slazem se da se netreba svadjat, takodjer i da su jezicni izricaji najmanje bitni, dapace.
ali kad me dipl ing nazove lajikom u nekom podrucju u kom imam debelo iskustvo, koje pokusavam podjelit sa svakom tko nesta pita, vidite koliko se trudim da nesto odgovorim.
sto se tice toga bobo sto ti kazes to sve stoji, isto to sam i ja pricao prije 5-6 god, ali sad su se stvari promjenile, gle, kad netko ima promet neznam sad, 100000,00 kn, ulozi on repromaterijale i jos kojekakve troskove, i ako vec uspje pokriti sav pdv ili nesto malo platit, tako nakupi nekoh 80000,00 kn troskova, da mu dobit bude 20000 kn, tako je najbolje, jer to je osnovica za nekih 5% poreza na dobit, to platis i nema problema.
e sad taj model primjeni na nekoga tko ima 2.000.000,00 kn prometa, i nekako pokrije 80% troskova, sto je vec jako tesko, takodjer je tesko pokrit i pdv, osim ako radis neku vecu investiciju svake god, ali tako si stalno u kreditima, dobit ti je u tom slucaju 400-500 tisuca kn, a na to ti je porez na dobit 35% prika, a obzirom da si vec platio vjerovatno nekih 50-100 000 pdv-a, sad jos plati i porez na dobit.
sad je tu stvasr spasavala amortizacija, ali kako svi koristimo uglavnom max stopu amortiz, kroz 5 god izamortiziras sve strojeve, i onda dodjes u tu situaciju.
da budemo jasni, drzavi njezin dio moras dati, sad je samo upitno na koji nacin, ili ces te novce opet potrosit na nekakav stroj ili nesto drugo i na njega platit pdv, ili mozes izvuc novce na drugi racun putem placa, ali ako si das veliku placu imat ces i velika davanja, ali imat ces makar i veliku penziju kad do nje dodjes, u biti te novce si ipak ulozio u sebe.
ako hoces novce metat na hrpu, to je najgore, i tu situaciju sustav pdv-a ne trpi, te ce sa te hrpe svi uzet svoj dio.
cilj sustava pdv-a je da te natjera na investicije, jer na taj nacin te novce ulazes u sebe i svoj reci cemo biznis i na takav nacin napredujes stalno.
znaci napredujes kad nemas dobiti (imas malu dobit) a velika je dobit znak da nema investicija, ili da zgrces extra profit, sto u poljoprivredi nije slucaj.