• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Punjac akumulatora ne radi?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Ne znam kako puni taj punjač, je li CC/CV ili nije odnosno puni li prvo max strujom od 5 A dok ne dođe do određenog napona pa onda drži taj napon i spušta struju. Ostavi ga 15 h, ako nemaš instrument, i nikako u kući nego negdje na prozračnom zbog kemije koju pušta i opasnosti od požara. Očisti i namasti malo kontakte prije nego ga vratiš natrag u auto.

nesa07

Član
Tu od
6 Lip 2012
Poruka
67
Hvala na savetu, kontakti i same kleme su čisti bili, nikakvih naslaga nije bilo na njima, jedino da ih pročistim sa wd40 ( može? ). Ako ga sada prekinem, napunio je 10h od kako je priključen i sutra ga dopunim još 5h da li je tako problem, da li se prekida neki kontinuitet punjenja na taj način?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Ne, osim ako nema veliko samopražnjenje pa ćeš u tom slučaju morati nadoknaditi punjenje. Kupi si bilo kakav multimetar, bude ih za 5-6 eura po lokalnim trgovinama, dobro će ti doći za ovakve stvari. Možeš i amperkliješta, ona su malo skuplja.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ako ima toliko veliko samopražnjenje onda ga ne treba ni puniti .

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Nekontrolirano pražnjenje može biti u instalaciji vozila i u samom akumulatoru.
Treba ga odvojiti i vidjeti!

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
U krajnjem slučaju se može probati pustiti viši napon niske struje kako bi se skinula oksidacija sa članaka, samo za to treba bench napajanje.

nesa07

Član
Tu od
6 Lip 2012
Poruka
67
Danas sam priključio aku. na auto nakon 15 punjenja, problem nisam rešio, auto ne mogu da upalim.
Kada sam zakačio obe kleme alarm se odmah upalio i nikako da se stane, kada dam kontakt tada se alarm ugasi, kada isključim kontakt opet se alarm upali, svremena na vreme klikne centralna brava, radio radi i centralni displey a kada pokušam da upalim auto samo "cakće". Kada sam izneo ponašanje auta jednom autoel., kaže da je otišao aku.
Trebalo bih da uzmem taj multimetar ili ta amperkliješta, šta je praktičnije i koje kupiti....

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Danas sam priključio aku. na auto nakon 15 punjenja, problem nisam rešio, auto ne mogu da upalim.
Kada sam zakačio obe kleme alarm se odmah upalio i nikako da se stane, kada dam kontakt tada se alarm ugasi, kada isključim kontakt opet se alarm upali, svremena na vreme klikne centralna brava, radio radi i centralni displey a kada pokušam da upalim auto samo "cakće". Kada sam izneo ponašanje auta jednom autoel., kaže da je otišao aku.
Trebalo bih da uzmem taj multimetar ili ta amperkliješta, šta je praktičnije i koje kupiti....
Ajde spoji jednu H1/H4/H7 žarulju na aku i mjeri koliko dugo će svijetliti punom snagom. Na ispravnom aku bi trebala najmanje 12 h. Čim se malo smanji intenzitet, odspoji žarulju da se aku ne isprazni do kraja. Ali po ovome bih i ja rekao da je aku dao svoje, možda drži napon, ali nema taj kapacitet i startnu struju kao nekada.

Koji auto je u pitanju?
Gore je napisao, Corsa 1.7 dizlo.

nesa07

Član
Tu od
6 Lip 2012
Poruka
67
Nisam u mogućnosti da tako testiram aku., uzeću multimetar pa da izmerim sa njim.
Ima tu i jedan drugi problem, taj auto se pali jednom nedeljno te sam ga i ja sam time vrv. pogurao da pre otkaže.
Koji je savet za kupovinu novog aku., ovaj je bio od 72Ah zanči za motor 1.7DI, da li isti takav gledati 70-72-74Ah ili pak gledati manji 62-65Ah?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Najveći koji stane u kutiju.
Naša Corsa benzinac je imala oko 35...45Ah, a sad je 75Ah.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Nisam u mogućnosti da tako testiram aku., uzeću multimetar pa da izmerim sa njim.
Ima tu i jedan drugi problem, taj auto se pali jednom nedeljno te sam ga i ja sam time vrv. pogurao da pre otkaže.
Koji je savet za kupovinu novog aku., ovaj je bio od 72Ah zanči za motor 1.7DI, da li isti takav gledati 70-72-74Ah ili pak gledati manji 62-65Ah?
Evo ZJ ti je odgovorio, a svaka 3-4 mjeseca ga spoji na punjač da se skroz napuni. Ako se tako malo vozi, zašto nisi uzeo benzinca?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Najveći koji stane u kutiju.
Naša Corsa benzinac je imala oko 35...45Ah, a sad je 75Ah.
Jeste li joj pojačali opruge i amortizere ?
:hahah:

Evo da se i ja pohvalom da sam ubio jedan akumulator , sreća pa je bio na kraju radnog vijeka pa i nije neka šteta .
Stavio ga na jaki punjač i zaboravio za njega , evo već treći dan nakon otpajanja punjača akumulator je još vruć 😁

nesa07

Član
Tu od
6 Lip 2012
Poruka
67
@ZJ
Hvala na odgovoru. Vaša corsa je vrv. benzinka ?
@domy_os
Taj auto je kupljen svojevremeno nov, u poslednje vreme se slabije vozi, jednom nedeljno ga izvozam pređem nekih 20-ak km (ni svetla nisam palio u toku vožnje), iako negde stanem ne gasim ga, tako 4x mesečno.
Zar to nije dovljno ?
Prvi fabrički aku. trajao je oko 11 god., sledeći bosch-ov oko 6 god. a ovaj treći Exide premium jedva 3,5 god. Vrv. sam ja krivac zbog nevožnje, ali pitanje je i koliko sam ja stvarni krivac sobzirom da po kvalitetu ovi aku. nemogu da se ravnaju sa onim starijim jer nikada nisam u životu dopunjavao aku. Ovi noviji aku. kako čitam po netu traže dopunjavanje na svaka 3-4 meseca ili pak pred sezonu, zanči 2x godišnje, ja u čudu !!! Nisam se do sada bavio ovom tematikom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ne mora biti kriv loš akumulator, možda je problem u punjenju ili pak pražnjenje kad auto dugo stoji (radio, centralno zaključavanje...).

Rekoh, benzinac 1,2 86ks, automatik.
20201207_160103.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ovih dana sam išel punjačem iz Lidla dopuniti akumulator 74 Ah star 7,5 godina. Kad sam ga prikopčal pokazival je 12,4 V. Nakon cjelodnevnog punjenja napon je došel do 13V. slijedeće jutro pokazuje 12,6 V, a nakon punjenja, na kraju dana 13,1 V. Treće jutro 12,7 V, popodne 13,1. Dakle napon više, barem tim punjačem, u roku 10-ak sati ne može dići na više od 13,1 V. Prošle godine je dizal do 14,6, ali tek nakon dvodnevnog neprekinutog punjenja. Bojim se ga ostaviti prek noći (nije skinut s traktora), da slučajno ne bi bilo nismo znali.
Jel moguća greška u punjaču, ili je vjerojatnije da akumulator nakon toliko vremena ide ubrzano prema kraju?
Dela se o:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja mislim da je ta baterija pomalo umorna. Trebalo bi vidjeti kolko struje je primila ili joj ispitati startnu sposobnost.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Punjač je vjerojatno dobar: kad završi punjenje napon opadne.
Prije bi rekel da je aku već pri kraju, ali probaj ovo kaj ti je kolega @Lee Champa predložil.

Najnoviji postovi

Na vrh