Re: PŠENICA sjetva-žetva, 2011.-2012.-2013.
Temperaturne razlike su bile velike te su prilikom isparavanja nastale ožegotine po listu pšenice.
Ne vidim drugu opciju pošto su listovi spaljeni.
Od toga definitivno ne mogu nastati ožegotine.
Ukoliko je gnojivo (sada ne znam koje ste koristili) korišteno u dozama koje preporuča proizvođač (mora se paziti na koncentraciju otopine, jer je to puno važnije od doze po Ha; ako je primjerice doza 10 kg/1.000 lit. vode za 1 ha i ako se na Ha ide sa manje vode, primjerie 500 lit., onda i doza gnojiva ide dolje za 50%; različito od zaštitinih sredstava, gdje se uvijek govori o količini aktivne tvari po Ha). Znači, ožegotina da, ali samo ako je koncentracija bila previsoka.
Ožegotine su mogle nastati ako je primjenjena UREA sa više od 1% biureta.
I treći način je primjena sa nekim zaštitnim sredstvima koja nisu kompatibilna (ne mogu se mješati). Po meni, najvjerovatnije se je ovo dogodilo (kvalitetniji proizvođači gnojiva imaju testove kompatibilnosti sa zaštitnim sredstvima).
I četvrta mogućnost je primjena po jakom suncu, ali u to sumnjan. To svi znaju, tako da nitko niti ne prska po jakom suncu.
Kako se osobno zalažem za napredak gnojidbe u ratarskoj proizvodnji (vrlo važna agrotehnička mjera za podizanje prinosa; evo ima tu i link baš za pšenicu:
http://www.gnojidba.info/category/gnojidba-ratarskih-kultura/), žao mi je kada se dogodi takav problem.
:drink: