• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Relej ti je dvosjekli mač.
Imal sam ga ja na Štoreu, no štop šalter oksidira jer mu je relej premali teret, pa opet ne radi.
Vrijedi, ali moraš imati kvalitetni, hermetički zatvoren, štop šalter.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako nekaj mrzim, onda mrzim taj štop-šalter, to nikak nisu napravili, stalno problemi oko toga, više ne radi nego kaj radi.

Trebalo bi ugraditi onakve potisne tipa Yugo, Torpedo kak ima, valjda se bude nekad našlo vremena za preradu.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Možda ne voli kad je vani moj na 560 je još uvijek tvornički i stalno radi .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Ubaci industrijsku graničnu sklopku (pogledaj u mojoj temi Obnova Štorea). Od kad je to gore, nikad nije štop zakazal. Naravno, preko releja.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,135
Pa zar one nemaju snagu od par ampera da se ne stavlja relej?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,586
Mikro sklopke obično imaju slabe kontakte. Vjerojatno zato treba relej.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ne znam koliko sam IMT-ova vidio da ima rade štopovi iako nisu stisnute kočnice..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Ako nekaj mrzim, onda mrzim taj štop-šalter, to nikak nisu napravili, stalno problemi oko toga, više ne radi nego kaj radi.

Trebalo bi ugraditi onakve potisne tipa Yugo, Torpedo kak ima, valjda se bude nekad našlo vremena za preradu.
Kolega, ŠANANA nemam ti ja ništa protiv toga da ga ti mrziš, :), ali ja i dalje tvrdim da je to jako kvalitetan i jako robustan štop šalter. Jednostavan je da bolje ne može biti, dva kontakta i jedna pločica na oprugi. (Slažem se da je Yugo imao kvalitetan štop šalter)
Problem leži u: mojem, tvojem, našem i vašem pristupu održavanju traktora i tog šaltera. Njegova zaštitna gumica mora uvijek biti ispravna, jer ne treba u njemu biti pol kile blata i slično.
Nisam za dogradnju i nema nikakve potrebe dogradnji, nikakvih releja na štop svjetlo, ili na traktore - općenito. Skoro ni jedan relej ne podnosi prašinu, blato, vodu, a doprinosi povećanju kvarljivosti strujnog kruga iz puno razloga. Traktor mora biti sa jednostavnim i robusnim rješenjima i sklopovima. Radije sam za deblju žicu na svakom strujnom krugu i jednostavni cuk šalter (potezni prekidač), nego za gospodske, kombinirane ručice žmigavaca, svjetla, sirene itd. Hebeš to.

Uzgred, znaš koji još vrlo jaki sklop "prekidač + relej" u suradnji sa ljudskim nemarom i ne održavanjem napravi jako puno pizdarija. Prekidač paljenja i automat na anlaseru zajedno, najviše na kombajnima i nešto rjeđe traktorima. Gazda odradi sezonu, pobere lovu od mušterija, opere novi kombajn i parkira ga, do druge godine. Je, malo morgen. Sve je bilo puno prašine, dok je prao napravilo se i blata, imalo je vremena ljeto dan polako oksidirati i eto ti vraga. Dojde nova sezona gazda kresne novi kombajn i prvi dan razletel mu se anlaser. Složiš mu anlaser sutra ga donese natrag, ponovo se razletel, ali ne da ni primirisati novom kombajnu. Odeš mu doma na silu, skineš prekidač paljenja i pokažeš u lice: na, gledaj gazda, cvika ti prekidač paljenja od lanjskog blata i hrđe, opruga ga nema šanse vratiti, relej anlasera - njegov automat ima struju i tak' dugo drži anlaser ukopčan u zamašnjak dok se jadni rotor ne razleti. Tek jedan od mojih razloga zašto nisam za previše releja na traktorima.

Da okončam ovaj moj esej - ti su štop šalteri sasvim OK, mi smo kao korisnici puno manje OK za njih - u tome je kvaka problematike.:icon_e_biggrin:

Ovo je samo moje skromno viđenje i iskustvo, nema potrebe da ovo Vi drugi smatrate obvezujućim :)

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Po meni taj prekidač u većini slučajeva čisto smeće.
Ima razlike ko ga proizvodi, treba prepoznati onaj koji valja.
Na IMT 539 bez kabine sam ga promijenio prije 5 godina i još radi, na 533 sa kabinom ne traje 4 mjeseca!
Prekidači nisu isti!
Razlog tome po meni je da na 533 je skoro uvijek prikopčana prikolica, jednostavno pregrijava se, kontakte se rastope ili zalijepe.
Instalacija je ispravna.
Desilo se jednom da se rastopila plastika i kontakt preko potezne opruge prebacio na masu.
Traktori su oba u garaži, održavani, bez blata po sklopki, zaštitne gume ispravne.
Deblje žice ne rješavaju problem, zna se koliko ampera mora da izdrži zica bez pregrijavanja od 1-1,5 mm².

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,585
Koje odrzavanje kad su mi dva otisla u dva dana. Smece. Evo sad ga nemam i ne sanjam o potpuno ispravnom imt-u.
Ne vrijedi protiv vjetrenjaca [emoji2]

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Rekoh, i sam sam imal takav problem. A štop-šalter je bil Hella i nije ga bilo moguće kupiti. Mikrosklopka i relej su trajno riješili problem.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Kolega Pjero, sve si točno napisao i obrazložio.
- ali da imaš i dvije prikolice iza traktora kvalitetnom štop šalteru ti to ne smeta,
- ako ti se rastopila plastika u štop šalteru, taj je bio jeftina i ništavna kopija, pretpostavljam da je bio jeftin, ali hebiga ništa ni ne valja :) za trgovca brza zarada, a za tebe glavobolja
- gledaj na to ovako, da debljim žicama se ne pregrijavaju završeci, krajevi, pa nema iza toga labavih spojeva itd., ne vjeruješ, ne moraš, ne silim te

Najnoviji postovi

Na vrh