• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

R-1 Računi

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,714
IKO kaže:
ZJ za tebe u ovom slučaju kredit=financijski leasing.
Hvala! :D

J

JOSIP.1

Guest
igor_peradar kaže:
Da tako je Josipe samo malo mi djeluješ lajički, mislim stojim iza toga da treba apsolutno pratiti tok poslovanja (BTW osobno sam ove godine uzeo strojeve na financijski lizing zbog velike kvartalne obveze pdv_a cca 15000,00 kn) dakle tu treba poznavati suštinu računovodtva i kalkulirati, samo neznam jesi li osobno pročitao koju knjigu o poslovanju tvrtke, poslovnoj politici, menađmentu, ... Želim ti samo reći da je svrha svake tvrtke pozitivno poslovanje, tj. tvrtka mora biti rentabilna, mora ostvarivati dobit, kako bi mogla opstati, tj. planirati buduća dugoročna investiranja u cilju povečanja, proširenja proizvodnje koje će opet rezultirati dobitkom tvrtke.
E jesam se napričalllll :mrgreen:

inace se suzdrzavam od ispravljanja pravopisnih pogresaka, ali u ovom slucaju necu, obzirom da bi netko tko se nacitao knjiga o poslovanju politici ... morao znat osnove pravopisa.
ne pise se "lajicki" jek nije "lajik" nego "laik" pa iz toga proizlazi i laicki, no medjutim i da je "lajik" opet bi bilo laicki, a ne lajicki
, takodjer nije menaĐment već menaDŽment, ili management, takodjer pise se poveĆanja, a ne poveČanja.

takodjer bi netko nacitan trebao znati da je dobit knjigovodstvena stavka, i ako nemas dobiti ne mora nuzno znacit da nemas ni novaca, takodjer bi trebao znat kolike su stope poreza na dobit.

ipak u dobiti moras poslovat, jer ako zabiljezis gubitak neces bit kreditno sposoban.
znaci dobit, ali umjerena, sva sreca to se moze knjigovodstveno na puno nacina korigirat, jedan nacin je i amortizacija koja ti ulazi direktno u troskove, a sve je to dobro dok kupujes i ulazes.

zato nemoj ti meni da je dobit cilj poslovanja, cilj je poslovanja racionalno raspolaganje novcem.

J

JOSIP.1

Guest
ZJ kaže:
Evo jedno TEORETSKO pitanje:
Gospodarstvo je u upisniku na moje ime. Nemam registriran OPG. Želim ući u u sustav PDV-a, jer želim kupiti recimo traktor i plug. Proizvodim kukuruz i (dakle trošim naftu, sjeme, gnojivo) koji prodajem na sitno, no tada bi mogel izdaval račune, recimo godišnje 15000kn. Zaposlen sam i netrebam plaćati doprinose.
Uđem u sustav PDV-a, dignem kredit, kupim ono kaj sam spomenul, i tražim povrat PDV-a. Kak iz godišnjeg prometa nemogu pokriti kredit, tim PDV-om vraćam kredit i razliku nadomirujem iz osobnih prihoda. Ideja je osloboditi se PDV-a na veliku investiciju, a nakon recimo par godina izaći iz sustava PDV-a, kad je traktor otplaćen i knjigovodstveno amortiziran.
Bi to išlo?

tebi prika je jako prakticno uci u sustav pdva iako imas malu proizvodnju, ali nemoras sam placati doprinose, znaci da ces na sve sto prodas naplatit pdv, koji ces pravdat s r-1 racunima koje uzimas dok te novce trosis, i koliko pretporeza tada nakupis, odnosno koji dio odonoga sto si ti fakturirao opravdas (nekad to moze bit i vise od onoga sto si fakturirao, tada ces dici povrat pdva) to bolje, to ti je cista lova koju gubis kada nisi u sustavu pdv-a, zato trk u poreznu!!

imas na to troskove knjigovodstva koji tebi nece biti veliki.

R

ROKI

Guest
JOSIP.1 kaže:
[quote="igor_peradar":82df2]
Da tako je Josipe samo malo mi djeluješ lajički, mislim stojim iza toga da treba apsolutno pratiti tok poslovanja (BTW osobno sam ove godine uzeo strojeve na financijski lizing zbog velike kvartalne obveze pdv_a cca 15000,00 kn) dakle tu treba poznavati suštinu računovodtva i kalkulirati, samo neznam jesi li osobno pročitao koju knjigu o poslovanju tvrtke, poslovnoj politici, menađmentu, ... Želim ti samo reći da je svrha svake tvrtke pozitivno poslovanje, tj. tvrtka mora biti rentabilna, mora ostvarivati dobit, kako bi mogla opstati, tj. planirati buduća dugoročna investiranja u cilju povečanja, proširenja proizvodnje koje će opet rezultirati dobitkom tvrtke.
E jesam se napričalllll :mrgreen:

inace se suzdrzavam od ispravljanja pravopisnih pogresaka, ali u ovom slucaju necu, obzirom da bi netko tko se nacitao knjiga o poslovanju politici ... morao znat osnove pravopisa.
ne pise se "lajicki" jek nije "lajik" nego "laik" pa iz toga proizlazi i laicki, no medjutim i da je "lajik" opet bi bilo laicki, a ne lajicki
, takodjer nije menaĐment već menaDŽment, ili management, takodjer pise se poveĆanja, a ne poveČanja.

takodjer bi netko nacitan trebao znati da je dobit knjigovodstvena stavka, i ako nemas dobiti ne mora nuzno znacit da nemas ni novaca, takodjer bi trebao znat kolike su stope poreza na dobit.

ipak u dobiti moras poslovat, jer ako zabiljezis gubitak neces bit kreditno sposoban.
znaci dobit, ali umjerena, sva sreca to se moze knjigovodstveno na puno nacina korigirat, jedan nacin je i amortizacija koja ti ulazi direktno u troskove, a sve je to dobro dok kupujes i ulazes.

zato nemoj ti meni da je dobit cilj poslovanja, cilj je poslovanja racionalno raspolaganje novcem.[/quote:82df2]

Opasan ovaj bać Josa! :lol:

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
sta cu kad me povuku za jezik

Ne znam zašto debatiraš ako sve znaš. :scratch
Mislim da bi bio dobar prof. hrvatskog jezika, a za ostalo nisam baš siguran :lol:

Uostalom za sve knjigovodstvene postupke postoje propisi, pa ako već nekog nešto zanima nek si pronađe i pročita.

J

JOSIP.1

Guest
nemoj se prika odma ljutit, ti si mene prvi pikno.

nisam ja nikog nist ucio, iznosim svoja misljenja, ako se nekom svidjaju, dobro, ako ne opet dobro, medjutim ti mene pokusavas ucit, malo ohladi, imam ja debelo iskustvo iza sebe.

ti mora da si sada izasao iz ekonomske skole???

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
Neću više debatirati sa tobom jer vidim da si očito debelo prepametan za moje seljačke standarde.
:blackeye

J

JOSIP.1

Guest
JOSIP.1 kaže:
nemoj se prika odma ljutit, ti si mene prvi pikno.

evo prvi put citiram sam sebe.

ja makar branim svoje stavove, a ne odma odustat nafunjit se.

nema nist lose u ekonomskoj skoli, dapace, i ja sam isao u istu.

igor_peradar

Član
Tu od
24 Sij 2007
Poruka
277
lega ne funjim ti se ja, nego nevolim komunicirati sa ljudima koji su pojeli svu pamet svijata, BTW FSB ZG zvanje ing. strojarstva, inače mi je jedini cilj upoznati i upozoriti dečke sa ovog foruma na stvari koje znam ili koje su mi se desile da i oni ne najebu, e sad što će se, kako će si, s kim će si, netko nešto proknjižit ako misli da je u nečemo u pravu, živo mi se j....

J

JOSIP.1

Guest
jedan ing strojarstva bi morao znat malo bolje pravopis bas se nemozes pohvalit, jesi ti preko veze zavrsio faks, ili ti matematika bolje ide?

ili je FSB daleko od agronomije, makar sto se tice opce kulture!!!

znanje pisanja ti je na razini osnovne skole, sramota!

B

Bobo

Guest
Ne se svadjati!

Ovo je jedna zanimljiva tema i sad da se zatruje s ovakvim, po mom misljenju, nepotrebnim prepirkama koje nikuda ne vode...

Svi smo tu da nesto naucimo, i ako nesto znamo da to i podjelimo. Josip ipak prelazi na D.O.O. tako da vjerujem da ima iskustva dosta s vodjenjem svojeg OPG-a ili cega vec...

Igor, pak radi kao i vecina ovdasnjih poljoprivrednika, radi vjerovatno kao i mi, s malim novcima.

Jakad cujem da je odrzavanje ROPE 30 000€ja se sav najezim, ali koliku to dobit donese, to je druga pjesma. Lagano se i ja "ufuravam" u fore i zakucke sustava PDV-a i mogu vam samo reci da je to veliko olaksanje naspram onog doba kad u njemu nismo bili... ne znam sto ce se morati dogoditi da iz njega izadjemo, a ne zelim niti pomisljati... Uvijek se nesto kupuje, pa makar i gnojivo, sjeme i spricivo, te plavi dizel, tako da su to neka ulaganja svoje vrste, prodas nekome svoje proizvode, isto kao i kad nisi bio u sustavu PDV-a ali ti se vrati porez od goriva, sjemena, gnojiva i spricova... A to nisu mali novci, nikako...

Jos da se kupuje kakav novi prikljucak, kud ces bolje...

IKO

Član
Tu od
20 Stu 2007
Poruka
52
Bravo Bobo! To je pravo razmišljanje. Jezični izražaji su ovdje nebitni. Bitno je da se razumije ono što se hoće reći. Radi okruženja bolje je da se izražava kao i u običnom govoru kod kuće.

J

JOSIP.1

Guest
slazem se da se netreba svadjat, takodjer i da su jezicni izricaji najmanje bitni, dapace.

ali kad me dipl ing nazove lajikom u nekom podrucju u kom imam debelo iskustvo, koje pokusavam podjelit sa svakom tko nesta pita, vidite koliko se trudim da nesto odgovorim.

sto se tice toga bobo sto ti kazes to sve stoji, isto to sam i ja pricao prije 5-6 god, ali sad su se stvari promjenile, gle, kad netko ima promet neznam sad, 100000,00 kn, ulozi on repromaterijale i jos kojekakve troskove, i ako vec uspje pokriti sav pdv ili nesto malo platit, tako nakupi nekoh 80000,00 kn troskova, da mu dobit bude 20000 kn, tako je najbolje, jer to je osnovica za nekih 5% poreza na dobit, to platis i nema problema.

e sad taj model primjeni na nekoga tko ima 2.000.000,00 kn prometa, i nekako pokrije 80% troskova, sto je vec jako tesko, takodjer je tesko pokrit i pdv, osim ako radis neku vecu investiciju svake god, ali tako si stalno u kreditima, dobit ti je u tom slucaju 400-500 tisuca kn, a na to ti je porez na dobit 35% prika, a obzirom da si vec platio vjerovatno nekih 50-100 000 pdv-a, sad jos plati i porez na dobit.
sad je tu stvasr spasavala amortizacija, ali kako svi koristimo uglavnom max stopu amortiz, kroz 5 god izamortiziras sve strojeve, i onda dodjes u tu situaciju.

da budemo jasni, drzavi njezin dio moras dati, sad je samo upitno na koji nacin, ili ces te novce opet potrosit na nekakav stroj ili nesto drugo i na njega platit pdv, ili mozes izvuc novce na drugi racun putem placa, ali ako si das veliku placu imat ces i velika davanja, ali imat ces makar i veliku penziju kad do nje dodjes, u biti te novce si ipak ulozio u sebe.

ako hoces novce metat na hrpu, to je najgore, i tu situaciju sustav pdv-a ne trpi, te ce sa te hrpe svi uzet svoj dio.
cilj sustava pdv-a je da te natjera na investicije, jer na taj nacin te novce ulazes u sebe i svoj reci cemo biznis i na takav nacin napredujes stalno.

znaci napredujes kad nemas dobiti (imas malu dobit) a velika je dobit znak da nema investicija, ili da zgrces extra profit, sto u poljoprivredi nije slucaj.

IKO

Član
Tu od
20 Stu 2007
Poruka
52
Josipe, nezam da li si ti u sustavu poreza na dohodak ili poreza na dobitak. Po ovome što si ovdje naveo porez na dobit i stopa od 35% ne idu zajendo. Ako si u sustavu poreza na dohodak, a po svemu sudeći jesi, onda ti je porez po poreznoj prijavi razrezan od 15% pa do 45% plus prirez, ako ga ima tvoja općina-grad. Svaka stopa obuhvaća svoj dio dohotka (ne dobiti). Kod velikih prihoda su obično veliki i dohoci (ili bi u normalnim uvjetima trebali i biti), na velike dohotke je vrlo velik porez i prirez.U tom slučaju ti radiš za državu. Zato bi ti obvezno morao osnovati poduzeće i uložiti u njega imovinu kojom radiš ili prijeći kao obrtnik u sustav poreza na dobitak pa bi u tom slučaju imao poraza na dobitak 20% i ništa više. Ovdje je jedino problem što moraš voditi knjige po zakonu o računovodstvu i za svaku potrošenu kunu moraš imati papirnato pravdanje.

J

JOSIP.1

Guest
IKO kaže:
Josipe, nezam da li si ti u sustavu poreza na dohodak ili poreza na dobitak. Po ovome što si ovdje naveo porez na dobit i stopa od 35% ne idu zajendo. Ako si u sustavu poreza na dohodak, a po svemu sudeći jesi, onda ti je porez po poreznoj prijavi razrezan od 15% pa do 45% plus prirez, ako ga ima tvoja općina-grad. Svaka stopa obuhvaća svoj dio dohotka (ne dobiti). Kod velikih prihoda su obično veliki i dohoci (ili bi u normalnim uvjetima trebali i biti), na velike dohotke je vrlo velik porez i prirez.U tom slučaju ti radiš za državu. Zato bi ti obvezno morao osnovati poduzeće i uložiti u njega imovinu kojom radiš ili prijeći kao obrtnik u sustav poreza na dobitak pa bi u tom slučaju imao poraza na dobitak 20% i ništa više. Ovdje je jedino problem što moraš voditi knjige po zakonu o računovodstvu i za svaku potrošenu kunu moraš imati papirnato pravdanje.

tako je iko, govorim o porezu na dohodak, te je glavnina poljoprivrednika upravo u sustavu poreza na dohodak, s tim da smo od 01.01.2008. presli u sustav poreza na dobit, i poceli vodit analiticko knjigovodstvo, ali nismo jos otvorili d.o.o. s ti da to mozemo ucinit i ne moramo.
o sustavu porza na dobit nemogu nista reci jos jeli mi je to jos sve novo, makar to glavnini ljudi ovdje nije niti bitno, vec upravo porez na dohodak (koji se u ovom nasem dijalogu naziva "dobiti").

u biti se u potpunosti slazem s tobom.

nisam znao da kod poreza na dobit imas jedinstvenu stopu od 20%??? ili?

vidite da neznam ni ja bas sve.

R

Rajtek

Guest
Alaj ste se raspričali o svemu....
:arrow: Ali nitko nije napiso niš konkretno, napišite neki popis za što vi uzimate R-1račun za svoj OPG, budući da nema nikakvog službenog propisa za što se uzima R-1 račun, a za što ne....
Hvala :!:

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
a da se i ja uključim, ovako ja nemam veliko iskustvo sa pdv-om , bolje rečeno sad sam ušao, i ovako uskoro če mi doč traktor koji je uzet na kredit , šta ja trebam napravit sve za povrat pdv-a za traktor, šta sve trebam nosit i kuda :?:

R

Rajtek

Guest
Imam mješovitu proizvodnju na OPG-u, znaći i krave i svinje i ratarstvo.

Za Sljedeće stvari tražim R-1 račun:

1.Sve što mi treba za održavanje moje mehanizacij( traktora i ostala mehanizacija).
2.Gorivo :arrow: i plavi dizel i benzin za auto, plin u boci
3.Sredstva za čiščenje, prašak za pranje rublja
4.Wc-papir,papirnati ručnici
5.Stočna hrana za; (svinje, krave), sojina sačma, stočno brašno, razni vitamini i minerali...
6.Radna odječa
7.Kompjuter, stol za komp., stolica za komp.
8.Režije- struja, telefon, voda
9.Državni biljegi, razne tiskanice
10.Mobitel, pretplata mobitela
11. Repromatrijal za sjetvu kukuruza, pšenice, soje, lucerne...(Gnojivo, sjeme, zaštita)

Evo, ovo je moj popis. Najvjerovatnije sam neš i zaboravil, al u principu to je to.
E sad bih molio da i Vi napišete svoj popis, pa da si usporedimo međusobno.
Mislim da bi nam to svima bilo od koristi, jer knjigovođe nemaju pojma kaj sve može.
Unaprijed Vam se zahvljjem. :D

Najnoviji postovi

Na vrh