• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva-žetva, 2011.-2012.-2013-2014

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
350-400kg sjemena/ha????

Sklop - gustoća sjetve određuje se prema zahtjevima pojedine sorte i prosječno je 600 do 700 izniklih biljaka po m2, ili 250 do 300 pa i više kg/ha sjemena za najzastupljenije sorte iz dosadašnje proizvodnje. U kasnijoj sjetvi ili ako predsjetvena priprema nije obavljena kvalitetno, sjetvenu normu treba povećati za 10-20%. :D

Kod mene se sije domaća, pa bacimo 450-500 kg na 2 jutra i nema brige za rijedak sklop, a sjeme nije skupo i svi sretni i zadovoljni! :partyman: :p

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
kada je kod vas žetva, ranije nego kod nas u istri??

50 - 60 (niža cifra ide ako je lošija zemlja, veća cifra samo u najbolju zemlju...najbolje staviti recimo 55 ) kg marija 70cm njena visina (na hektar 250-300kg)
37 - 42 renan 95cm visina
50 - 60 Super žitarka 75cm visina
50 - 60 gabi 85cm visina
50 - 60 patria 90cm visina

sada po meni najbolje marija jer ako imate dosta bure dole mozda bolje da je neka niska i poslije se lakse izore to al u to nisam jos previse siguran, treba vidjet kakva je vlaga...

ako ne onda renan ili s žitarka bi ja stavia, renan je se je pokazala dobra svugdje gore su cifre koliko kg ide na 2000 kvadrata.

eto to je moje misljenje... i nikako na njivu di je lani bila psenica ako se nzna to nu...

visina nema veze, vjerojatno si imao mariju, al s prinosom nema veze...

samo nemoj sanu sijati

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
Sklop - gustoća sjetve određuje se prema zahtjevima pojedine sorte i prosječno je 600 do 700 izniklih biljaka po m2, ili 250 do 300 pa i više kg/ha sjemena za najzastupljenije sorte iz dosadašnje proizvodnje. U kasnijoj sjetvi ili ako predsjetvena priprema nije obavljena kvalitetno, sjetvenu normu treba povećati za 10-20%. :D

Kod mene se sije domaća, pa bacimo 450-500 kg na 2 jutra i nema brige za rijedak sklop, a sjeme nije skupo i svi sretni i zadovoljni! :partyman: :p

najbolje bi bilo da sjetvenu normu povećate za još kojih 20%!...ma dajte ljudi da li ste vi svjesni koliki razvoj bolesti potičete sa takvom gustom sjetvom,pa ja sam prije dvije godine ludwig-a sijao 150kg/ha,rennan sijem 180kg/ha,a fiestu na 270-280kg/ha.fiesta opravdava ovih 250-300kg/ha što si napisao u citiranom postu,ali nikako ne opravdava 350-400kg/ha jer takve su se sorte sijale prije 30g.,a možda ni tada.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ljudi dragi,postoji sjetvena norma koju ima svaka sorta i to je pravilo svih pravila,drugo je ak nas zajebe vrijeme i loša godina,pa recimo sklop izmrzne ili ga pojede voda to nemožete spriječiti 100% ali poprskati i zaštitit žito to se mora ako se hoče nešto i požeti jer nemaju stranci baš tako bolju zemlju nego mi moramo promjeniti neke svoje zatucane navike ,bez ljutnje jer nikog ne prozivam poimence,recimo ja ču osobno ove jeseni sijati jedan hektar bez oranja i bude žito 100% dobro mada če me susjedi opet bljedo gledati a šta mogu kad sam takav:partyman:

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Ok, kritika je na mjestu, i slažem se sa svime navedenim, ja sam napisao kako mi sijemo i do sada nije bilo nikakvih problema 8)
Puno je toga što kod nas treba mjenjati, ali će i to valjda doći na svoje kada dođu neka normalnija vremena za privređivanje i bilo kakav posao uopće... Dosta je toga improvizorija i radi se kako se može, a ne kako bi trebalo, tako da se i samim time radi krivo dosta toga, ali eto forum je tu da se razmjene iskustva i podjele razmišljanja! :partyman:

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
Ok, kritika je na mjestu, i slažem se sa svime navedenim, ja sam napisao kako mi sijemo i do sada nije bilo nikakvih problema 8)
Puno je toga što kod nas treba mjenjati, ali će i to valjda doći na svoje kada dođu neka normalnija vremena za privređivanje i bilo kakav posao uopće... Dosta je toga improvizorija i radi se kako se može, a ne kako bi trebalo, tako da se i samim time radi krivo dosta toga, ali eto forum je tu da se razmjene iskustva i podjele razmišljanja! :partyman:

točno

a sada ja nikako nebi preporučio više od onoga šta sam ja napisao ako se siju one sorte koje su dobre za mlinove, za kruh.

i to veće cifre samo ako je zemlja jako dobra, ako stavite više dolazi do malih i zlomljenih zrna i radite trošak te se ništa se ne dobije stime, nista kvalitetno.

ako je samo za prihod svako radi po svome, ako vam je do kvalitete drzite se pravila i nece izostati... i uvijek sam da se stavi domaće gnojivo i to kako piše jedanput u 3,4 godine

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
ja sijem otprilike 250 kg na ha. i sijem sortu koja bude u trgovini jer nemamo baš nekog izbora ovdje dolje
zanima me koja je cjena sjemena za ovu godinu

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
to je u redu ali ako je renan onda je previše, ako je neka druga je super.

koliko m imaš za posijati? i za sta ti sluzi poslije?

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
U nas nema divljih svinja ...a neznam ti za sortu za kruh ja tražim samo da ima prihoda... tj da mi dade dosta jer sam preklani imao dvije bačeve od dva stolitra a susjedna njiva dva badnja od sedam stolitara a to me jako rine .a isto smo sve radili

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
svaka sorta bi ti trebala imati isti prinos više manje ako se sije po reguli

možda si i pregnojio pa ti je došlo manje

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Daj ne pričaj gluposti sit sam toga da sve raste bez gnoja itd.Bolje je da baci umjesto 150kg 15ice, 100kg 7ice.
15ica je lako topiv oblik gnojiva i ona je pogodna za startnu gnojidbu u prolječe,a dok ovi drugi su teže topivi oblici.itd

A gdje je taj zakon zapisan?? 15-ica i 7-ica imaju iste oblike gnojiva, osim što je razlika u samom postotku. Može biti samo razlike u brzotopivosti dušika koji može biti u nitratnom ili amonijskom obliku, ako je amonijskom onda duže traje. P i K su ISTI i u jednom i u drugom gnojivu, P topiv u limunskoj kiselini i nešto malo topiv u vodi, K topiv u vodi.
I P i K su sporo pokretljivi elementi u tlu i sigurno se neće isprati u dublje slojeve ni kroz desetak godina, a kamoli preko jedne zime. Zato dečec, malo literature u ruke i puno prakse pa tek onda soljenje pameti drugima.
A svako gnojivo, osim naravno same prihrane, najbolje je zaorati jer nema te kulture koja neće pustiti žile na 20-30 cm dubine, a ako se gnojivo nađe u gornjem dijelu tla i ako nastupi suša onda od tog gnojiva nikakva korist, osim što biljke ostanu nerazvijenije nego bi bile i bez tog gnojiva jer ne puštaju žile u dubinu u samom startu, a kasnije ne mogu.
Sama priča o pšenici: baci nešto gnojiva, dobro pripremi tlo, posij na vrijeme, malo prihrani i očuvaj od štetočinja i eto ti prinosa. Nema filozofije.

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
U nas nema divljih svinja ...a neznam ti za sortu za kruh ja tražim samo da ima prihoda... tj da mi dade dosta jer sam preklani imao dvije bačeve od dva stolitra a susjedna njiva dva badnja od sedam stolitara a to me jako rine .a isto smo sve radili

a da si gledao da ti kombajn nije možda prosipa ili nije ispraznija cili bunker kome je prije žeja tebi ili susjedu

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
a da si gledao da ti kombajn nije možda prosipa ili nije ispraznija cili bunker kome je prije žeja tebi ili susjedu

prije je susjedu i gledao sam dali ej ispraznio sve ..nema pšenice.......jdnostavno nema

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
A gdje je taj zakon zapisan?? 15-ica i 7-ica imaju iste oblike gnojiva, osim što je razlika u samom postotku. Može biti samo razlike u brzotopivosti dušika koji može biti u nitratnom ili amonijskom obliku, ako je amonijskom onda duže traje. P i K su ISTI i u jednom i u drugom gnojivu, P topiv u limunskoj kiselini i nešto malo topiv u vodi, K topiv u vodi.
I P i K su sporo pokretljivi elementi u tlu i sigurno se neće isprati u dublje slojeve ni kroz desetak godina, a kamoli preko jedne zime. Zato dečec, malo literature u ruke i puno prakse pa tek onda soljenje pameti drugima.
A svako gnojivo, osim naravno same prihrane, najbolje je zaorati jer nema te kulture koja neće pustiti žile na 20-30 cm dubine, a ako se gnojivo nađe u gornjem dijelu tla i ako nastupi suša onda od tog gnojiva nikakva korist, osim što biljke ostanu nerazvijenije nego bi bile i bez tog gnojiva jer ne puštaju žile u dubinu u samom startu, a kasnije ne mogu.
Sama priča o pšenici: baci nešto gnojiva, dobro pripremi tlo, posij na vrijeme, malo prihrani i očuvaj od štetočinja i eto ti prinosa. Nema filozofije.

od ovog ne treba više ništa reči,jedino da nije svaka sorta ista,to se je naročito vidjelo ove godine kad je prvo pao led pa udarila suša ista zemlja dve različite sorte a i razlika u prinosu ooooooooogromna:partyman:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh