Svaki drugi dan idem prigledavat pšenicu.
Do pred koji dan nije bilo balca, danas ga ima toliko kaj su mi hlače pozelenile dok sam hodal po žitu.
I sad veli kolega Pajdaš, ne treba koristiti insekticide.
Da se to ostavi još par dana, oni bi sve pojeli.
Sutra prskanje, samo više ni sam nisam pametan s čim, jel vecinom ih ima i poslije prskanja.
Vec godinama muku mucim s pšenicom i mislim da to gov*o budem izbacil iz proizvodnje.
Ja nigdje kolega nisam napisao da sam odjednom ukinuo insekticide tj pesticide u svojoj proizvodnji.
I da i dalje odgovorno tvrdim, ne trebaju insekticidi, općenito pesticidi, i to pogotovo u količinama koji se koriste. U njivama koje radim 10-15 + godina, nisam ove godine nijednom koristio još pesticid...Zasad nema potrebe, pratim stanje već 10ak dana, baš za lemu, s obzirom da se lema zadržava kod mene samo na uvratinama prva 2-3m i do međa, to je 'znak' da ju moja pšenica ne zanima, tj nije joj 'privlačna' jer da jeste, već nakon 2-3dana proširila bi se na čitavoj parceli, tako da nema potrebe za insekticidom.
ALI da bi se do tog stadija došlo nije dovoljno samo odjednom 'izbaciti insekticide' i to je to, lema će nestati 😂 . Zašto je veliki napad leme?! Pa jer je velika većina pšenice u HR 'umjetno napumpana' pa izgleda 'dobro na oko' a takve pšenice su raj za razvoj leme + sve ono ostalo što se radilo prethodnih godina.
Da bi se došlo do toga da ne moraš koristiti insekticid, to je proces koji traje..A da bi se shvatilo i razumilo zašto uopće lema napada eh to je već široka priča. A nadam se da će kroz 2-4g krenuti i terenske demonstracije kod mene pa ćete lakše shvatiti o čemu pričam i da se može bez pesticida zadržati visoki prinosi i dobiti kvaliteta! Sredinom juna bi trebalo biti opet kod kolege iz Poljske (blizina Krakowa), takva 'terenska demonstracija'. Ja sam išao prethodne tri godine, ako dobijem i ove poziv idem, pa mogu povesti 1-2 tko je zainteresiran. (samo je kotizacija malo skupa, prethodne godine 750e, plus put sam plaćaš..) ali isplati se! To je u HR apstraktno još uvijek da se može ostvariti visoki prinosi i kvalitet bez pesticida, dok vani već ima dosta proizvođača koji uspješno skidaju rekorde bez pesticida samo zbog takvog načina proizvodnje nisu baš marketinški popraćeni jer to ne odgovara modernoj poljoprivredi
Npr taj poljak kod kojeg idem, tj nadam se da će održavati i ove godine demonstracije, nije 'regenerativan' (tj po definiciji EU pravilnika i ove konzervacijske polj.) jer kolega koristi i dalje plug redovno. On je nešto kao 'polu-ekološki', tj uzgaja bez pesticida ali koristi um.gnojiva ali u ograničenim količinama (tj nešto čemu ja težim zadnjih godina)..Prije dvije godine sam bio u žetvi, skidao je pšenicu s proteinom 18.4 u proizvodnji bez pesticida a prinos neću ni reći koliki je bio
Fun fact: Većina kolega nije ni svjesna da npr upotreba glifosata godinama na svojim poljima donosi i do sve većih napada leme...Da ne bude, da netko krivo shvati, ne privlači ju direktno glifosat ili šta ti ja znam, ali njegova primjena godinama je jedan od čimbenika proizvodnje koji stvara/gradi uvjete za napad leme i ostalih bolesti indirektno u sljedećim godinama
(povežite npr od nedavno moj jedan post u vezi glifosata, točnije ostataka glifosata u tlu pa ste već na dobrom tragu zašto npr glifosat stvara uvjete za napad leme, iako to je samo mali dio priče zašto leme i bolesti sve više).
Nasjmiješniji su mi promoteri i reklame, kad kažu selektivan, nije štetan za usjev😂 A zar se nitko nikad nije zapitao zašto na svakom sredstvu piše max dozvoljena količina po ha?!?