• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva/žetva 2016-2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Re: PŠENICA sjetva/žetva 2015.-2016.

Prinos pšenice ovisi o tome koliko pšenica ima dušika i u kojoj fazi. Bacanje KAN-a u veljači je uludo utrošen novac, osim ako padne 5-10 litara kiše cijeli mjesec. No s obzirom da kiša sada pada svaki drugi dan, tako i taj dušik lijepo svaki dan polako ali sigurno tone u pšenici potpuno nepristupačne prostore. Da bi pšenica imala dovoljno hranjiva za normalan razvoj tokom zime, treba prije sjetve baciti sav PK i nešto UREA-e. Ići ću danas u polje i uslikati dva žita i pokazati vam razliku, a vi mi recite koliko ima pljeve u mojoj glavi.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

U nekoj drugoj veljači bi bilo rano za prihranu ali vegetacija je krenula a sada se formira prinos(u busanju se formira broj zrna i poslije se ništa ne može popraviti)Korijen pšenice je veće dosegao 10-15cm i malo ispiranje dušika mu ne bi trebao biti problem.Mi smo prihranili repicu jer je njen korijen sada dosegao 40-50cm i uz sve ispiranje još je uvijek dostupan,ječam smo također prihranili da pojačamo busanje a pšenicu krećemo čim se bude moglo u njive.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Evo upravo sam se vratio sa žita, moram svakih 10-14 dana promijeniti akumulator na pastiru. Znači, s lijeve strane na slici je pšenica sijana 27.10. norma sjetve je bila 350 kg na hektar, oranica u vlasništvu stočara godinama. Samim time bi trebala biti kvalitetnija. S desnu stranu na slici vidi se pšenica sijana 05.11. norma sjetve 240 kg na hektar, oranica u mojem vlasništvu 3. godinu. Lani u proljeće analiza tla je pokazala sadržaj fosfora 5 mg, a kalija 8 mg na 100 grama tla, znači izrazito loše. Do tada je bila u raznoraznim zakupima u koje ne želim ulaziti.

Samo želim pokazati koliko je bitna gnojidba u jesen. Mada je čovjek bacao 100 kg sjemena po hektaru više nego ja, trenutno izgleda lošije. Nije bacio ni zrna gnojiva. Moja gnojidba je bila 350 kg 7-12-25 i 150 kg UREA po hektaru. Na slijedeće dvije slike se dobro vidi razlika. Inače moja pšenica je razvila 3 lista i zbilja ako ne zahladi treba napraviti prvu prihranu KAN-om.

Neka mi nitko ne zamjeri što radim ovakve usporedbe, želim samo reči koliko je gnojidba u jesen bitna.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661

Znaš kako se kaže..na kraju rata se mrtvi broje..Tak ti je i ovdje, sve zavisi kakva če godina biti, koja je sorta u pitanju, i kakvu će prihranu komšija dati. Rezultat će se vidjeti u žetvi, jer ako dodje hrđa, ti svoju ne zaštitiš, a ovaj da...da ne duljim mislim da se razumijemo.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

Ali svakako moramo priznati da ovakve usporedbe stvarno zlata vrijede....

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Znaš kako se kaže..na kraju rata se mrtvi broje..Tak ti je i ovdje, sve zavisi kakva če godina biti, koja je sorta u pitanju, i kakvu će prihranu komšija dati. Rezultat će se vidjeti u žetvi, jer ako dodje hrđa, ti svoju ne zaštitiš, a ovaj da...da ne duljim mislim da se razumijemo.

Ako poželite mogu pratiti kroz sezonu, jedino ne znam hoće li mi susjed htjeti odati koliki će biti prinos.:(mm):

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

Samo ti prati,a susjed bude tebe pital koliko si ti imao,pa ako bude razočaran sa svojim prinosom,bude ti se obratio :)

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788

@cabage ti si u startu dao 1500-2000kn vise,znaci moras imat minimum toliko vise prinosa...
Ti ces imat 35m po jutru,on 25 i na kraju ti ispadne isto a ipak je najbitnija matematika + - = :icon_idea:
Ovako kako si ti uradio je ono po skolski i ono kako bi trebalo radit,al jbg. nemaju svi love za takvu sijetvu i ulaganje pa na kraju budu zadavoljni i s onih 25 m/kj.:icon_scratch:

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Meni je najbitnija matematika ona koja ostane u tlu iza svega toga skupa. Jer svi mi možemo izvlačiti iz tla beskonačno uz sve manje prinose, no treba to jednom nadoknaditi. Ako uspijem iz ovog žita izvući 6 tona po hektaru biti ću zadovoljan s obzirom na stanje tla i rok sjetve. Lani sam imao prinos uz istu tehniku 7,2 tone i to je najviše što sam do sada dobio.

Posljednje uređivanje od moderatora:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661

Tu se apsolutno slažem, ali za 7 tona ovo do sada nije dovoljno, dali je bila prihrana, zaštita od korova i bolesti?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

Ko zna sto je bila predkultura i kako je gnojena, s obzirom da je covjek povrcar. A i oni herbicidi iz kukuruza uvijek dobace i dogodine ako nije kisna godina.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Ko zna sto je bila predkultura i kako je gnojena, s obzirom da je covjek povrcar. A i oni herbicidi iz kukuruza uvijek dobace i dogodine ako nije kisna godina.

Pretkultura je bila paprika, gnojena sa tonom 10-10-20 i 500 kg KAN-a po ha. Prihrana će biti dok to vremenske prilike dozvole, do sada nije bila potrebna.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788

Ova tvoja matematika stoji iz razloga sto repromaterijal neuzimas na dug (pretpostavljam) ?Bavis se povrtlarstvom i to ti je primarno i nesmijes "zapustit"zemljiste losijom gnojidbom...
Zamisli da to svoje ulaganje,plus dve prihrane,folijarno,dve zastite i osiguranje uzimas na kredit ,pocek,da te otkupljivac financira... pa ti je u startu 10-20% jos sve skuplje ...di si ti u toj prici i koji prinos moras imat da pokrijes to ulaganje???
Rijetki su oni koji imaju sredstva da sami isfinanciraju,pogotovo veci ratari i onda ako idu s full agrotehnikom a godina ili otkupljivac omane,nema ih nigdje.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Lani sam išao s istom gnojidbom ko i sada. Sada će isto još 2-3 prihrane. Znam da je teško financirati sve sam. Ja uzimam repromaterijal za povrće na kredu tak da znam u kakvoj situaciji se nalaze svi koji nemaju vlastitih novaca za uložiti u startu.

No uz sve nedaće treba se potruditi ostvariti što veći prihod po jedinici površine. Džabe orati, pripremati, sijati, ulagati i kombajnirati 3 hektara ako to sve možeš dobiti na dva. Moguće je u svakoj kulturi, tako i u pšenici. To nikako ne mogu objasniti ljudima, u podsvjesti je ako posije više hektara više će i dobiti. Nije to baš tako. Ako netko planira uložiti xy kuna u proizvodnju, treba vidjeti koja se proizvodnja iz tog iznosa može uopće razviti. Ako ima novaca za isfinancirati 10 hektara kvalitetne proizvodnje, a 12-13 hektara površine, bolje ta dva-tri hektara ostaviti da se odmore nego da se sije i troši na ono što ne možeš do kraja odraditi. Sve je matematika, tako i poljoprivreda, pa i pšenica isto tako.

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649

Kolega JD 4755 je sve točno rekao,gnojivo sada bačeno neče biti sve iskorišteno ali če pomoči puno biljci,jel sada je naj važnije za složiti koliki če klas biti,a kasnije se samo još popravlja kvaliteta zrna.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788

Sestra mi je dipl. ing ratarstva... kao diplomski rad je imala nesto u vezi utjecaja gnojidbe,cjena ulaganja bla,bla bla ,na prinos psenice.. a poanta price je bila pronaci najoptimalnije rjesenje u omjeru ulozeno dobiveno...
U pokusu je bilo ako se nevaram na desetke parcela po 50 kvadrata s razlicitom agrotehnikom ,sve se moralo posebno vrsit i vagat :icon_hang:
Najveci prinos nije bilo mjerilo da ce se ostvarit najveci prihod,bit je kad zbrojis ulozeno i dobiveno sta ti ostane i to je jedina realna matematika.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902

+ i - ne daju uvijek -, velik dio ratara uzima i poticaj kao zaradu, pa je bolje posojati 13 nego 10 ha. Ali to uglavnom nije 13, nego puno vise. Jedan poznanik, novopeceni poljoprivrednik je jednom pricao za neku parcelu od 5 ha, kao, hoce da mu je uzmu, a on tu zaradjuje pare, pa kaze, a jos dobijem i nesto od onoga sto ovrsim. Radio covjek 150 ha. Ko tu zemlju dobije, nece mu ni drobilica za kamen pomoc.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Ne želim ulaziti u dublje rasprave, svatko vodi proizvodnju kako misli da je najbolje. U svakom slučaju, vidim kako prolaze oni koji ulažu i oni koji misle da šparaju.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223

Cabage, u potpunosti se slazem sa tobom. Najbitnije od svega je kaj ti ovakvom gnojidbom odrzavas stabilan prinos svake godine i zemljiste drzis u dobroj kondiciji. Spekulacije za reduciranom gnojidbom P i K i povecanim udjelom dusika su kratkotrajne i time samo unistavas/raubaus zemlju.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh