• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalice

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
307
@Axial a to sam vidio i ja. Do početka sljedećeg proljetne sjetve imam vremena da smislim i razmislim kako ću i šta ću, pa treba krenuti na vrijeme. Dobru bazu tj 10godišnji ogled imam, tj pokazalo se šta je bolje e sad to treba primjeniti na veliku površinu. A problem su mi samo proljetne tj širokoredne kulture. I kako da riješim korov u redu biljke (osim Motikana 😂) . Dosad sam čuo podijeljena mišljenja o onim eko drljačama/česljevima.
Što se tiče prskanja u redu, slažem se. Svaki pesticid djeluje i negativno na kulturu, ali ne bih prskao čitave redove nego samo dionice/sekcije redova u polju gdje znam da je korov prisutan. Prvo mi je cilj nabaviti/posuditi češalj da isprobam jednu sezonu pa ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo ići, ali zasad je smjer definitivno što manje pesticida na njivi!!
A što se tiče prskanja kukuruza i tih noviteta, pisao sam već o tome kako je to jedna 'zaokružena priča'. Stvori problem - ponudi rješenje, tako nažalost funkcionira sustav. Kad sam prije 12g na predavanju BC rekao da će biostimulatori,aminokiseline itd postati osnova za sačuvat prinos, nitko nije vjerovao. A sad se upravo to događa, malo tko danas može bez njih izgurati dobar prinos.
@AntonioJD na pšenici se to najlakše primjeti, praktički 'golim okom'. Iz mog iskustva, kad je brix iznad 14+ lema ne postoji na tom usjevu :)
@ZGseljak već godinama 145-170 kg/ha....Ima kod nas dosta njih koji tuku 320-350kg/ha...
@batad Zahvaljujem!

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
714
trebalo bi zajedno 'upregnuti' jednu malu kameru za svaki red koja bi snimila situaciju sa korovima u tom redu zajedno sa elektroventilom koji bi puštao sredstvo na tom mjestu gdje se ustanovi korov..... sve zajedno spojeno preko nekog malog računala koje bi obrađivalo sliku sa kamere i odlučivalo o puštanju sredstva, možda i nešto (netko?) što bi se dalo naučiti kada da pusti sredstvo.... mislim (a to je drek znati) da će se brzo pojaviti mali jeftini sustavi AI koji bi mogli voditi takve procese
Postoji video sa funkcionalnim uređajem koji radi principu lokalnog djelovanja, samo ne uništava korove herbicidom - nego usmjerenim laserom (plamenom). Bez pune automatizacije takvog procesa - realno gledano - nema tu komercijalne budućnosti. Kamere su postale jeftine, samo će trebati složiti 'pamet' i malo se boriti sa dječijim bolestima (kao prašina na lećima kamere). Kada se već ide u razvoj takvog uređaja onda bi blo dobro u potpunosti izbjeći kemiju (herbicid).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,926
Nekaj slično (prototip) je Leško izlagal na Velesajmu pred par godina...

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,571
Ima prskalica koje sa senzorima puštaju otrov samo na korov, e sad koliko se to koristi u praksi nisam baš viđao, a i pitanje cijene...

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,987
Bio na Dunav-Soji u Somboru prije par godina, cca. 250ha = isplativost u godinu dana.

Da pojasnim, lokalni proizvođači iz Srbije, momci seljaci ujedno i IT studenti. Jedno 5 puta su jeftiniji od "origigi" proizvođača, a koriste poprilično istu opremu, samo je razlika u softwareu, ali radi dobro.

Imam negdje i snimak, samo ga treba naći...

Posljednje uređivanje:

avialias

Dobro znana faca
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
583
trebalo bi zajedno 'upregnuti' jednu malu kameru za svaki red koja bi snimila situaciju sa korovima u tom redu zajedno sa elektroventilom koji bi puštao sredstvo na tom mjestu gdje se ustanovi korov..... sve zajedno spojeno preko nekog malog računala koje bi obrađivalo sliku sa kamere i odlučivalo o puštanju sredstva, možda i nešto (netko?) što bi se dalo naučiti kada da pusti sredstvo.... mislim (a to je drek znati) da će se brzo pojaviti mali jeftini sustavi AI koji bi mogli voditi takve procese
Postoji video sa funkcionalnim uređajem koji radi principu lokalnog djelovanja, samo ne uništava korove herbicidom - nego usmjerenim laserom (plamenom). Bez pune automatizacije takvog procesa - realno gledano - nema tu komercijalne budućnosti. Kamere su postale jeftine, samo će trebati složiti 'pamet' i malo se boriti sa dječijim bolestima (kao prašina na lećima kamere). Kada se već ide u razvoj takvog uređaja onda bi blo dobro u potpunosti izbjeći kemiju (herbicid).
Sve stoji i već postoji i ako nemaš 1000ha neispativo ti je kupiti to.

Najnoviji postovi

Na vrh