Re: Prskanje voćaka
@maestro91
Za krečenje radi mrazopuca je sada več kasno. To bi trebao napraviti na početku zime i ponoviti krajem siječnja ako se kreč oljušti. Ako imaš volje i vremena, neče škoditi ali neče baš ni pomoči. Možda češ uništiti kakvo gnijezdo krvave uši, ako se slučajno zadržava oko cijepljenog mjesta.
Inače je stari recept (mislim da od Krpine). 5:5:5. 5 kg gašenog vapna, 500g močivog sumpora, 500g soli i vode ovisno, da li češ nanositi kistom ili prskalicom. Ako češ prskati onda procijedi mješavinu preko hulalopke.
Baš mi je drago, da smo ponovno razjasnili te razlike.Prvi primjer: recimo, ako piše količina preparata po ha (npr. 3 kg/ha) svejedno je jeste li ta 3 kg stavili na veliki vučeni atomizer od 1000 l i to rasporedili na taj 1 ha nasada ili ste 3 kg preparata stavili u nošeni atomizer od 440 l i i isto time oprskali taj isti 1 ha nasada. U ovom slučaju bitna je ta količina preparata/ha, iako je u ovom drugom slučaju koncentracija znatno veća.
Drugi primjer: za neki preparat je navedeno da se koristi u koncentraciji od 0.1 % (100 ml na 100 l vode ili 10 ml na 10 l vode). Za obične leđne prskalice to je OK. Ali, leđni atomizer troši znatno manju količinu vode i tu količinu preparata treba staviti na manju količinu vode, da se postigne isti učinak
@maestro91
Za krečenje radi mrazopuca je sada več kasno. To bi trebao napraviti na početku zime i ponoviti krajem siječnja ako se kreč oljušti. Ako imaš volje i vremena, neče škoditi ali neče baš ni pomoči. Možda češ uništiti kakvo gnijezdo krvave uši, ako se slučajno zadržava oko cijepljenog mjesta.
Inače je stari recept (mislim da od Krpine). 5:5:5. 5 kg gašenog vapna, 500g močivog sumpora, 500g soli i vode ovisno, da li češ nanositi kistom ili prskalicom. Ako češ prskati onda procijedi mješavinu preko hulalopke.