeo dns kod zene.doma koja ih ima u otvorenim plastenicima...mislim da tima nebi smjelo nastetiti sunce...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,985
stabljika je još uvijek zelena, što znači da ima poprilične šanse da se oporave...pojava suhih/oprženih dijelova stabljike, e to je onda nepovratno uništen flanac....zaštita i blaga prihrana, i vjerujem da će se oporaviti, tj. potjerati nove zdrave listove. Klasično skuhani paradajz, otprilike kao i @plus papričice...
Listovi su nježni, noću ih dodatno namoči rosa (neki i skroz premoče), a netko prekasno otvori plastenik i listovi se skuhaju, kapljice rose se ponašaju kao male leće i spale list. Što mlađi i nježniji listovi, to veća šteta, ali kao što sam rekao, dok stabljika nije oštećena, ima nade u oporavak.
amateri... ;)
Ne zatvarajte plastenike, a ako zatvarate, nema spavanja duže od 6.00.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,063
otvoreni je plastenik bio skroz i ja sam mislio da je to krivo zbog vjetra i malo nižih temperatura...nisam ga uopće zatvarao od kad smo stavili flance..uzeo sam druge flance, idu ovi van...pa ćemo vidjeti što će biti...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,114
@DARIJUS hvala ti na odvojenom trudu i komentaru. Ti si tu istinski profesionalac, a mi zaista jesmo amateri (y), ovo nam se dogodilo prvi put, ali i prvi put smo ispod plastenika ubacili PVC, najlon, jer je original pokrov rupa na rupi, sve se raspalo, nebitno. I dalje se s njim mučimo i učimo. Hvala ti 🙂
1000019275.jpg
Bude ipak nekaj i ostalo za na tanjur 🙃
Lp

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,985
otvoreni je plastenik bio skroz i ja sam mislio da je to krivo zbog vjetra i malo nižih temperatura...nisam ga uopće zatvarao od kad smo stavili flance..uzeo sam druge flance, idu ovi van...pa ćemo vidjeti što će biti..
nemoj ih skroz otpisati, zapikni ih negdje gdje neće smetati, mogu se i kasnije prepuknuti i posaditi na trajno mjesto...šteta je baciti, ovo je zadnja slika domaći debeli paradajz...
što im se dogodilo ustvari, spada u domenu babe vračare (nisam imao baš takav slučaj još vidjeti).
jedna od mogućnosti i da ih je neka prihrana spalila, jer ide s ruba lista prema stabljici...
svaki dan, nova prilika za novu pizdariju, to je takva proizvodnja...bar nije dosadno ;)

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,063
Peleti ga skurili onda...imal sam nekaj plantele pa dok sam.stihal sam malo pobacal...stvarno nisam puno...ali ocito bilo i to previse...

Najnoviji postovi

Na vrh