Ljudi da li se spremate za sjetvu psenice ove godine, mozda je malo rano, ali ja vec svoje isplanirao.clap)::^):
Posijat cu 20 ha, od toga na 15 (po hektaru) :
- zaorati 150 kg 7:20:30 i 100 kg uree
- pod tanjurace 150 kg 15:15:15
- u prihrani 2x po 150 kg kan
A na 5 hektara idemo probati sa startnim gnojivom:
- zaorati 150 kg 7:20:30 i 100kg uree
- u sijacicu sa sjemenom umostart 20 kg
- u prihranu 2x po 150 kg kan
Sjeme ce biti od Rwa jos nisam siguran koje pa moze slobodno koji savjet ako imate iskustva koje i koja kolicina, zastita 4 velicanstvena (kod mene) - sekator, artea, amistar i karate
Bitno da je sve isplanirano, a kuruza jos na polju giggle):giggle):giggle):
I koliki prinos ocekujes ako psenica bude kunu pa da se pokrijes?
Kod mene se sije srpanjka bez oranja na suncokret, 100 kg mjesanca po jutru, na proljece dva puta kanom jednom protiv trave i mozda protiv bolesti i dalje sta Bog dade i sreca junacka. Ako bude dobra godina prinos ce biti vise nego dobar a ako bude losa bit ce los kao i drugima a ne gubim puno.
I koliki prinos ocekujes ako psenica bude kunu pa da se pokrijes?
Kod mene se sije srpanjka bez oranja na suncokret, 100 kg mjesanca po jutru, na proljece dva puta kanom jednom protiv trave i mozda protiv bolesti i dalje sta Bog dade i sreca junacka. Ako bude dobra godina prinos ce biti vise nego dobar a ako bude losa bit ce los kao i drugima a ne gubim puno.
S jedne strane ne treba pretjerivat u ulaganju, s druge strane se ne može niti razmišljat poput tebe. Po tebi ispada da je glupo uopće ulagat u bilo šta osim u sjeme, a ni u to najrađe ne bi.
Nije svagdje jednaka kvaliteta zemlje, tako da nisu niti ulaganja ista.
Možeš jedne godine uspjet bez ulaganja, eventualno 2, ali treće ćeš morat uložit 3 puta više da nadoknadiš izgubljeno. Ista stvar kao sa EKO usjevima, prve dvije još nekako ok, al dalje je propast.
S jedne strane ne treba pretjerivat u ulaganju, s druge strane se ne može niti razmišljat poput tebe. Po tebi ispada da je glupo uopće ulagat u bilo šta osim u sjeme, a ni u to najrađe ne bi.
Nije svagdje jednaka kvaliteta zemlje, tako da nisu niti ulaganja ista.
Možeš jedne godine uspjet bez ulaganja, eventualno 2, ali treće ćeš morat uložit 3 puta više da nadoknadiš izgubljeno. Ista stvar kao sa EKO usjevima, prve dvije još nekako ok, al dalje je propast.
Možda zato što NE smiješ posijat svoje sjeme npr?
Vidim lokacija piše Srijem, vi tamo samo ne smijete zaboravit posijat i imati ćete veći prinos nego 80% nas na drugim lokacijama.
Možda zato što NE smiješ posijat svoje sjeme npr?
Vidim lokacija piše Srijem, vi tamo samo ne smijete zaboravit posijat i imati ćete veći prinos nego 80% nas na drugim lokacijama.
Ministarstvo poljoprivrede
Zahtijevane mjere:
– Sjetva certificiranog sjemena (osim sjetve za zelenu gnojidbu);
– Izbor sorata prilagođenih agroekološkim uvjetima;
– Sorte moraju biti upisane u Sortnu listu Republike Hrvatske za proljetnu sjetvu, a za
jesensku sjetvu na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije.
Dio iz tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju.
kak god ali mislim da si ti to izračunao premali ulog za 1 hektar...kolko znam dok je donekle,ulog se vrti oko 5-6 tkn a ne 3.5 tkn
Ja sam se danas raspitivao o cijeni sjemenske pšenice, Naše sorte su 2.80 a Apache oko 4 kn, al je još nema u trgovini.